facebook_pixel
Batman: The Telltale Series: City of Light

Batman: The Telltale Series: City of Light

Batman: The Telltale Series rycker upp sig, men säsongen är bortom räddning.

Gothams beskyddare har haft en ojämn höst. Telltale har egentligen inte fullföljt någon av sina idéer om Batman: actionscenerna blir sällan engagerande, mysterielösandet är infantiliserat till den nivå att det likaväl kunnat utelämnas helt, och studions stolta kännetecken – val och deras konsekvenser – känns sällan viktiga på riktigt.

Sista avsnittet knyter ihop säsongens trådar på ett effektivt – om än något hastigt – sätt. Episoden lyckas dessutom hitta en sorts flow som ofta saknats under de föregående fyra delarna. Här finns en mänsklighet och en känsla av att man gör en verklig insats. Under hela serien har händelser ägt rum som på papperet är viktiga vägskäl och omtumlande incidenter, men varken när Pingvinen tog över Wayne Enterprises eller när Bruce tvångsintogs på Arkham så kändes det någonsin särskilt allvarligt. När sista episoden tar ut svängarna alltmer åt det mörkare hållet i jakt på en oundviklig upplösning, så blir det möjligtvis exploaterande och melodramatiskt – men detta är välkommet i kontrast till den totala återhållsamhet som präglat stora delar av berättelsen.

I korthet:

Vad är det?

Svårmod i Gotham

Utvecklare

Telltale Games

Utgivare

Telltale Games

Web

telltale.com/series/batman

Pris

220 kr (för hela serien)

Pegi

18 år

Testat på

Intel Core i7-2600K, GeForce GTX 680, 8 GB RAM

Harvey har tappat det.
Harvey har tappat det.

Det som gjorde 2012 års filmatisering av Judge Dredd till något betydligt mer intressant än 1995 års dito var manusförfattare Alex Garlands förmåga till återhållsamhet. Istället för att berätta ytterligare en historia om hur hela världen hotas av en diffus domedagsmaskin så minskade han insatsen och koncentrerade berättelsen kring ett – i den käre Dredds liv – ganska vardagligt brottsbekämpande. När första avsnittet av Telltales Batman började med Falcone och Cobblepot som tänkbara motståndare, och Harvey Dent som möjlig allierad, så hoppades jag på en koncentrerad och slice of life-artad berättelse där vi skulle slippa både världsförstörande hot och den alltför utnötte Jokern. Berättelsen stapplade dock snabbt iväg mot ett scenario där hela Gotham kunde gå under, och detta skar sig mot det mer intima berättande på individnivå som Telltales format lyckades så bra med i främst The Walking Dead. Batman kommer aldrig till sin rätt vare sig om han kastar bataranger eller går till sitt digitala mind palace för att pussla ihop bevismaterial från en brottsplats (”blodfläck på biljardbord” plus ”blodig biljardkö” är lika med ”heureka!”), vilket skvallrar om att en helt annan approach hade passat så mycket bättre. Denna sista episod avslutas med en hint om vidare involvering från Jokerns håll i kommande säsonger, men det är inte alls vad serien skulle behöva. Telltales Batman är inte helt utan meriter, men med tanke på hur styvmoderligt studion behandlat några av sina licenser på sistone så hade det bästa scenariot kanske varit att lägga Läderlappens bravader till handlingarna och flaxa vidare mot andra äventyr.

Batman: The Telltale Series: City of Light Reviewed by - .
3.3

Utslag

66
66
Ett relativt välregisserat sista avsnitt räddar inte Batman från oklädsam medelmåttighet.

Om skribenten

Erik Bergérus

Lagom melankolisk pojkman som gillar sobert berättande och gamla saker.

Liknande artiklar