facebook_pixel
Batman: The Enemy Within – The Telltale Series Episod 1

Batman: The Enemy Within – The Telltale Series Episod 1

Bruce återvänder med sin ångest och sina gadgets i nya säsongsstarten.

Första avsnittet av en ny Telltale-säsong lämnar mig alltid med ungefär samma smak i munnen: det smakar gott, som en kladdkaka, men det fanns några omogna och sura bär på toppen. Inte bra. Nu sitter jag spänt och väntar på huruvida konditorn ska bära ut en fruktglass med tomtebloss, eller om nästa bakelse blir samma kladdkaka fast torrare och med fler tråkiga bär.

Batman: The Enemy Within följer det recept som Telltale jobbat med de senaste åren, och gör det på ett förväntat sätt. Att vara Bruce är fortfarande ofta intressantare än att vara fladdermus, och det är i mer tillknäppta samtal – där val får sociala konsekvenser – som genren fungerar bäst. Men medan grafik och animation bara genomgått en marginell förbättring så har actionscenerna blivit desto mer intressanta. Det handlar fortfarande mest om att trycka på en specifik knapp eller tangent när man blir tillsagd, men flera gånger erbjuds två alternativ som båda är lika gångbara men med olika flärd. Ska Batman ge boven en elektrisk chock eller knyta fast honom? Är detta ett tillfälle som kräver en rak höger eller en frispark? Dina val har konsekvenser (för bovarnas käkben)!

Läs också: Telltale bekräftar nya säsonger av Wolf Among Us, The Walking Dead och Batman

I korthet:

Vad är det?

Batmaaan…

Utvecklare

Telltale Games

Utgivare

Telltale Games

Web

telltale.com/series/batman

Pris

220 kr (för hela säsongen)

Pegi

18 år

Testat på

Intel Core i7-2600K, GeForce GTX 680, 8 GB RAM

 

Gotham by night.

”Pusslen” som ”världens bästa detektiv” tvingas lösa är exakt lika infantila som i första säsongen där bevismaterial länkas samman i par för att skapa någon sorts klarhet. Detta ställer berättelsens centrala skurk The Riddler i ganska dålig dager. Hans gåtor måste anpassas efter den rättframma och enkla mekanik som spelet erbjuder för att lösa dem, och då blir de plötsligt simplare än det mesta som Fader Fouras på Fort Boyard lyckats klämma ur sig. Samtidigt så blir detta ett sätt att framställa Riddler som den sadist han är, där gåtorna är enkla inramningar för hans destruktiva excesser. Avsnittets sista skälvande minuter bäddar också för en helt annan fortsättning än den jag förväntat mig utifrån inledningen.

Det finns fortfarande designval som känns omotiverade. Pussel är sällan engagerande och det mycket kompetenta röstskådespeleriet undermineras ofta av stel animation. Det märks ändå att Telltale vill göra något av sin Batman-licens, och att de vill göra något nytt. Serien introducerar Lucius Fox genialiska dotter Tamara och den benhårda Agency-chefen Amanda Waller och med rätt manus kan de ge säsongen ny och intressant dynamik. Som så många gånger förr så kvarstår dock den stora brasklapp som jag tejpar fast på varje premiärepisod av en Telltale-serie: vi får se hur det går. Studion har en förkärlek för att visa upp feta set-pieces och plantera omvälvande twister i starten och sedan få soppatorsk halvvägs. Detta är ett maraton, och hanterat rätt så kan det bli ett väldigt bra lopp.

Läs också: Nu kommer VR-Batman till PC

Batman: The Enemy Within – The Telltale Series Episod 1 Reviewed by - .
3.9

Utslag

78
78
Telltale håller sig till det de kan men tar försiktiga risker som kan leda till något riktigt bra.

Om skribenten

Erik Bergérus

Lagom melankolisk pojkman som gillar sobert berättande och gamla saker.

Liknande artiklar