facebook_pixel
Mars-experten besvarar brännande nördfrågor

Mars-experten besvarar brännande nördfrågor

Jonathan Clarke är en massa svåra saker som slutar på -og. Paleontolog, sedimentolog, paleoekolog och nästan geolog. Han råkar också kunna massor om planeten Mars, och är djupt involverad i den australiska organisationen Mars Society som genomför forskningsprojekt om den röda planeten. För att förbehållslöst hajpa alla våra artiklar om DOOM – ett spel som lär dyka upp på åtskilliga årsbästalistor inom kort – passade vi på att ställa några frågor till Jon. Här är svaren på allt fans av interplanetära monster, terraformning och science fiction alltid velat veta.

opportunity-rover-spirit-st-louis-atc-sol3973-pia19393_o4tzmp

Om Mars hade samma atmosfär som jorden, hur skulle dess temperatur och klimat vara?

Idén om terraformning, eller att förändra Mars genom ingenjörskonst och ekologi till en värld som mer påminner om jorden, utforskas för närvarande av gott om vetenskapsmän och tänkare. En atmosfär lik jordens innebär att Mars-klimatet skulle vara varmare och mindre extremt än det nuvarande, men fortfarande kallare än här. Något i stil med Kanada eller norra Kina, kanske. En tätare atmosfär skulle innebära ett vattenkretslopp med floder, glaciärer, sjöar och kanske till och med ett hav. Det skulle finnas moln, regn, snö och hagel. Det skulle finnas syre, vilket i sig ger gott om växtlighet. Det skulle finnas olika klimatzoner precis som på jorden, speciellt som Mars yta har ett större omfång i höjd än jorden – 27 km från högsta till lägsta punkt. Det skulle finnas tropiska klimat och poler, kustområden och kontinentala områden långt från vattensamlingar. Klimatet i de lägsta områdena skulle skilja sig mycket från det i de högsta.

Skulle det bli varmare ju längre ner under jord du kommer – som på jorden?

Ja, det blir det. Vi vet från geofysisk data insamlad från satelliter att Mars har en flytande kärna och vi ser gigantiska vulkaner på ytan, varav några har varit aktiva för några få miljoner år sedan. Det är mycket vi inte vet om Mars värmegradient, men en landare kommer att skickas upp av Europa och NASA 2018 för att mäta värmeflödet i Mars inre.

JonClarke_Headshot
Jonathan Clarke är en av sju människor som valts ut för ett speciellt 160 dagar långt uppdrag i Utahs öken samt på Arktis, vilket arrangeras av Mars Society under ledning av dr Robert Zubrin. Detta är en ganska stor grej i forskningsvärlden.

Vad är den enskilt största utmaningen med att kolonisera Mars?

Jag tror att den största utmaningen med bosättningar på Mars är huruvida vi kan föda och uppfostra friska barn där, som kan ha normal livslängd. Vi kan bara besvara den frågan genom att faktiskt åka dit och försöka, först med djurförsök och sedan med människor.

Finns det några faktiska bevis för att Mars en gång var mer beboeligt än det är idag?

Det finns gott om bevis för att Mars en gång var betydligt mer beboeligt än nu. Mars är nu för kallt, och luften för tunn för att upprätthålla flytande vatten längre stunder på ytan. Vi vet att det en gång fanns sjöar och floder längs med större delen av Mars yta. Vi kan se det tack vare de karakteristiska landformationer och sediment som de här processerna ger upphov till. Några av dessa har vi studerat från ovan, och några från landare på ytan.

Finns det något med Mars som gör planeten särskilt passande för vetenskapliga experiment med teleportering?

Inte som jag känner till. Så länge inte experimenten riskerar att föra med sig en storskalig katastrof, vilket skulle göra en avlägsen plats som Mars passande för testning.

Mars_Base_znnvlz

Hur skulle ett spel som utspelar sig på Mars se ut, realistiskt sett? Hur skulle solen se ut? Atmosfären och himlen? Hur skulle eld och explosioner se ut – och skulle lägre/annorlunda syre- eller andra gasnivåer få det att se annorlunda ut från på jorden?

Mars har lägre gravitation än jorden så det kommer att förändra hur saker fungerar. Folk kommer att kunna hoppa högre och falla långsammare. Kastade objekt kommer att åka högre och längre och falla långsammare. Utrustning måste anpassas efter detta. Utomhus skulle en mindre men ändå stark sol lysa upp allt. Himlen är full av damm, ljusare närmre horisonten och mörkare ovanför. Vi kanske kan se ljusare stjärnor och planeter om vi inte står i solljuset. Inomhus vore det mer likt jorden, men fortfarande med gravitationsproblemet. Vi skulle kunna simma på Mars, men vågorna skulle vara långsammare och brantare än här.

Eld och explosioner behöver syre för att antända. Mars atmosfär har inget syre, så eld är vanligtvis inte möjlig. Sprängämnen och raketer har sitt eget syre så de kan ändå fungera, men det annorlunda atmosfäriska trycket skulle innebära att de beter sig annorlunda, på sätt vi inte till fullo förstår i nuläget. Inuti ett tryckanpassat boende är eld möjlig, och skulle kunna vara en stor fara. Att bekämpa eld skulle kunna innebära att skärma av den drabbade delen och släppa ut trycket.

Mars_Curiosity_fjuh9o

Vilken är din favoritgestaltning av Mars från kultur och fiktion? Filmer, böcker, spel och tv-serier …

Det har bara gjorts en bra film om Mars – The Martian. Det finns gott om bra böcker, dock. Steve Baxters Voyage, om en första resa till Mars 1986, är kanske min favorit. Greg Banfords The Martian Race är också bra. Klassiska romaner jag har gillat inkluderar CS Lewis Out of the Silent Planet och Arthur Clarkes The Sands of Mars. En bra tv-serie om Mars väntar på att bli gjord av rätt person.

En tudelad fråga – 1: Tror du att det kommer finnas en stor mänsklig population på Mars om 500 år? 2: Om så, tror du att vi har terraformat planeten (släppt ut Mars inneboende koldioxid och så där) för att kunna gro grödor och så vidare? Helt enkelt – kommer vi någonsin att kunna bebo planeten på ett sätt som vi är vana vid och leva fritt, eller blir vi begränsade till moduler och dräkter?

1: Jag tror att det är möjligt. Innan vi åker till Mars och tar reda på det vet vi inte. Den största frågan är om vi kan leva på Mars från livmoder till grav, eller om vi bara kan bo där korta perioder.

2: Jag vet inte om total terraformning är möjlig. Personligen vill jag att vi visar att vi kan hantera planetvida miljöer ansvarsfullt, med först och främst vår egen planet här, innan vi försöker. Det kan finnas några problem som föregår detta, förutom huruvida vi kan leva där. Den största frågan för mig är tillgången på kväve, som vi skulle behöva för en tätare atmosfär. Så vitt vi vet har Mars väldigt lite av den varan. Kanske går det att utvinna kväve ur jorden, men vi måste åka dit för att ta reda på det.

Det finns tre andra möjligheter förutom terraformning som sällan diskuteras. Den första är att vi kanske väljer att inte göra det. Vi kanske gillar Mars som det är, och ser det som en vildmark för äventyr och forskning, som Antarktis. En annan möjlighet är att vi konsturerar stora biosfärer med jordlika förhållanden medan resten av Mars lämnas som det är nu. De här biosfärerna kan rymma tusentals personer i varje – detta kallas för paraterraformering. En tredje möjlighet är att vi delvis förändrar Mars genom att höja temperaturen och trycket, så att liv kan blomstra, men inte just mänskligt liv. Vi kanske skulle kunna gå runt på ytan utan trycksäkra dräkter, men med syremasker. Folk skulle bo i slutna miljöer. Om det finns liv på Mars så skulle detta vara ett sätt att låta det blomstra genom att återställa miljön till vad den en gång var. Eller så kan vi anpassa jordliv som behöver lite eller inget syre. Det här kallas ecopoesis.

wn20130513a8a_lscpjy

Vapen i popkultur är ofta generiska och trista. Med Mars fyisk och atmosfär i åtanke och om du kunde spekulera fritt, vad skulle vara en riktigt praktisk, och ultracool, pistol där? Om ett kraftfullt ballistiskt vapen försökte knuffa någon ut ur atmosfären så antar jag en ömtålig mänsklig kropp skulle gå sönder? Men vad sägs om ett lufttrycksvapen eller tryckvågor? Med tanke på den lägre gravitationen kanske någon sorts gravitationsvapen, bola-vapen eller traktorstråle kunde vara användbart? De flesta ballistiska vapnen skulle fungera ungefär som vanligt på Mars – eller?

Vapen är oftast designade för specifika mål. På Mars skulle du ha vapen som är skräddarsydda för miljön också. Använder du det inomhus eller utomhus? Är målet bepansrat eller inte? Har användaren någon form av dräkt eller skydd? Mars infrastruktur skulle vara väldigt sårbar, så vapnen skulle vara begränsade eftersom du förmodligen skulle förstöra mer än det du vann på att använda dem. Det kan låta trist, men jag tror att tillgängliga vapen skulle bestå av sådant som är mer eller mindre familjära för oss idag, men anpassade för omständigheterna. De kanske har någon snofsig ny målsökande teknologi, dock, och med tanke på nuvarande trend ett stort användande av drönare för att samla information och kanske som vapen. En möjlighet skulle vara elektroniska pulsvapen, designade för att slå ut elektroniska system.

Den största frågan av alla – finns det intelligent liv på andra planeter än jorden (Matt Damon räknas inte)? Tror du vi någonsin får kontakt?

Vi vet inte! Med tanke på storleken och åldern på universum är det svårt att föreställa sig att det inte skulle finnas. Men vi kan ha fel. På 1800-talet trodde folk att alla planeter kunde bara befolkade – inklusive solen och månen. Det bästa vi kan hoppas på för tillfället verkar vara microber på Mars, Europa och Enceladus. Men, om några hundra år kan det finnas intelligent liv på andra planeter. Våra arvtagare.

Läs mer!

Om skribenten

Thomas Petersson

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Liknande artiklar