facebook_pixel
De bästa högtalarna för pc-spelande

De bästa högtalarna för pc-spelande

Efter utförliga tester: här är våra favoriter i alla prisklasser!

Många må föredra ett pålitligt headset när de spelar, men ingenting slår ett par rejäla högtalare när man känner för att fylla hela rummet med ljud och känna golvet mullra. Dessutom kan även de bekvämaste av headsets bli obekväma vid långa spelsessioner.

Vissa skulle påstå att ett headset ändå är obligatoriskt för pc-spelande – särskilt när det gäller fps-spel, där möjligheten att urskilja varifrån ett ljud kommer kan vara skillnaden mellan liv och död. Men om man bortser från kommunikationskraven i olika spel kan ett par robusta högtalare utan tvekan få jobbet gjort. Vi har ägnat en stor del av den senaste månaden åt att uppröra våra grannar medan vi testat ett berg av alternativ för att hitta de bästa högtalarna en pc-spelare kan välja. Här är alla som var bra nog.

Av PC Gamer-redaktionen

De bästa lågbudgethögtalarna: Creative A250 2.1

+ Prisvärda

+ Kompakta

+ Perfekta för skolarbete

Inga basinställningar

När man är på jakt efter billiga pc-högtalare är det lätt att bli överväldigad av alla alternativ som finns där ute. Det underlättar inte heller att pålitliga tillverkare erbjuder flera olika varianter i samma prisklass. Skillnaderna mellan de åtskilliga budgethögtalare vi testade var minimala, men Creative A250 2.1 stack ut från mängden med sitt fylliga ljud, den kompakta storleken till trots.

Trots den nätta uteffekten på 9 watt blev vi golvade av hur högtalarna pumpade ut renare ljud än många konkurrenter som slukar två till tre gånger så mycket ström. Volymen är inte den högsta, men även när vi skruvade upp den till max märkte vi inte särskilt mycket distorsion. Och inte nog med det. Trots att dessa högtalare är mindre och har lägre uteffekt än vissa andra alternativ vi provade, som Cyber Acoustics CA-3602 och Logitech Z313, så åstadkommer Creatives subwoofer faktiskt klarare basljud. Det enda vi kan klaga på är bristen på baskontroll som komplement till den behändiga volymratten som placerats på den högra högtalaren.

Det A250-högtalarna saknar i volym tar de igen i klarhet. Det är därför som vi verkligen rekommenderar dem för studenter som är ute på vift. Som du kan se på bilden ovan, intill vår 13-tums ultrabook, är de små nog att rymmas på vilket plottrigt skrivbord som helst. De är utan tvekan det mest portabla 2.1-systemet vi testat, och gör sig allra bäst i ett mindre sov- eller studentrum.

Men i likhet med alla andra högtalare för omkring 300–400 kr så är Creative A250 2.1 en lätt match för konkurrenter i det lite dyrare mellansegmentet. Om du är beredd att lägga ut lite mer för ett högkvalitativt ljudsystem kan resultaten vara väldigt belönande. Men för gamers med en snävare budget är A250 utan tvekan det bästa valet.

De bästa högtalarna i mellansegmentet: Harman Kardon SoundSticks

+ Utmärkt klarhet

+ Unik design

+ Bluetooth-stöd

 Opraktiska kontroller

När man bygger eller uppgraderar en speldator återfinns högtalare i regel inte särskilt högt upp på prioriteringslistan. Men hoppet från monitorns inbyggda högtalare till ett par externa sådana för omkring 1500 kronor kan faktiskt resultera i en lika stor skillnad som när man byter från integrerat till fristående grafikkort. När vi gick vidare i vårt test från lågbudget-högtalare till Harman Kardon SoundSticks var det verkligen som natt och dag.

De vanliga SoundSticks III går att hitta för omkring 1800 kronor, medan modellen med Bluetooth-stöd, SoundSticks Wireless, kostar drygt 2000. Det här innebär en ganska hög priströskel för de bästa högtalarna i mellansegmentet. Men har man deras unika design och utmärkta prestanda i åtanke så är de ändå en bra investering, och ett suveränt tillskott till vilken speldator som helst. När vi jämförde dem med andra högtalare i samma prisklass stack SoundSticks ut med sin suveräna ljudkvalitet, med bara lite distorsion även när de skruvades upp till obekvämt höga volymer.

Lika imponerande är att högtalarna erbjuder detta makalösa ljud samtidigt som de förblir relativt minimala. Till och med på lägre volymer är de mer än tillräckliga för att fylla rummet med klart ljud. Det går också att justera deras vinklar för att optimera ljudriktningen. Subwooferns basregister var visserligen inte riktigt lika maffigt jämfört med Klipsch Promedia 2.1-högtalarna vi testade, men det exceptionellt rena ljudet – oavsett typ av musik eller spel – gjorde det svårt för oss att nobba Harman Kardon SoundSticks.

Vårt enda klagomål när det gäller själva högtalarna är touch-kontrollerna som placerats på den ena av dem. Om ljud inte spelas upp medan man ställer in dem är det omöjligt att veta vad justeringarna kommer ha för effekt. Och om man vill ställa in basnivån måste man istället leta upp en ratt på subwooferns baksida. Det är dock bara ett smärre irritationsmoment när vi tar med SoundSticks Wireless praktiska Bluetooth-stöd i beräkningarna.

Till skillnad från de flesta Bluetooth-tillbehör så stannar SoundSticks i sitt parkopplingsläge från ögonblicket då man slår på dem. Det här gjorde det enkelt för oss att växla mellan ljudkällor närsomhelst, utan att behöva nudda högtalarna. Dessutom märkte vi inte av några större försämringar av ljudkvaliteten när vi rörde oss bortom den 9 meter långa rekommenderade räckvidden.

Med sin tillfredsställande bas och kristallklara mellanregister och diskant blev SoundSticks vårt favoritval för pc-spelande. Men för riktiga audiofiler med feta plånböcker, som verkligen är ute efter det bästa av det bästa, är det svårt att slå studio-monitorers och andra större högtalares prestanda och utbyggbarhet.

De bästa högbudgethögtalarna: Klipsch R-15PM

+ Omfattande anslutningsmöjligheter

+ Inbyggd förstärkare

+ Studio-kvalitet

 Dyra

 För stora för många skrivbord

De flesta användare skulle inte kunna tänka sig att spendera 6000 kronor på datorhögtalare, men audiofiler är ute efter det allra bästa på samma sätt som vilken pc-spelare som helst törstar efter de senaste grafikkorten. Påkostade högtalarsystem för skrivbord består i regel av två separata monitorer samt en subwoofer. Men även om många av alternativen erbjuder exceptionell ljudkvalitet upptäckte vi att de saknar de användarvänliga funktioner som pc-spelare behöver. Tills vi provade Klipsch R-15PM, vill säga.

Det här är det mest mångsidiga högtalarsystem vi testat, med fem olika input-alternativ: Bluetooth, USB, 3,5 mm AUX, digital optisk och analog RCA/phono. En liten fjärrkontroll gör att du kan koppla in flera källor på en gång och sedan växla fritt mellan dem. Den inbyggda förstärkaren eliminerar behovet av en extern DAC (Digital-to-Analog Converter), vilket hjälper till att hålla ditt skrivbord rent, och låter dig hoppa över A/V-mottagaren när du använder högtalarna i vardagsrummet.

Redan på egen hand levererar högtalarna konsekvent robust ljud i alla register. Men när vi adderade Klipsch R-10SW-subwoofern hamnade hela systemet plötsligt i en klass för sig. Medan passiva högtalare behöver paras med en extern förstärkare som konstruerats för att fungera med ett stort antal olika högtalare, har den interna förstärkaren i R-15PM finjusterats för just denna modell. Och optimeringen resulterar i oöverträffat träffsäker ljudåtergivning i alla våra tester.

R-15PM är långt ifrån de billigaste högtalarna, ens i sin kategori – särskilt när man lägger till kostnaden för en subwoofer. Men tack vare deras simplicitet och användarvänliga funktioner är de ändå vår favorit i prisklassen.

Så testar vi högtalare

Eftersom vår guide handlar om de bästa högtalarna för pc-spelande höll vi testprocessen simpel, och fokuserad på just spelandet. Vi testade varje uppsättning högtalare i flera timmar med ett brett urval av spel med påkostad ljudläggning, som SkyrimDark Souls 2Counter-Strike: Global OffensiveOverwatch och Furi. Sedan genomförde vi lyssningstester som inkluderade delar av Jurassic World och olika album i FLAC-format, som Daft Punks Random Access Memories och Darksides Psychic.

Med spelande i åtanke var balansen mellan höger och vänster en av de viktigaste sakerna att testa. För att göra detta använde vi Counter-Strike: Global Offensives Audio Test Chamber-projekt av geri43. Det är en simpel karta som låter dig återskapa alla möjliga ljudeffekter inklusive klättring i stegar, sniper-sikten, skott och fotsteg. Att gå omkring på banan eller ställa oss bakom en vägg lät oss manipulera varifrån ljuden hördes, och testa hur lätt vi kunde urskilja riktningen med hjälp av högtalarna.

Konkurrensen

Vi utsatte ett antal olika högtalare för dessa tester. Här är utmanarna som visade potential, men inte riktigt kunde mäta sig med våra favoriter ovan.

Creative Inspire T12

Om du är ute efter ett billigt, kompakt par högtalare så kan 2.0-systemet Inspire T12 från Creative erbjuda riktigt kraftfullt ljud. Men även om de inkluderar Creatives ”BassFlex”-teknik så föredrog vi utan tvekan A250-varianten, med dess separata subwoofer.

Logitech Z313

Det här är utan tvekan ett av de populäraste 2.1-högtalarsystemen, och ett bra val för pc-spelande. Den lilla fjärren som ingår gör det lätt att justera volymen, och högtalarna pumpar ut balanserat ljud. Men Z313:s basregister är mer dämpat än A250:s.

Cyber Acoustics CA-3602

CA-3602 är definitivt en av de mest högljudda budgethögtalarna vi testade. Den kan fylla ett relativt stort rum med balanserat ljud, men på högre volymer förlorar ljudet i klarhet. Och trots att den har den största subwoofern av de billiga högtalare vi testade hade CA-3602 också störst problem med att producera ett klart basljud.

Creative T30/T50 Wireless

Creative T30 och T50 Wireless 2.0 är dyrare än flera 2.1-system i mellansegmentet, men den topplacerade basutgången erbjuder överraskande konkurrenskraftigt ljud i det lägre registret. Den största skillnaden mellan de två varianterna är att T50 har ytterligare en högtalare. Båda kommer utrustade med Bluetooth- och NFC-stöd, vilket gör dem till utmärkta val för hemmet. Men frånvaron av en subwoofer gör att de inte är optimala för spelande.

Klipsch ProMedia 2.1 Wireless

Klipsch ProMedia 2.1 Wireless hör till samma prisklass som Harman Kardon SoundSticks Wireless, och är också ett suveränt val i mellansegmentet. Tack vare en inbyggd förstärkare kan ProMedia 2.1 fylla ett rum med ljud som har ett imponerande basregister. Tyvärr glappade den trådlösa USB-dongeln under våra tester, så vi var tvungna att hålla oss till AUX-ingången istället. Överlag presterade ProMedia 2.1-högtalarna exceptionellt väl, förutom på två punkter: en smula distorsion och smärre muller i basregistret när vi lyssnade på musik. På grund av detta föredrar vi SoundSticks.

Om du fortfarande kan hitta den kabelförsedda versionen av ProMedia 2.1 är de ett utmärkt val, som varit en gamer-favorit i över ett decennium.

Framtida tester

Till skillnad från de flesta produkter vi testar händer det inte särskilt mycket från år till år på högtalarfronten. Med det sagt så har vi fortfarande inte testat alla konkurrenskraftiga högtalare för pc-spelande. Som vanligt kommer vi fortsätta uppdatera denna artikel i takt med att vi testar fler alternativ. Era synpunkter och tips välkomnas alltid. Några av högtalarna vi hoppas kunna testa härnäst kommer från M-Audio, Audioengine och Altec Lansing.

Om skribenten

Thomas Petersson

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller vassa idéer, kontakta mig!

Liknande artiklar