facebook_pixel
Realpolitiks

Realpolitiks

Trump, global flyktingdebatt och nordkoreanska kärnvapenprov utgör en perfekt fond för Realpolitiks. Men det räcker inte.

Det bästa med Realpolitiks är laddningssekvenserna. I en av bilderna som skärmen vilar i medan spelet startas sitter Angela Merkel och spelar realtidsstrategispel på en Mac. I en annan skymtar man Donald Trump som hisspojke på ett hotell. Man önskar på något vis att den skruvade tolkningen av vår tids politik kunde följa med in i spelet. Istället faller Realpolitiks in i en långsam, färglös lunk med varken humor eller djup.

Realpolitiks går ut på att styra din nation från högsta politiska ort – som spelare har du något slags politiskt ämbete som styr vidare oavsett hur makten fördelas i offentliga val eller diktatoriska maktövertaganden. Du kontrollerar statsfinanserna, beskattningen, politiska reformer och utrikespolitik. Du för ditt land genom val och det enda som händer vid ett regimskifte är att olika värdeskalor förändras och gör det svårare eller enklare att genomföra olika reformer.

Utöver makten över ditt eget land förfogar du även ett visst mått av internationellt inflytande. Om du tillhör ett av de länder som har högst bruttonationalprodukt kvalar du automatiskt in i Förenta Nationernas styrande organ, där du får möjlighet att lägga fram förslag som resten av världen röstar om, och därmed kan driva igenom politik som gynnar din egen nation. Vägen mot världsherravälde ligger med andra ord synlig framför dig, så länge du har en tillräckligt saftig statskassa.

I korthet:

Vad är det?

Politikfokuserat realtidsstrategispel

Utvecklare

Jujubee

Utgivare

1C Company

Webb

jujubee.pl

Cirkapris

170:-

Pegi

12 år

Spelat på

Intel Core i5 3,5 GHz, Radeon R9 M290X, 8 GB RAM

Kolla även in

Hearts of Iron IV

Världskartan saknar ett par grafiska element för att bli riktigt navigerbar.

De nationer som sätter käppar i hjulen för dig kan du alltid utmanövrera – dels genom att underminera dem på börsen med fula knep som sänker deras företag, men också genom att starta fullfjädrade krig som slutar i ockupation eller att du ser till att splittra länderna i mindre utbrytarnationer. Krigföringen i Realpolitiks är den simplaste tolkningen av begreppet du kan tänka dig. Här existerar egentligen bara en front, och där kan du sätta in hela din armé. Utöver detta kan du skicka iväg kärnvapen med omvärldens misstycke som naturlig följd.

Spelets egentliga kärna handlar om inrikespolitiken, att balansera reformer med skattenivåer, arbetslöshetsgrad, statlig belåning och tillväxttakt. Det är i sig ett hyfsat finjusterat balansspel som är både utmanande och engagerande, men reformsystemet är uppbyggt som ett trubbigt teknologiträd på nivån ”Inför akademisk utbildning”, vilket känns väl 90-taligt. Den som vill gå bananas på Rudolf Meidnerska löntagarfondsreformer får leta vidare.

Det är inget fel på Jujubees ambition att skapa skapa ett tillgängligt politikfokuserat Hearts of Iron, men Realpolitiks är lite för simpelt, lite för fult och lite för osmidigt för att vara särskilt spelbart.

Reformträdet är ett skämt från 90-talet.
Realpolitiks Reviewed by - .
2

Utslag

40
40
En dum version av Hearts of Iron som aldrig blir särskilt realpolitisk.

Om skribenten

Liknande artiklar