facebook_pixel
Hearts of Iron IV: Together for Victory

Hearts of Iron IV: Together for Victory

Samarbetet i det brittiska samväldet står på spel i nya Hearts of Iron-expansionen.

Hearts of Iron-serien har alltid erbjudit den svindlande möjligheten att stiga in som överbefälhavare över snart sagt vilket som helst av jordens länder mitt under brinnande andra världskrig. Men spelet har också alltid bjudit på en nätt besvikelse när man insett att det, även om det är fullt möjligt, är ganska meningslöst att spela sig igenom krigsåren som – till exempel – Nya Zeeland. Sedan starten har spelet gjort sig bäst när man gett sig in i kampen som Tyskland, Sovjet eller möjligtvis Storbritannien.

Med Hearts of Iron IV öppnade man för möjligheten att ge även mindre länder större djup med unika politiska fokus-träd, en sorts parallellt utvecklingsträd vid sidan om forskningsträden som gav möjlighet att med specifika politiska val ändra historiens riktning – ska Tyskland jobba för en annektering av Österrike, eller väljer man en annan väg? Utöver de stora nationerna fick även Polen ett eget fokus-träd, och med Together for Victory har turen kommit till det brittiska samväldet.

I någon mening ger den här ganska sparsmakade uppdateringen väldigt många nya spelmöjligheter. Paradox har inte bara fokuserat på fokus-träden, utan också på dynamiken i kampen för självständighet kontra samarbetets fördelar. Uppdateringen märks överallt i spelet, men blir som tydligast när man som Sydafrika lockas av fascismen, eller står inför valet att spetsa Kanadas politik med planekonomi.

I korthet:

Vad är det?

Hearts of Iron-expansion med politiskt svek i fokus

Utvecklare

Paradox Development Studio

Utgivare

Paradox Interactive

Web

paradoxplaza.com/hearts-of-iron-iv-together-for-victory

Pris

150:-

Pegi

7 år

Testat på

Intel Core i7-2600K, Sapphire Radeon RX 480 8GB, 8 GB RAM

Sk%C3%A4rmavbild_2016-12-20_kl._07.42.19_qg0iso

Det finns nu stora fördelar med samarbetet inom det brittiska samväldet, som forskningsbonusar och nya möjligheter att skicka hjälptrupper mellan nationerna, men precis samma fördelar finns för den förvuxna brittiska koloni som väljer att svika drottningen, byta sida och ta del av Sovjets eller Nazityskland mustiga forskningsprogram.

Uppdateringar i krigssystemet och nya slagfältstaktiker hamnar lite i skymundan för Storbritanniens imperiedynamik, och även om Hearts of Iron IV nu är en klart mer kompetent krigssimulator känns det nya innehållet lite tunt. De nya fokus-träden ger oräkneliga nya speltimmar som Australien, Indien, Kanada, Nya Zeeland och Sydafrika, men det går inte att låta bli att fråga sig varför inte fler smånationer fått samma behandling. Idag ger fler länder än någonsin fascinerande möjligheter att skriva om historien, men det är en klen tröst för den som vill trycka nya historieböcker i Mellanöstern eller Sydamerika.

Sk%C3%A4rmavbild_2016-12-20_kl._07.43.20_mfqyhe

Hearts of Iron IV: Together for Victory Reviewed by - .
3.5

Utslag

70
70
Tunn expansion som ändå ger oräkneliga nya speltimmar i utkanterna av det brittiska samväldet.

Om skribenten

Liknande artiklar