Youtube och Disney har gjort slut med Pewdiepie

Youtube och Disney har gjort slut med Pewdiepie

Det här med internet och skämt går inte alltid så väl ihop. De ursprungliga intentionerna misstolkas, omtolkas och förvrids, vilket vi på PC Gamer själva fick erfara i januari med Polengate™. Nu är det Youtube-stjärnan Felix “Pewdiepie” Kjellberg som hamnat i hetluften. Rejält.

Den 11 januari postade Pewdiepie en video där han bekantade sig med onlinetjänsten Fiverr, där man kan beställa skräddarsydda videoklipp med önskat innehåll (och övriga tjänster). I den numera borttagna videon (ni kan se en reupload här nedan) betalar Pewdiepie fem dollar för en video där två indiska män rullar upp en skylt med Pewdiepies utvalda fras “Death to all Jews” (i syfte att se om de verkligen skulle göra det). Till Pewdiepies förfäran fick han exakt vad han bad om.

Sedan dess har Disney-ägda Maker Studios sagt upp sitt samarbete med stjärnan, och Wall Street Journal har klippt ihop en video som samlar ihop en rad mer eller mindre olyckliga nazistreferenser från hans arkiv. De två indiska männen som gjorde videon har även de stött på svårigheter och bannades från Fiverr, även om Pewdiepie senare lyckades upphäva domen.

Pewdiepie har skrivit en offentlig ursäkt som man kan läsa här, där han betonar att han gör underhållning och inte har något politiskt budskap. Han stöder heller inte dylika hatiska attityder eller de grupper som använder sig av dem. Men det tar inte slut där.

Den senaste vändningen i karusellen är den största av alla – enligt The Verge har till och med Youtube själva avslutat sina affärsförehavanden med Pewdiepie. Den andra säsongen av Youtube-produktionen Scare Pewdiepie har ställts in, och Pewdiepie har även tagits bort från Googles reklamprogram Google Preferred.

Det här kommer ha en verklig inverkan på Pewdiepies tittarsiffror, även om han fortfarande får ha kvar sina 50 miljoner prenumeranter och fortfarande kan tjäna pengar på reklam i sina videor (i alla fall i de som inte är relaterade till det skedda). Det är förmodligen rätt jobbigt att vara Pewdiepie just nu.

Här är videon som startade allt.

Pewdiepie Visits Fiverr

Warning: If you get triggered easily turn back now. Subscribe to Pewdiepie: https://www.youtube.com/user/Pewdiepie

Om skribenten

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar