facebook_pixel
Small Radios Big Televisions

Small Radios Big Televisions

Nytt blir gammalt och abstrakt i Small Radios Big Televisions.

Kassettband har sakteligen börjat målas i samma skimmer som vinylskivor, i takt med att en ny generation blir nostalgistinna stofiler. Magnetbaserade media må ha varit the shit förr i tiden, men de besatt inte riktigt de möjligheter som de gör i denna Owen Derrys introspektiva lilla roadtrip.

Small Radios Big Televisions hamnar genremässigt på en ganska ogynnsam plats mellan pussel och utforskande, utan att helhjärtat hänge sig åt någotdera. Kassetterna som ligger utspridda runtomkring gåtfulla och övergivna faciliteter döljer små bitar av främmande världar; drömlandskap byggda av få men väl valda polygoner. Oftast ger jag mig in i dessa med det klara målet att komma vidare, snarare än att uppleva vad de har att erbjuda. Under de cirka två timmarna jag tillbringar i spelets värld så får jag lösa kanske tre–fyra pussel som hade platsat i ett mer koncentrerat pusselspel. Rum med kugghjul och vattenkranar liknar närmast fragment av ett spel som Small Radios Big Televisions aldrig blev. Tonvikten ligger istället på den audiovisuella upplevelsen, med djupa basgångar i suggestiva electroslingor blandat med de främmande världar jag transporteras till. Här går pusslen emellan och låter mig inte flumma iväg så mycket som jag egentligen velat. Några gånger fastnar jag på samma sätt som i ett gammaldags peka-klicka-äventyr, men lösningen är ofta att hitta en kraftfull magnet och fucka upp en stackars kassett för att göra innehållet vackert förvrängt.

I korthet:

Vad är det?

Kassettbandsnostalgisk tripp

Utvecklare

Fire Face Corporation

Utgivare

Adult Swim Games

Web

smallradiosbigtelevisions.com

Pris

120:-

Pegi

3 år

Testat på

Intel Core i7-2600K, GeForce GTX 680, 8 GB RAM

Ice Cube? Ice T? Vanilla… Ice?
Ice Cube? Ice T? Vanilla… Ice?

Small Radios Big Televisions är den sortens spel som hamnar i Humble Bundles och Steam-reor inom kort, och därigenom hittar en liten nischad publik delvis bestående av folk som påverkade av sin substans of choice sitter och spelar mitt i natten. Det sista jag vill är att dessa livsnjutare ska hamna utanför en låst dörr och behöva backtracka till ett av de alltför likadana rummen och virra bort sig på fel sätt. Samtidigt som de olika kassetterna med virtuella världar är en varierad blandning av vackra lo-fi-miljöer och abstrakt digital konst så är de i sig mycket begränsade och egentligen bara små tittskåp. I kontrast till Owen Derrys mer abstrakta projekt – såsom den oändliga hästridningssimulatorn Colt 55 – är Small Radios lite väl uppstyrt och organiserat för sitt eget bästa.

De som har överseende med de lite stela pusslen kommer att finna ett mycket kompetent videokonstnärligt projekt accentuerat av fantasieggande elektronisk musik. Det är svårt att inte stanna upp och försöka ta in de kantiga små landskapen (samt dra och slita i diverse granar för att få dem att ändra form). Owen Derry har försökt fånga ”digitala världar lagrade på analoga media” och han har delvis lyckats. Samtidigt hade jag gärna sett mer av de här världarna och att hela inramningen drog större nytta av magnetremsans nyckfulla bräcklighet.

Kubistisk oljerigg.
Kubistisk oljerigg.
Small Radios Big Televisions Reviewed by - .
3.8

Utslag

76
76
Vackert abstrakt audiovisuell upplevelse som har för lite eller för mycket pusslande för sitt eget bästa.

Om skribenten

Erik Bergérus

Lagom melankolisk pojkman som gillar sobert berättande och gamla saker.

Liknande artiklar