facebook_pixel
Den bästa gamingskärmen

Den bästa gamingskärmen

 

Specifikationer

Skärmstorlek: 32 tum

Native-upplösning: 3840 x 2160

Panelteknik: IPS

Uppdateringsfrekvens: 60 Hz

Responstid: 4 ms

Ingångar: 1 x DisplayPort, 1 x HDMI, 1 x USB 3.0

FreeSync: Ja

Bästa 4K-monitorn: Acer Predator XB321HK

+ IPS-panelen erbjuder livfulla färger och bra betraktningsvinklar
+ Tillräckligt stor för att man ska uppskatta 4K
+ G-Sync eliminerar screen tearing
– G-Sync kräver Nvidia-grafikkort
– 4K-upplösningen kräver massor av dyr GPU-kraft

Låt oss vara ärliga: att spela i 4K är en lyxhobby. Du behöver en enorm mängd renderingskraft för att nå upp till en hyfsad mängd bildrutor per sekund i den upplösningen. Inte ens det biffiga GeForce GTX 1080 klarar av att konsekvent spotta ut 60 FPS eller mer i alla spel. Vill du åstadkomma det behöver du snarare två 1080-kort. Med detta i åtanke är det bara passande att en superkraftfull dator paras med en lika maffig monitor.

En bra 1440p-skärm kommer i regel erbjuda ungefär dubbelt så hög framerate som en 4K-monitor på grund av de höga krav som den senare ställer på ditt grafikkort (om vi antar att du spelar i native-upplösning). Så är en 4K-monitor med G-Sync verklige värd pengarna och besväret?

Acer Predator XB321HK besvarar den frågan med ett rungande ja. Med sina 32 tum ger den dig tillräckligt stor bildyta för att 3840 x 2160-upplösningen faktiskt ska göra någon nytta. (Det finns även en något billigare 27-tumsvariant: XB271HK.) Det är dessutom en IPS-display, så färgerna är starka oavsett betraktningsvinkel.

Nackdelen med IPS-paneler är att de generellt är långsammare än sina TN-motsvarigheter. XB321HK har dock bara 4 ms responstid – det är inte den absolut snabbaste skärmen som finns, men sannerligen ingen slöfock heller. Tyvärr får man även kompromissa när det gäller uppdateringsfrekvensen (i detta fall 60 Hz) om man väljer 4K. Detta kan vara ett bekymmer för folk som vant sig vid 120 eller 144 Hz på en skärm med lägre upplösning. Men det skulle förstås krävas en helt galen mängd datorkraft för att åstadkomma en tillräckligt hög framerate för att dra nytta av så många Hz i 4K.

Med det sagt så är XB321HK utrustad med Nvidias G-Sync-teknik, vilket gör bilden silkeslen, även på lägre framerates. Det är en premium-feature, som tyvärr bara är användbar om du har en Nvidia-GPU, men definitivt en funktion som anstår en så pass dyr skärm. Bland de andra lyxkrusidullerna hittar vi inbyggda högtalare som är överraskande högljudda och klara, utöver standardingångarna HDMI, USB 3.0 och DisplayPort (en av varje).

Sett till helheten så är Predator XB321HK ett riktigt monster till monitor. Prislappen (i skrivande stund 10 000 kronor och uppåt) är fortfarande ett rejält hinder, men det här är en lyx-display med lyx-features. Den är byggd för folk som kräver det allra bästa. Om du redan pungat ut för ett par GTX 1080 (eller Titan X) är de som gjorda för den här skärmen. För vanliga dödliga rekommenderar vi dock att hålla sig till skärmar med lägre upplösning, som PG279Q eller MG279Q, i väntan på att lite billigare grafikkort blir tillräckligt starka för att driva en 4K-skärm. På så vis får du utmärkta framerates, samt kan dra nytta av 144 Hz och G-Sync eller FreeSync.

Specifikationer

Skärmstorlek: 34 tum

Native-upplösning: 3440 x 1440

Panelteknik: IPS

Uppdateringsfrekvens: 100 Hz

Responstid: 5 ms

Ingångar: 1 x DisplayPort 1.2, 1 x HDMI

G-Sync: Ja

Bästa widescreen-monitorn: Asus ROG PG348Q

+ Uppslukande extrabred skärm
+ IPS-panelen erbjuder vackra färger och bred betraktningsvinkel
+ 100 Hz med stöd för G-Sync
– Extremt dyr
– 3440 x 1440-upplösningen kräver biffig GPU

Om priset inte är en avgörande faktor, eller om du helt enkelt vill ha den bästa skärm som går att köpa för pengar, så hör Asus ROG PG348Q hemma högst upp på listan. Det är en helt makalös monitor, men ultrabred, välvd IPS-panel med upplösningen 3440 x 1440. Som om inte det vore nog har den dessutom G-Sync med upp till 100 Hz variabel uppdateringsfrekvens. Om du är ute efter något som verkligen får folk att häpna så är det här den bästa widescreen-skärmen för gaming. Och vi skojar inte när vi säger att den är bred.

Skärmens 34 tum sträcks ut diagonalt över en 21:5:9-ratio (officiellt 21:9). Det gör att den har samma höjd som XB270HU, men är nästan en tredjedel bredare. Native-upplösningen är också en bra kompromiss, eftersom den inte är lika krävande som 4K. Viktigast av allt är att den på ett dramatiskt sätt förändrar din spelupplevelse – i positiv bemärkelse.

När den placeras på ditt skrivbord kommer 34-tumspanelen nästan fullständigt fylla ditt synfält. Det här gör stor skillnad i spel, som plötsligt blir mer uppslukande än en 16:9-skärm någonsin kunnat åstadkomma. Dessutom är själva IPS-panelen ett litet mästerverk i sig. Det är en fantastisk skärm, med underskön färgåtergivning och kontrastnivåer. De 1440 pixlarna på höjden gör den lika effektiv på Windows-skrivbordet som när man är mitt inne i ett spel.

Det här en display som strävar efter att ge dig precis allt du kan tänka vilja ha… förutom om du har ett AMD-grafikkort, vill säga. Om så är fallet bör du istället ta en titt på den snarlika Acer XR341CK, en billigare välvd skärm med FreeSync-stöd (notera dock att den officiellt bara har stöd för uppdateringsfrekvensen 75 Hz – vill du ha mer än så måste du överklocka display-signalen, vilket eventuellt inte fungerar i vissa fall). Ett annat alternativ är Acer X34 – en skärm med G-Sync som är i stort sett identisk med PG348Q, bortsett från stället och vissa andra smärre skillnader. Om du hellre köper Acer än Asus är det ett tryggt val.

Ultrabreda skärmar har dock en annan brist också. Det är nämligen inte alla spel som har inbyggt 21:9-stöd. Det här kan leda till bilder som dras ut på bredden, eller att fula svarta kanter ramar in spelet. Som tur är har spelarcommunityt trollat fram en lösning i form av Flawless Widescreen – en suverän tredjeparts-applikation som kontinuerligt uppdateras för spel som inte har inbyggt 21:9-stöd.

Föga förvånande är PG348Q också en extremt dyr display, som blir din för drygt 11 000 kronor. Det är förstås ingen låg tröskel att ta sig över, men den goda nyheten är att skärmens blotta skönhet kommer skölja bort den bittra eftersmaken så fort du startar upp dina favoritspel i det gloriösa 21:9-formatet. Och till skillnad från ditt (eller dina) grafikkort, som kommer ersättas om ett par–tre år, borde denna display hålla dig nöjd ända till 2025 (förutsatt att du slipper hårdvarufel).


Så testar vi skärmarna

Jakten på den bästa gamingskärmen är en styv utmaning. Den perfekta monitorn existerar helt enkelt inte – det finns massor av spännande teknik som pressas in i dagens modeller, och att hitta en variant som inkluderar precis allt man kan tänkas vilja ha är en omöjlighet.

Kanske läser du detta på en långsam, tråkig, blaskig TN-panel. Våra ögon är lata, och de vänjer sig snabbt vid den skärm de tittar på. Varför uppgradera? För att en bra gaming-monitor kommer förbättra din spelupplevelse lika mycket som ett nytt grafikkort. Och den kommer hålla betydligt längre.

Att se Doom eller Rise of the Tomb Raider på en högupplöst 144 Hz-skärm med IPS-panel och antingen G-Sync eller FreeSync kommer få dig att undra varför du inte uppgraderade tidigare. En riktigt bra skärm kommer inte bara leva längre än ditt grafikkort, utan förmodligen hela din PC. Kanske rentav två gånger om. Faktum är att vissa av oss i redaktionen använder decenniegamla skärmar som fortfarande tuffar på utan problem – och som inte nödvändigtvis behöver skämmas för sig jämte dagens modeller.

Vad du ska hålla utkik efter

Det finns tre aspekter som är av extra stor vikt när man letar efter den bästa gamingskärmen på marknaden. Den första är den så kallade native-upplösningen. Men även om det är frestande att tro att högre upplösning är bättre så är det inte alltid fallet – särskilt om man tittar på vad skärmen kommer behöva vara kapabel till utöver att spela spel. 4K-displayer behöver till exempel oerhört kraftfulla grafikkort för att driva spel på högre inställningar i deras native-upplösning. Och när man återgår till Windows-skrivbordet kan den skyhöga upplösningen göra att saker ser lite väl pyttiga ut. Det betyder i sin tur att du behöver använda dig av DPI-skalning, vilket fortfarande inte är en exakt vetenskap. Dessutom kan det ibland vara värt att kompromissa när det gäller upplösningen för att kunna komma åt andra features som man värderar högre.

En aspekt som du måste se med egna ögon för att förstå är värdet av hög uppdateringsfrekvens. 60 Hz var standard för LCD-skärmar så pass länge att många blev blinda för dess brister. Men innan vi gick över till LCD var det vanligt att folk strävade efter högre frekvenser. På 90-talet fanns det CRT-skärmar med 85 Hz – vilket gjorde bytet till LCD med 60 Hz minst sagt märkbart.

Idag har vi dock LCD-skärmar med 144 Hz och uppåt, och även när de saknar G-Sync eller FreeSync är de att föredra framför 60 Hz-paneler. Även med en statisk frekvens på 144 Hz gör den lägre fördröjningen och snabbare uppdateringen (skärmen uppdateras var 6,9:e millisekund istället för var 16,7:e) att det finns stora fördelar för gamers. Vi vet alla att man kan stänga av V-Sync för att reducera fördröjning, men det kan också leda till väldigt uppenbar tearing. Och här kommer vi till en viktig poäng: det är mycket svårare att upptäcka tearing på en skärm med 144 Hz uppdateringsfrekvens. Pixelresponstiden gör det ofta till ett icke-problem.

Det här för oss tillbaka till upplösningar. 4K betyder generellt sett att man prioriterar bort högre uppdateringsfrekvenser – eller det är åtminstone vad det betyder tills nästa generations skärmar är här, med stöd för DisplayPort 1.3. De bästa 4K-skärmarna idag har G-Sync eller FreeSync, men vi borde se äkta 120 Hz-paneler i 4K med DisplayPort 1.3 redan senare i år. Bli bara inte överraskad om de kostar skjortan.

Den sista punkten är panelteknologi. Det finns tre huvudsakliga sorters teknologier som paneler kan bygga på: ”twisted nematic” (TN), ”vertical alignment” (VA) och ”in-plane switching” (IPS). TN-paneler har traditionellt sett haft de snabbaste responstiderna, men sämst färgåtergivning och betraktningsvinklar. IPS befinner sig i andra änden av spektrumet, med utmärkta betraktningsvinklar och färger, men högre pris och ibland något sämre responstider. I mitten hittar vi VA, som erbjuder suverän kontrast och färgåtergivning, men återigen långsammare responstider. (I framtiden kommer vi göra ytterligare tester med gaming-skärmar för att avgöra hur snabba de verkligen är.) OLED är ytterligare en paneltyp som vi verkligen skulle vilja se i fler gaming-skärmar, men den kan vara otroligt dyr. Dells UP3017Q är en OLED-skärm på 30 tum, med 4K och 120 Hz, som ser ut att lanseras innan årets slut. Den har så gott som allt vi gamers vill att en skärm ska ha – utom ett överkomligt pris. Med tanke på att den kommer kosta 5000 dollar i USA är det lönlöst att spekulera i hur mycket det skulle bli i kronor – vi kommer ändå inte ha råd med den. Men drömma går ju.

Att testa gamingskärmar

Det finns två huvudsakliga metoder för att testa våra skärmar så att vi kan välja ut den bästa för gamers. Den första är – gissa tre gånger! – att spela spel på dem. Att subjektivt testa hur spel presterar på varje panel är inte en heltäckande lösning, men det kommer ändå ge dig en chans att bedöma bildförhållandet, upplösningen och eventuella spelfokuserade features som den aktuella skärmen skryter med.

Att jämföra skärmar sida vid sida på det här sättet är också otroligt värdefullt när det gäller att upptäcka de ibland subtila skillnaderna mellan dem. När du ser en skärm helt isolerad är det lätt att bli hemmablind och låta bli att notera dess brister. Ställd jämte en annan skärm blir det plötsligt mycket mer uppenbart vad den har för brister.

Objektiva tester kan också vara väldigt användbara, men de är även mycket svårare att genomföra. För att göra det ordentligt behöver man speciell hårdvara som kan testa den faktiska fördröjningen, färgåtergivningen et cetera. De flesta gamers har inte tillgång till denna hårdvara, men i brist på den kan du vända dig till denna lagom praktiska sajt för LCD-kalibrering. Den erbjuder ett flertal testskärmar som du kan visa på valfri uppkopplad panel för att göra vissa kvalitativa bedömningar.

Att jämföra skärmar i butik blir mer och mer något som hör till det förflutna. Om du får chansen att känna på en display innan du köper den så kan det vara en bra idé att koppla in en laptop och kolla kalibreringssidorna, så att du får en någorlunda objektiv bedömning utöver dina egna synintryck.

Framtida tester

Vi har testat en enorm mängd skärmar för att lista ut vilka vi med gott samvete kan rekommendera. Därför är vi också säkra på att våra val verkligen håller måttet, oavsett vad man jämför med. Som vi nämnt ovan så betraktar vi en skärm som en allvarlig investering – det är bättre att punga ut för en suverän display idag istället för att hanka sig fram med ett sämre alternativ. En bra skärm kommer göra dina spelupplevelser bättre, och den kommer fortsätta göra det i åratal framöver.

Det här är förstås inte i närheten av en komplett lista med alla skärmar som går att köpa, men vi har täckt ett brett spektrum av paneltyper, storlekar, bildförhållanden och tillverkare. Just nu är Asus våra favoriter där PG279Q är den bästa gamingskärmen av de båda med rätt grafikkort, MG279Q lika bra med ett annat, medan Asus PG348Q och Acer XB321HK hamnar precis bakom dem med sina mega-breda paneler.

Monitor-marknaden står dock sällan stilla särskilt länge. Nya skärmar kommer anlända snart, och när de gör det kommer vi granska dem för att ta reda på vilka som håller måttet. Vi är i synnerhet sugna på att testa den ultrasnabba Asus ROG Swift PG258Q, med 240 Hz uppdateringsfrekvens, samt ett par 144 Hz-displayer med 4K som avtäcktes på CES-mässan tidigare i år: Asus ROG Swift PG27UQ och Acer Predator XB272-HDR. Båda dessa har dock försenats sedan dess, och förväntas nu lanseras först i början eller mitten av nästa år.

Sidor: 1 2

Om skribenten

Thomas Petersson

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller vassa idéer, kontakta mig!

Liknande artiklar