facebook_pixel
Wojdan är ett spel om det arabiska språkets skönhet

Wojdan är ett spel om det arabiska språkets skönhet

Wojdan är verkligen något utöver det vanliga. Dels då det är en visual novel som utspelar sig i mellanöstern, en del av världen som sällan skildras i spel som inte simulerar krig och våldsamheter. Men kanske är det som mest unikt då det utvecklas av Light Studio, som består av fem kvinnor som alla är bosatta i Saudiarabien.

Spelet i sig handlar om den 11 år gamla pojken Jawad som drabbats av en mystisk sjukdom. Tillsammans med sin syster och sin ensamstående pappa flyttar han från sin lilla by til staden för att försöka hitta en läkare som kan rädda honom. Spelets text och dialoger är alla skrivna på utvecklarnas modersmål arabiska och i en intervju med Kill Screen berättar Fatimah Aldubaisi, som regisserar, skriver och programmerar spelet, att de med Wojdan hoppas fira det arabiska språket på ett sätt som ofta förbises i spel.

Spelet kommer även att översättas till engelska, och eventuellt även franska, om deras Indiegogo-kampanj når $30,000.

Alla personer och miljöer i spelet är inspirerade av utvecklarnas vardag och kommer reflektera ett vanligt liv i mellanöstern på ett sätt som spel väldigt sällan försöker.

– Historien utspelar sig i modern tid och följer en arabisk muslimsk familj i en arabisk muslimskt samhälle. Kvinnorna i spelet bär hijab när de går ut och männen bär thobe, och man kanske ser en och annan moské i bakgrunden. Men vi vill inte inkorporera för mycket religiösa teman eftersom vi vill att spelet ska vara tillgängligt och relaterbart för så många som möjligt, oavsett vad de tror på.

Vill du stödja det här unika projektet är det alltså bara att klicka vidare till kampanjen på Indiegogo. För bara 5 dollar (45 kronor) kan du säkra en kopia av spelet när det släpps, och är du inte säker kommer här en fin liten trailer:

وجدان – العرض التشويقي – Wojdan Trailer

وجدان لعبة رواية تفاعلية عربية، تدور أحداثها حول الفتى جواد و الرحلة التي يقوم بها مع عائلته. إنها لعبةٌ تعتمد في جوهرها على القصة و على الألغاز التي تؤثر في مسار القصة. وجدان هي اللعبة الأولى التي يقوم فريق “نقش الضوء” بتطويرها و ستكون متوفرة على أجهزة الحاسب و الأجهزة المحمولة.

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar