facebook_pixel
Så bygger du den bästa budget-speldatorn

Så bygger du den bästa budget-speldatorn

Vi guidar dig nästan hela vägen till spelnirvana – för bara några tusenlappar.

Vi vet: det kan vara dyrt att spela pc-spel, särskilt om man är helt ny och inte har en speldator sedan förut att uppgradera. Målet med den här guiden är därför att bygga en speldator som presterar hyfsat bra för så lite pengar som möjligt. Vi kommer hoppa över alla sorters snofsiga finesser för att hålla nere priset, och istället fokusera helt och hållet på komponenter som erbjuder bästa möjliga prestanda i lågbudgetklassen.

Låt oss klargöra att resultatet knappast kommer slå några prestanda-rekord – men du kan förvänta dig omkring 30 till 60 FPS i genomsnitt på 1 080p max-inställningar i de senaste spelen. Det är inget att skriva hem om, men när man betänker att hela bygget går loss på bara drygt 6 500 kr är det ganska imponerande.

För att uppnå detta använder vi oss av ett budget-moderkort, en ganska blygsam processor och ett billigt chassi. Istället prioriterar vi priskategorins bästa alternativ när det gäller GPU och SSD. Därmed kommer datorn starta och ladda spel snabbt, och samtidigt erbjuda helt okej prestanda i de senaste titlarna. Den kommer däremot inte låta dig spela i 1 440p eller 4K, och dina framtida uppgraderingsalternativ är relativt begränsade.

Notera också att detta är ett bygge som enbart fokuserar på det allra viktigaste. Vi sparar in på lagringsutrymme och skippar helt skivläsare och andra icke-nödvändiga funktioner. Om du är intresserad av tillägg av det här slaget så har vi inkluderat rekommendationer på de punkterna också.

Prislappen täcker heller inte operativsystemet eller några som helst tillbehör. Det innebär att du får köpa mus, tangentbord, skärm och eventuella högtalare separat. (Kolla gärna in vår stora guide till de bästa gaming-högtalarna!)

När det gäller priset så hade vi en summa i åtanke när vi började, utan att ta hänsyn till reapriser. Med det sagt: priser varierar förstås med tiden, och du kommer kanske kunna bygga en speldator av denna kaliber för ännu mindre pengar om du inväntar reor.

Läs också: De bästa 2.1-ljudsystemen

Komponenter

Processor: Intel Core i3-6100

Intel Core i3-6100 är en dubbelkärnig processor med 3 MB cache, Hyper-Threading och en klockhastighet på 3,7 GHz, som går att hitta för omkring 1 200 kr. I jämförelse är Intel Core i5-6400 en fyrkärnig processor med en bas-klockhastighet på 2,7 GHz (och turbo upp till 3,3 GHz) och 6 MB cache, som kostar cirka 2 000 kr. Medan båda processorer har samma antal trådar uppnår i5 detta med fysiska kärnor istället för Hyper-Threading. Det innebär att varje tråd får 1,5 MB cache, istället för att behöva dela denna cache med en annan tråd.

Med sin lägre bas-klockhastighet på 2,7 GHz och 3,3 GHz med turbo ser i5 på ytan ut som ett sämre köp med i3 – vilket är sant om man inte tar med alla olika variabler i beräkningarna. Men eftersom i3 kostar 700–800 kr mindre än i5 valde vi ändå den istället. Det här är trots allt ett bygge som riktar sig till gamers med en riktigt snäv budget. Om du har några extra hundralappar till hands är både Intel Core i5-6400 och i5-6500 värdiga uppgraderingar i det här fallet.

GPU: GeForce GTX 1050 Ti 4 GB

Tack vare Nvidias Pascal-arkitektur kan GTX 10-serien av grafikkort uppvisa förbättrad prestanda jämfört med det föregående årets dyrare modeller – samtidigt som de också drar mindre ström. Med andra ord: det här är fantastiska nyheter när du letar efter solid prestanda till budgetpris.

När vi går igenom vår testsvit av 15 olika spel snittar GTX 1050 Ti imponerande nog 69 FPS i 1 080p på medium-inställningar, och 42,4 FPS i 1 080p på ultra-inställningar. Det här är lika bra eller bättre prestanda än fjolårets GTX 960, med lägre strömkonsumtion. Själva kortet är dessutom kompakt, vilket passar perfekt i chassit vi använder för detta bygge.

Vi rekommenderar inte en specifik tillverkare av GTX 1050 Ti, men Zotac, MSI och EVGA är alla bra val. Våra tester visar att dessa tre i stort sett är samma kort, bara med skillnader i höljets och fläktens design. Eftersom det här är ett budgetbygge är det bara att välja den variant som är billigast. Slå helt enkelt till på vilken modell som än kostar minst just när du är redo att sätta igång.

Om du har lite mer svängrum i budgeten och är villig att spendera några hundralappar till så är både GTX 1 060 3 GB och RX 470 4 GB vettiga uppgraderingar, som kommer göra din dator en aning mer framtidssäker. Båda kan konsekvent uppnå 60 fps i 1 080p på ultra (med ett fåtal undantag), och borde räcka några år.

Moderkort: Asus H110M-A/M.2

I likhet med de flesta komponenter i detta bygge så är Asus H110M-A/M.2 ett moderkort med den känsliga plånboken i åtanke. Med det sagt så är denna Asus-modell en av de mer respektabla varianterna i Intels 110M-produktlinje. Det är ett stadigt moderkort som gör vad det ska, vilket är trevligt med priset i åtanke.

En anmärkningsvärd bonus är att H110M-A/M.2 har just en M.2-plats, vilket betyder att du kan välja antingen 2.5-tums SATA- eller M.2-varianten av den SSD-hårddisk vi valt ut längre ner. Moderkortet har också en ganska simpel UEFI-BIOS, vilket är suveränt för nybörjarbyggare.

Självklart finns det nackdelar också. H110M-A/M.2 har bara en fläktport, vilken kommer användas av din processorfläkt. Det här betyder att vi behöver en adapter för chassi-fläktarna, vilka heller inte kommer vara temperaturkontrollerade. Kortet är även bara en x16 PCI-plats, vilken kommer användas av GPU:n. Och i likhet med alla H110-moderkort finns det inget stöd för överklockning, så ha det i åtanke om du någonsin är på jakt efter en snabbare processor.

Minne: Crucial 8 GB (2 x 4 GB) DDR4-2133

Det finns inte särskilt mycket att säga om vårt val av RAM. Crucial är ett respekterat namn på denna marknad, och deras simpla 2 x 4GB DDR4-2133 är billigt, pålitligt och får jobbet gjort.

Även i det här fallet är förstås det smartaste att välja det RAM-kit som är billigast just när du själv är redo att slå till. Det finns ett myller av DDR4-2133-varianter som bara skiljer sig några tior i pris. Om två konkurrerande kit har snarlikt pris, kapacitet och hastighet, så kolla upp deras ”timings”. Välj också ett kit som matchar chassits estetik. (Det här kan ibland dock betyda att du får betala lite mer för en annan färg.)

Lagring: Crucial MX300 SSD (275 GB)

Låt oss vara uppriktiga: även om SSD-lagring är mycket dyrare än HDD så tycker vi att en SSD som huvudsaklig hårddisk är en oumbärlig komponent när du ska bygga en speldator. Skillnaden i hastighet när man startar datorn är minst sagt påtaglig, och till dagens priser har även en blygsam SSD plats för ett gäng spel, vilka dessutom kommer ladda snabbare.

Crucials MC300 SSD är inte den snabbaste SSD man kan hitta, särskilt jämfört med mer avancerade M.2-alternativ. Men det kompenserar den för med pris och kapacitet. För omkring 900 kr är denna 275 GB-SSD billig nog för vår budget, samtidigt som den erbjuder tillräckligt med utrymme för att fungera som ensam hårddisk. Visst – du kommer inte kunna fylla den med ett enormt spelbibliotek, men den är tillräcklig för att rymma en handfull titlar utöver ditt operativsystem.

Om 275 GB ändå inte är tillräckligt för dig så kan du ta klivet till en 525 GB-modell för omkring dubbla priset, eller para den med en Western Digital Black 1 TB HDD för ungefär samma prisökning.

MX300 finns också tillgänglig i en M.2-variant – vilket vårt moderkort har stöd för – till ungefär samma pris. Det påverkar visserligen inte prestandan (det här är en SATA M.2-hårddisk, inte PCIe-baserad), men den kompakta M.2-formen resulterar i färre kablar att oroa sig för. Det är särskilt trevligt med tanke på chassit vi kommer använda.

Nätaggregat: EVGA 450W 80+ Bronze PSU

Ett nätaggregat är en obligatorisk del av varje bygge, och denna EVGA-modell erbjuder en trevlig uppsättning features för sitt pris. 80+ Bronze är en respektabel nivå av energieffektivitet, och 450 watt är mer än tillräckligt med ström för att driva alla våra komponenter. Dessvärre är nätaggregatet int emodulärt, vilket hade varit en användbar feature för att hjälpa till med kabelhanteringen i vårt chassi. Om du inte har något emot att spendera några spänn extra skulle vi satsa på det.

Screenshot 2016-12-23 03.13.31

Chassi: Fractal Design Core 1000

Det här är inte det billigaste chassi man kan använda till just detta bygge, men för omkring 400–500 kr är Fractal Design Core 1000 ett rymligt, högkvalitativt alternativ. Just mängden utrymme är dock både en för- och nackdel – det ger dig förstås mer svängrum när du bygger, men det tar upp mer plats, och är mindre portabelt än en mer kompakt variant.

Om du föredrar ett mindre och billigare chassi rekommenderar vi Rosewill FBM-02. Det är litet, väger inte så mycket, och kostar ännu mindre. Det har dessutom två fläktar inbyggda i själva chassit, vilket är praktiskt med budgeten i åtanke. Kruxet är att det kan vara ganska svårt att hitta till salu i Sverige, och ett chassi är förstås inte den minsta och smidigaste komponenten att importera.

Läs också: De bästa ultra wide-skärmarna

Om skribenten

Thomas Petersson

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller vassa idéer, kontakta mig!

Liknande artiklar