facebook_pixel
Så minns vi de dramatiska Starcraft II WCS Global Finals

Så minns vi de dramatiska Starcraft II WCS Global Finals

Vi tittar tillbaka på de viktigaste händelserna i årets viktigaste Starcraft II-turnering.

Av PC Gamer-redaktionen

Utlänningar gav sig in i leken…

För bara ett år sedan, innan Blizzard införde regionslås för World Championship Series, var en icke-korean med i WCS Global Finals. David ”Lilbow” Moschetto kvalade in till årets största tävling efter en imponerande rad resultat i WCS Circuit. De andra 15 spelarna var från Korea. Lilbows insats i turneringen varade i cirka 30 minuter, varpå han snabbt visades utgången av den dåvarande världsmästaren Lee ”Life” Seung Hyun.

När Blizzard utannonserade att åtta spelare från WCS Circuit automatiskt skulle kvala in till Global Finals 2016 trodde många att nivån skulle bli lidande – men så var inte fallet. Nivån på den internationella scenen har snarare stigit drastiskt, och efter Alex ”Neeblet” Sunderhafts KeSPA Cup-seger var hade fansen överraskande stora förväntningar på utlänningarna i Global Finals. Och de gjorde verkligen en dramatisk entré. Tobias ”ShoWTimE” Sieber, Mikołaj ”Elazer” Ogonowski och Alex ”Neeblet” Sunderhaft avancerade alla till kvartsfinal. Tack vare lyckad lottning blev en av dem dessutom garanterad en semifinalplats. I dammet bakom sig lämnade de mästare som Kang ”Solar” Min Soo och Baek ”Dear” Dong Jun.

…men slogs ut med 3–0

Olyckligtvis tog utlänningarnas tur slut där. Elazer besegrade ShoWTimE, men KeSPA Cup-mästaren Neeblet sopades snöpligt åt sidan av Park ”Dark” Ryung Woo i tre väldigt snabba, väldigt ensidiga matcher. Mötet som TotalBiscuit hypade som ”kanske den mest spännande matchen i Starcraft II-historien” blev snarare raka motsatsen.

På samma sätt som en mördare kan utveckla en likgiltighet gentemot sina offer, visade Dark ingen större hänsyn för sina utländska motståndare. Efter att ha stökat undan Neeblet gick han vidare till Elazer. Här tog turneringen slut för polacken, som inte heller fick en chans att ens plocka hem en enda match.

Men i vilket fall som helst så klarade sig de internationella spelarna avsevärt bättre än sina stackars kollegor från tidigare år. Vår egen Johan ”NaNiwa” Lucchesis enda vinst i 3–1-förlusten mot Soulkey 2013 – tidigare den bästa prestationen av en utlänning på Blizzcon sedanintroduktionen av World Championship Series – överträffades med råge. Det här betyder att vi med tillförsikt kan blicka framåt mot Starcraft II:s profsscen under 2017.

ByuNs Blizzcon-seger är den första för Terran

En Protoss- och en Zerg-spelare hade vunnit WCS Global Finals före 2016 års upplaga. Och med bara två Terrans i årets topp 16 såg det sannolikt ut att det skulle bli ännu en seger för utomjordingarna, även om ”ByuN” Hyun Woo och Jun ”TY” Tae Yang betraktades som två av uppställningens starkaste spelare. De två möttes dessutom i kvartsfinalen, vilket resulterade i en fantastisk spegelmatch. ByuN gick sedan vidare till att besegra Kim ”Stats” Dae Yob och Dark på vägen till den första Blizzcon-segern för Terran. Därmed lyckades han med det favoriter som INnoVation, TaeJa och Maru alla misslyckats med tidigare år.


Foto: Patrick Strack/Blizzard

Traditionella lag kan vara på väg att bli utdaterade

Svallvågorna av kaoset i Korea, där Proleague lades ner och flera lag upplöstes, märktes knappt av på Blizzcon. Kanske handlade det om att casters och analytiker knappt nämnde det, kanske var det snarare på grund av att de berörda spelarna har sina kontrakt kvar till årets slut, och därmed fortfarande hade på sig sina laguniformer. Men de bor inte längre i sina respektive lags hus.

Mästare utan laghus var en ovanlig syn innan ByuN vann GSL i säsong 2. Yun ”TaeJa” Young Seo var ökänd för att träna hemifrån, trots att han var anställd av Team Liquid, men som bekant vann han heller aldrig en koreansk turnering. Men en ny era kan ha inletts nu när ByuN och Neeblet, som båda länge spelat utan lag, plockat hem mästerskapssegrar i Korea, medan den traditionella lagstrukturen tycks blir mindre hållbar för varje minut som går.

ByuN har visserligen hittat ett nytt lag vid det här laget – men det erbjuder inte samma all inclusive-boende tillsammans med sparringpartners som ett lag som SK Telecom T1 gjorde. Neeblet, å sin sida, har en internationell sponsor: TING. ByuNs Global Finals-seger var ännu en ganska enorm fingervisning om att eran då stora företag anställer flera Starcraft II-spelare, och placerar dem i ett hus tillsammans, kan vara över. ByuNs seger i säsong 2 av GSL, såväl som på Blizzcon, har förstärkt känslan av att en semi-solitär spelare faktiskt kan vara gångbar, snarare än att slåss ur ett underläge, som vi alla tidigare trodde.


Foto: Helena Kristiansson/Blizzard

ByuN är världens bästa spelare

Global Finals ska i teorin utse världens bästa Starcraft II-spelare – men det är inte alltid vi har varit helt säkra på att det varit så i praktiken. Det fanns flera vinnare under 2013, men inte många trodde att Kim ”sOs” Yoo Jin skulle sluta som segrare på Blizzcon. Faktum är att de flesta av hans spel inte ens inkluderades i huvud-streamen förrän han plötsligt dök upp i Grand Finals och krossade Lee ”Jaedong” Jae Dong. 2014 var Joo ”Zest” Sung Wooks år, men Life prickade in sin formtopp precis när det blev dags för Global Finals, efter att ha åstadkommit relativt lite under resten av året. sOs hade inte ens kvalat in till Global Finals 2015 – om det inte vore för att Zest gav upp sin plats i en MSI-turnering. sOs vann turneringen ifråga, och hans goda form tog honom hela vägen till Blizzcon-trofén igen.

2016 såg det annorlunda ut. ByuN är på riktigt den bästa Stacraft II-spelaren i hela världen just nu. Han har varit en stark kandidat till att vinna mästerskap hela året, och gjorde just det i GSL säsong 2. Han cementerade sitt anspråk på titeln som världsbäst med Global Championship-segern, och kommer vara väldigt svår att peta ner från tronen den närmaste tiden. Det här behöver knappast motiveras med mer än hur han slog Dark, som bara förlorat en enda karta tills dess, i Grand Finals på Blizzcon. Kolla in spektaklet nedan om du inte redan sett det.

Läs mer!

De bästa ögonblicken från Heroes of the Storm Fall Global Championship

Så höjer du din elo i League of Legends

Dark vs. ByuN ZvT – Finals – WCS Global Finals 2016 – StarCraft II

“Dark vs. ByuN face off in Finals of the 2016 WCS Global Finals. Follow the whole series on http://www.StarCraft2.com/WCS Check out all the matches from the 2016 WCS Global Finals: https://www.youtube.com/playlist?list=PLHZ-lw26q81UmZmxQe7EL0cJuFeQA44sn Follow us for the latest news and updates! http://www.StarCraft2.com https://www.youtube.com/WCSStarCraft https://www.youtube.com/StarCraft https://www.facebook.com/StarCraft https://twitter.com/EsportStarCraft https://twitter.com/StarCraft https://www.twitch.tv/StarCraft “

Toppbild: Patrick Strack/Blizzard

Om skribenten

Thomas Petersson

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Liknande artiklar