facebook_pixel
The Walking Dead: A New Frontier – Episode 4

The Walking Dead: A New Frontier – Episode 4

Telltale fortsätter att plåga sina spelare med omöjliga situationer och svåra beslut i detta fjärde kapitel av The Walking Dead: A New Frontier.

Mjo, visst gör det ont när knoppar brister. Och hjärtan. Eller för den delen skallben när en zombie gräver efter din hjärna. Telltale fortsätter sin eviga cykel där de kastar spelarna mellan hopp och förtvivlan – mest förtvivlan. Men de tycks börja få slut på idéer, och det känns ibland som om de tvingar sina karaktärer att bete sig forcerat för att krama mesta möjliga drama ur dem.

Efter flertalet jobbiga turer för Javi, Kate, Gabe, Clementine och de andra i den trasiga lilla gruppen överlevare så börjar saker och ting att verkligen ställas på sin spets. Det betyder att det för all del är spännande, inte minst för att du aldrig vet vem som kan gå och dö en meningslös, bitter död härnäst. Men i det här fallet betyder det också tillgjort, konstlat drama. När allt går åt helvete, som det alltid gör, så blir jag bitvis mer frustrerad än gripen då det känns som om Telltale gör det lite väl enkelt för sig.

Avsnittet börjar till exempel med en tillbakablick i form av en dialog mellan Javi och hans bror. Den är närmast pinsamt överdriven, då de blir arga på varandra och gnäller och bråkar för ingenting bara för att vi ska fattar hur svår deras relation är. Men det vet vi redan, och dialogen känns designad för att vi ska göra val, snarare än känna med dem.

Läs också: Alone in the Dark-skaparens nya skräck skrämmer

I korthet:

Vad är det?

Fjärde omgången zombier och brustna hjärtan i senaste Walking Dead-säsongen

Utvecklare

Telltale

Utgivare

Telltale

Webb

telltale.com

Cirkapris

220 kr

Pegi

18 år

Spelat på

Intel Core i5 3,3 GHz, GTX 1070, 16 GB RAM

Kolla även in

The Final Station

Zombierna hasar mest omkring i bakgrunden.

På andra håll är dock samtalen bättre, främst mellan Javi och Clementine. När de får vara människor och inte bara dramabehållare som väntar på sin chans att explodera. Det är då jag påminns om hur bra The Walking Dead kan vara, och vilka starka porträtt spelen kan måla upp i sina bästa stunder.

A New Frontier är en något ojämn säsong som kämpar lite med att hitta fokus och riktning. Jag gillar verkligen Clem, och Kate och flera andra. Men till exempel Gabe kan inte riktigt höja sig över sin stereotypa ”vrång tonåring som tjurar och vägrar lyssna”-stereotyp. Han framstår inte som ett barn som varit tvunget att växa upp snabbt, utan mer som vilken bortskämd emo-brat som helst, och det blir väldigt tydligt i det här kapitlet.

Även skurken blir lite väl mycket en variant på svin vi redan stött på både i spelen och serieböckerna, och har inte så mycket att tillföra. Inte en dålig karaktär, men inte heller så himla otäck eller intressant. Det är väl ungefär så detta näst sista kapitel av A New Frontier känns överlag. Inte dåligt på något vis, men det tillför inte så mycket till berättelsen eller The Walking Dead-universumet som helhet.

Förhoppningsvis har Telltale något alldeles extra i rockärmen för finalen, för en riktigt gripande avslutning. Om inte annat så ser jag fram emot det för att få träffa Clementine minst en gång till. Hon förtjänar ett värdigt avslut med tanke på allt Telltale utsätter henne för.

Läs också: De bästa grafikkorten just nu

The Walking Dead: A New Frontier – Episode 4 Reviewed by - .
3.5

Utslag

70
70
Något av ett mellanavsnitt som lider av brist på idéer och drama som bitvis känns konstruerat.

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar