facebook_pixel
Namnstarka röstksådespelare om varför de strejkar

Namnstarka röstksådespelare om varför de strejkar

I slutet av oktober fick vi reda på att röstskådespelarnas fackförening SAG-AFTRA (Screen Actors Guild and American Foundation of Television and Radio Artists) och dess medlemmar planerade genomföra en strejk om spelbranschen inte började erbjuda dem bättre arbetsvillkor. Sagt och gjort, och sedan dess har situationen eskalerat ytterligare samtidigt som ett nytt Telltale-spel dykt upp i relaterade dokument.

Nu har två av SAG-AFTRA:s allra största profiler uttalat sig om det hela. Jennifer Hale (Shepard i Mass Effect-trilogin) och David Hayter (Solid Snake i de äldre Metal Gear Solid-spelen) har pratat med CBC om de usla arbetsförhållanden som är standard inom branschen.

– Det är motsvarigheten till en fyra timmar lång enmannashow, säger Hale. Så det är väldigt krävande, speciellt när många av replikerna är stridsorienterade, och man måste SKRIKA HELA TIDEN. Jag har en vän som tvingats operera sina stämband, och därför inte kan jobba på flera månader.

David Hayter minns å sin sida en särskilt “fruktansvärd dag” när han blev tvingad att spela in flera spyljud i rad, vilket till slut resulterade i att han spydde på riktigt. Elias Troufexis (Adam Jensen i Deus Ex) bidrar med att hans röst var “helt död” efter att han spelade in en massa ljud för en karaktär som kastade ett föremål, om och om igen med olika avstånd och kraft.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar