facebook_pixel
Hur mycket RAM behöver egentligen din speldator?

Hur mycket RAM behöver egentligen din speldator?

Svaret varierar förstås med tiden – men här är våra bästa riktlinjer just nu.

Hur mycket RAM behöver man egentligen i sin speldator? Man brukade säga att 4 GB är mer än tillräckligt för både gaming och de flesta andra sysslor – men den tiden är sedan länge förbi.

Om du har för lite RAM – säg just 4 GB – är risken stor att många spel du vill spela helt enkelt inte kommer funka, eller åtminstone inte funka särskilt bra. I systemkraven för Mass Effect: Andromeda anges exempelvis 8 GB RAM som obligatoriskt minimum, vilket är i linje med många andra moderna spel. Faktum är att 8 GB rekommenderas även om ett spel bara kräver 4 eller 6 GB. Din dator behöver nämligen tillräckligt med minne för att kunna köra andra program i bakgrunden samtidigt.

Med detta sagt så är 8 GB inte direkt ett särskilt mastigt krav. De flesta färdigbyggda datorer levereras med 8 GB RAM till att börja med – och om du istället bygger din egen pc så räknas 8 GB helt klart som ett budget-alternativ.

8 GB är med andra ord att betrakta som tröskeln för vad som är gångbart idag. Därmed blir nästa naturliga fråga: har din dator användning för 16 GB? Finns det till och med skäl att slå till på 32 GB? Hur mycket RAM behöver man normalt sett?

Det enkla svaret är att 16 GB är en ”sweet spot” om man är ute efter en solid speldator. Det bör vara mer än tillräckligt för att driva dina spel – vid behov i bakgrunden, samtidigt som du ägnar dig åt andra saker. Om du prioriterar att kunna livestreama vill du definitivt ha minst 16 GB. Att ha lite extra RAM är en avgörande faktor om du vill kunna spela och streama ett spel på en skärm, samtidigt som du chattar, spelar musik och annat på din andra skärm.

Det är när man tittar på större mängder RAM som det börjar bli mer komplicerat. Är 32 GB RAM overkill? Generellt sett är svaret ja. Den enda verkliga anledningen till att skaffa så mycket RAM idag är att man vill framtidssäkra sin dator.

Är man bara ute efter att spela så är 16 GB RAM mer än nog – och 8 GB fortfarande rätt okej. När tekniksajten Techspot jämförde hur datorer med 8 respektive 16 GB RAM hanterar olika spel, upptäckte de att skillnaden i bilduppdatering är försumbar, alternativt icke-existerande. I deras tester kom Grand Theft Auto V (som slukar 9 GB RAM) upp i 56 fps när de hade 65 flikar öppna i Chrome samtidigt (vilket använde ytterligare 2,2 GB RAM) – oavsett om datorn hade 8 eller 16 GB RAM totalt. Batman: Arkham Knight (som använder 9,8 GB) plus 65 Chrome-flikar resulterade i 102 rutor per sekund med 16 GB RAM, vilket sjönk med en ynka frame till 101 med 8 GB.

Hur mycket RAM beror alltså, föga förvånande, på vad du ska använda din dator till. Generellt sett kan mer minne göra det mer behagligt att använda din dator överlag. Med andra ord avråder vi dig absolut inte från att välja 32 GB. Om du däremot bara vill att dina spel ska flyta smidigare så kommer ett bättre grafikkort göra mycket större skillnad än hoppet från 8 GB till 32 GB RAM – som alltså eventuellt knappt kommer ha någon effekt alls.

Läs även:

Grym prestanda i minimalt format – Zotac GTX 1080 Ti Mini imponerar!

 

STORT TEST: De bästa grafikkorten just nu

GUIDE: Så bygger du den bästa budget-speldatorn

Om skribenten

Thomas Petersson

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Liknande artiklar