facebook_pixel
The Chinese Room går under jorden några månader

The Chinese Room går under jorden några månader

Amnesia: The Dark Descent är en svensk klassiker av rang, och mycket välförtjänt dessutom. Frictional Games lyckades återuppfinna skräckgenren mer eller mindre på egen hand (även om jag själv tycker att de hade förtjänat att slå igenom redan med Penumbra) och skrämde skiten ur både spelare och youtubare världen över.

Ett spel som i mitt tycke är i princip lika bra, fast på ett lite annorlunda sätt, är den The Chinese Room-utvecklade och oerhört underskattade uppföljaren Amnesia: A Machine for Pigs. Det är inte lika läskigt men mer enhetligt designat, med en spelvärld som känns mer som en verklig plats än ett dunkelt spökhus på ett nöjesfält.

The Chinese Room är även kända för “promenadsimulatorerna” Dear Esther och Everybody’s Gone to the Rapture, men nu verkar det som att cv:n kommer få vara som den är ett tag. Studions medgrundare Dan Pinchbeck har nämligen meddelat att man “går under jorden under de kommande månaderna” och att man var tvungna att avskeda hela utvecklingsteamet efter att arbetet med det nya VR-spelet So Let Us Melt hade slutförts. Endast Pinchbeck, Jessica Curry och Andrew Crawshaw är kvar hos studion.

– Uppsägningar är aldrig trevliga, speciellt när alla försöker slutföra utvecklingen av ett spel. Vi gjorde vårt bästa att försöka hitta nya arbetsplatser för vårt team, och sedan slängde vi allt vi hade på spelet, vi och hela teamet. Det kändes inte rättvist mot någon, minst av alla mot de som hade arbetet ett år med projektet bara för att se dess lansering överskuggas av nyheter om att studion stängs, så vi har låtit bli att utannonsera det här tills vi kände att vi hade avklarat allt.

Dan Pinchbeck beklagar sig över att han och Jessica Curry plötsligt blev tvungna att ta en mer övergripande roll allteftersom studion växte, och att de helt enkelt inte är skapade för att leda ett team. Den här pausen kommer förhoppningsvis ge dem möjligheten att återvända till sina kreativa rötter.

– Är det här slutet för The Chinese Room? Nej, jag tror inte det. Men det är slutet på ett kapitel, och vi hoppas att ni alla har tålamod medan vi funderar på vad som komma skall härnäst.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar