facebook_pixel
The Walking Dead: A New Frontier – Episode 5

The Walking Dead: A New Frontier – Episode 5

Blod är inte alltid tjockt, som i den bitvis anemiska avslutningen av Telltales tredje The Walking Dead-säsong.

Den en gång så starkt lysande och brännande emotionella flamman i Telltales gripande The Walking Dead-serie har falnat. Inte försvunnit, men falnat. Om man får tro Neil Young är det bättre att brinna upp än att tyna bort, så kanske är det dags att låta The Walking Dead slå sig till ro, och sluta vandra.

Redan i föregående kapitel har det varit tydligt att manusförfattarna på Telltale har haft svårt att komma på så mycket nya saker att utsätta spelarna för. Och framförallt har de haft svårt att vidareutveckla sina förvisso ofta ganska älskvärda karaktärer. De ältar samma saker i avsnitt efter avsnitt, och några av dem verkar vara helt låsta av ett eller ett par personlighetsdrag som styr allt de gör i varje given situation. Det blir ganska platt i längden.

Detta avslutande kapitel försöker ställa allt på sin spets, men lyckas inte addera så mycket nytt bränsle till de vid det här laget bekanta konflikterna. Dramatiken stegras egentligen inte särskilt mycket, inte minst då många av valen den här gången kändes förvånansvärt snälla jämfört med vad man ställts inför tidigare.

Läs också: Så bra är The Walking Dead: A New Frontier – Episode 4

I korthet:

Vad är det?

Avslutande kapitlet i denna tredje The Walking Dead-säsong

Utvecklare

Telltale

Utgivare

Telltale

Webb

telltale.com

Cirkapris

220 kr

Pegi

18 år

Spelat på

Intel Core i5 3,3 GHz, GTX 1070, 16 GB RAM

Kolla även in

Tales from the Borderlands

Zombierna är oförskämt närgångna.

Allt är relativt, förstås, och ”snälla” är kanske inte helt rätt ord. Världen i The Walking Dead är inte direkt ond eller elak, egentligen, men fruktansvärt grym i sin totala likgiltighet inför lidande, död och sorg. Vilket är nästan värre. Det är en världsordning där människorna fallit från sin egenskapade piedestal och förtvivlat försöker kravla sig tillbaka upp – till ingen nytta.

Vid det här laget i berättelsen har du skapat en personlighet för huvudpersonen Javi genom dina val, och människorna runt honom har alla sina åsikter om vad han gjort. Telltale gör sitt bästa för att skapa en spännande och dramatisk final, men jag har lite svårt att bli till fullo engagerad. Jag bryr mig mycket om vissa av karaktärerna, som Clementine och Kate, men annat känns rumphugget och lite hafsigt skrivet. Det blir inte den där perfekta känslomässiga stormen som i första spelet, utan mer ett mischmasch av action, lite uttjatat familjegräl, och så klart gott om dödsfall och blod. Tyvärr känns blodet lite tunt den här gången, trots allt prat om familj och blodsband.

Den sortens oväntade tragedi som slog till som en käftsmäll redan i de inledande avsnitten finns inte riktigt här. Detta femte kapitel promenerar nedför en lite för bekant väg mot ett slut som lämnar mig med varken tårar eller leenden. Det kommer inte att stanna hos mig och gräva sig fast i tankarna när jag ligger och försöker sova på kvällen. Och med tanke på hur starkt The Walking Dead kan vara får det klassas som en besvikelse. Om än en välgjord och älskvärd besvikelse.

Läs också: De bästa grafikkorten just nu

The Walking Dead: A New Frontier – Episode 5 Reviewed by - .
3.4

Utslag

68
68
Saknar det där riktiga bettet vi är vana vid. En säsong som började starkare än den slutar.

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar