facebook_pixel
Vilken SSD-storlek är rätt för dig?

Vilken SSD-storlek är rätt för dig?

SSD är inte längre bara ett alternativ för de allra rikaste. Men är det verkligen värt pengarna att köpa en SSD-disk stor nog att rymma alla ens filer och program?

Av PC Gamer-redaktionen

Att SSD-hårddiskar har flera fördelar jämfört med mekaniska sådana är inte ens öppet för debatt. När det gäller allt från överföringshastighet och strömförbrukning till vikt och stryktålighet är SSD den solklara vinnaren. När du väl vant dig vid SSD finns det verkligen ingen återvändo – att använda en dator med en gammaldags hårddisk som startskiva känns som att återvända till 90-talet. För vår egen del så ser vi till att alltid uppgradera våra mekaniska hårddiskar till SSD när tillfälle ges. (En faktor man behöver ta hänsyn till är att medan NVMe-diskar är absolut snabbast så är de flesta existerande datorer – särskilt laptops – anpassade för det mer traditionella 2,5-tumsformatet.)

När man är på jakt efter en SSD (eller vilken lagringsenhet som helst, för den delen) är förstås lagringskapacitet ett av de viktigaste valen. En för trång hårddisk resulterar i att det inte finns tillräckligt med plats för operativsystemet och de program du vill använda. Å andra sidan innebär en för stor SSD att du betalar för en massa bortslösat utrymme som aldrig kommer användas.

En annan avgörande fråga är huruvida din nya SSD kommer vara datorns enda hårddisk. I de flesta stationära datorer är det bäst att installera SSD:n som startskiva, och det kommer finnas tillräckligt med plats för ytterligare en hårddisk som kan sluka större mängder data. Men om det handlar om en laptop har den absoluta majoriteten inte plats för mer än en hårddisk – om mer behövs får det helt enkelt anslutas externt.

Låt oss nu, med allt detta i åtanke, återvända till den ursprungliga frågan: hur stor SSD behöver du? Windows 10 kräver minst 16 GB för att starta, men det är det absoluta minimikravet, och när kapaciteten är så låg finns det inte ens plats för att installera uppdateringar (folk som använder Windows-surfplattor med 16 GB stora eMMC-diskar är inte förtjusta i detta).

För några år sedan var SSD-hårddiskar så dyra att de skar ner på utrymmet, inte sällan till så lite som 60 GB, för att inte priset skulle skena iväg. Idag går det inte ens att hitta så små varianter – även de kvarvarande 128 GB-diskar som säljs är gammal skåpmat, eftersom de flesta tillverkare gått vidare till högre kapaciteter.

Dagens inträdesnivå är snarare 250 GB (även om det faktiska utrymmet varierar från 240 till 275 GB beroende på tillverkare). Eftersom hårddiskar i denna storlek kostar under tusenlappen finns det ingen egentlig anledning att sänka kapaciteten – det skulle nämligen inte reducera priset nämnvärt. Fördelen för oss konsumenter är att man får plats med Windows och en hel bunt program även på de minsta SSD-hårddiskar som tillverkas idag – vilket leder till att allt laddas snabbare, och att hela datorn känns mycket kvickare i största allmänhet.

Om en SSD kommer vara ditt enda lagringsmedium, exempelvis om det rör sig om en laptop eller en Intel NUC-minidator, behöver du tänka efter noga innan du väljer storlek. Ifall SSD:n är tänkt att ersätta en existerande hårddisk kan du förstås helt enkelt kolla hur mycket data du har på den, och sedan försäkra dig om att den nya startskivan rymmer minst lika mycket. Att förutspå sina framtida behov är ofta omöjligt, men om du väljer mellan två olika storlekar så välj den större för att framtidssäkra din dator. Det är i dessa situationer som 512 GB, 1 TB eller rentav ännu mer kan vara ett rimligt alternativ.

Om skribenten

Thomas Petersson

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller vassa idéer, kontakta mig!

Liknande artiklar