facebook_pixel
Little Red Lie

Little Red Lie

Jag vill så innerligt att Little Red Lie har fel, men det är alltför övertygande.

Actual Sunlight var ett ärligt och avgrundsdjupt porträtt av depression och isolering. Upphovsmannen Will O’Neill talade ofta direkt till spelaren på ett otillgjort och utelämnande sätt. I Little Red Lie tar han sats och kastar sig ursinnigt över en ekonomisk verklighet där rätt och fel helt och hållet ligger i marknadens vågskål.

Little Red Lie är en inblick i flera trasiga levnadsöden genom ögonen hos två diametralt olika människor. Arthur Fox är en professionell motivationstalare som ömsom sjunger senkapitalismens lov och lurar av naiva åhörare deras pengar, och ömsom spenderar sina egna miljoner på sportbilar, kokain och prostituerade. Hans elakartade cynism och oändliga hat mot sina medmänniskor är aldrig av den där romantiserade och missförstådda sorten. Arthur Fox är en hemsk människa och förblir hemsk genom hela berättelsen. Hans pengar blir en skottsäker väst som räddar honom undan precis allting. Sarah Stone är 38 år och bor hos sina pensionerade föräldrar som inte vet om att hon fått sparken för flera månader sedan. Sarahs djupt deprimerade syster Melissa sitter i en liknande situation, men spenderar dagar i sträck i familjens källare där hon streamar datorspel, äter skräpmat och internethandlar prylar för föräldrarnas pengar.

Läs också: Så bra är Night in the Woods

I korthet:

Vad är det?

Mänsklig tragedi och marknadsekonomi

Utvecklare

WZOGI

Utgivare

WZOGI

Webb

littleredlie.com

Cirkapris

100 kr

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i7-2600K, GeForce GTX 1070, 8 GB RAM

Kolla även in

Night in the Woods

Melissa sitter fast i föräldrarnas källare.

Little Red Lie är en modern, nihilistisk dystopi där den fria marknaden förslavat människan. De få strimmor av hopp som berättelsen erbjuder slocknar snabbt och manuset är skrivet med en ilska och uppgivenhet som få lyckas kanalisera på ett så tilltalande sätt. O’Neill besitter ett förakt för sin ekonomiska verklighet och rådande världsordning och med rapp och obarmhärtig prosa förlöjligar och dekonstruerar han västvärlden post-börskraschen 2008. Detta samtidigt som han lyckas ge människorna i berättelsen mer mänsklighet än någonting jag spelat varken före eller efter Night in The Woods. Gestaltandet av att leva med en deprimerad familjemedlem som splittrar familjen, en ständig rädsla för otillräcklighet och en handlingsförlamning inför sin ständigt så pressande verklighet sätts i kontrast till en total empatilöshet inför omvärlden och ständig hedonistisk tillfredställelse på andras bekostnad.

Little Red Lie är en hopplös och nedslående tragedi om skuld och utebliven botgöring. Samtidigt är det i sin råa och grova skildring av ekonomisk ojämlikhet och utnyttjande som berättelsen inger ett sorts hopp om förändring. Det finns ingen karmagud som belönar godhet och strävan samtidigt som hen ger ett ironiskt slut på det empatilöse rövhålets maktresa. Den upplösningen finns bara i sagans dystopier, och detta är betydligt närmare verkligheten än så.

Läs också: De bästa grafikkorten just nu

Arthur Fox är på kollisionskurs med allt.

Little Red Lie Reviewed by - .
4.3

Utslag

86
86
Ärligt, argt och engagerande om ett kannibalistiskt ekonomiskt system och människorna det äter upp.

Om skribenten

Erik Bergérus

Lagom melankolisk pojkman som gillar sobert berättande och gamla saker.

Liknande artiklar