Afterwork på redaktionen: Veckan utan dator-dilemmat (30 juni – 2 juli)

Afterwork på redaktionen: Veckan utan dator-dilemmat (30 juni – 2 juli)

Förra veckan visste inte Elli vad hon skulle göra: antingen kunde hon sitta inne som den gamer hon är och njuta av en massa underbara spel, eller så kunde hon ge sig ut i sommarvärmen och absorbera solens D-vitaminer (något man gör alldeles för sällan i jobbet som spelskribent, på gott och ont). Vad hon valde vet ingen på redaktionen, men eftersom hon inte är med i helgens Afterwork-artikel förmodar vi att hon fått en överdos av solens vitaminer och just nu kurerar sig med sitt Steambibliotek…

Denna vecka är det däremot Rikard som har bekymmer, eftersom han inte kommer ha tillgång till sin dator överhuvudtaget under den kommande veckan. Vad tusan gör man i ett sånt horribelt läge, egentligen?

Rikard Olsson: “Hur överlever jag utan en dator?”
Jag är egentligen inte typen som rör mig alltför långt ifrån mitt hem ljuva hem, men ibland kan det inte hjälpas. En vecka ska jag vara borta från min lägenhet, mina katter och min pc. Vad gör man egentligen för att mentalt överleva utan sitt Steam-bibliotek och nyinköpta rea-fynd under sju hela dagar? Går det ens?

Jerry Fogselius: “Läs en bok”
Det är förstås oerhört tufft att överleva en vecka utan spel, speciellt när det ligger en drös Sommarrea-titlar som bara väntar på att installeras (och spelas i tio minuter innan man tröttnar och frågar sig själv varför man ens köpte just det här spelet?) Det du kan göra är att ta med en bok och köra lite analog underhållning under resan istället, det brukar funka för mig!

För min egen del ska helgen ägnas åt de karga landskap som Mad Max består av. Jag har inte spelat Avalanches licens-sandlåda förrän nu, men rackarns vilken härlig atmosfär spelet har! Slå till nu medan det är på rea, säger jag bara.

Benny Holmström: “Portabelt spelande är vad du behöver”
Rekommenderar också böcker i fall som dessa (eller portabla spelkonsoler, men ibland är det faktiskt nyttigt att försöka kapa banden helt). Speciellt fantasy då om man gillar fantasyrollspel (och vem gör inte det lol!) och om man är extra lurig kan man välja någon av The Witcher-böckerna för att övertyga sig själv om att man sitter och spelar fastän man ligger och lapar sol någonstans.

Själv tänkte jag således ägna mig åt portabelt spelande i helgen, förmodligen Persona Q eller ny omgång Persona 4 Golden för att döda den allt större separationsångesten jag känner med Persona 5. Kanske hjälper det om jag slutar loopa sountracket på Youtube…

Joakim Kilman: “Science Fiction-böcker och musiklyssnande är somrigt”
En vecka utan spel är ju gött ibland. En vecka helt utan uppkoppling, helst. Bara komma bort lite. Visst kliar det i kroppen lite till en början, men sedan – lugnet. Ta med dig böcker, som redan påpekats. Läs science fiction, det hör sommaren till av oklara anledningar. Läs något riktigt märkligt och sinnesutvidgande, typ Lars Jakobsons spretiga romaner eller Joe R. Lansdales groteska (och groteskt roliga) Steam Man of the Praire and the Dark Rider Get Down. Lyssna på musik är ju somrigt och fint också. Och blir det för mycket längtan efter spel finns ju alltid brädspel. Mängder med brädspel. Dyrt, förvisso, men skojigt. Själv ska jag recensera konserter och hjälpa till med flyttstäd, så inte mycket spel för mig heller i helgen. Kanske lite Tex Murphy-FMV om jag hinner.

Emil Kraftling: “Spela brädspel på en lummig altan”
Nyckelfrågan är ju, kommer du att vara ensam? Är svaret nej så är lösningen brädspel. Sommaren är som ingen annan tid extra fin för brädspel, särskilt om man vistas någonstans med en lummig altan eller annan regnskyddad utevistelse. Omgiven av fågelkvitter, en kopp te och doftande smultronjersmin så känner man sig nästan hälsosam även som gamer. Bästa tipset för två personer är Race for the Galaxy. Stor omspelbarhet, smidigt format och snabba rundor. Den egentliga anledningen till att jag haussar det är förstås att min fru nyligen slog poängrekord i vår mångåriga löpande poängställning. Nu måste jag tvinga henne att spela det hela sommaren så att jag kan ta tillbaka rekordet.

Mikael Hjalmarson: “Lägg upp en plan för ditt kommande spelande”
Det går att överleva, men bara med nöd och näppe. Sortera ditt spelbibliotek i tankarna. Lägg upp en plan för allt spelande som väntar. Intala dig sedan att analoga aktiviteter är minst lika roliga, även om du innerst inne vet att det inte är så.

För min egen del blir det lugnt. Jag passar på att fylla år under helgen. Ett steg längre bort från ungdomen och ännu ett mot ålderns krämpor. Jag är nu uppe i en ålder där det inte längre är ok att bete sig som jag gör, men vem ska straffa mig?

Thomas Petersson: “Skaffa hus och barn”
Skaffa barn och/eller hus så kommer veckor utan spel snarare bli default och du tvingas leva under tortyren att aldrig veta när du hinner spela nästa gång. Du kommer också njuta av all ledig tid, analog som digital. Därmed blir det en ickefråga. Så där: jag har löst ditt problem! Jag har själv inte tid och ro att läsa böcker längre, men ögnar en hel del tidningar. Ett helt okej sätt att fördriva analog tid om man som jag inte har några vänner att spela brädspel med. Snyft.

Om skribenten

Glad gamer med smak för action och äventyr, men älskar även storytunga titlar där ett bitterljuvt slut är grädden på moset. Uppväxt med konsoler, men tog år 2014 steget in i PC-världen där de magiska 60 FPS väntade.

Liknande artiklar