facebook_pixel
Spelutgivare går till attack mot röstskådespelarnas fackförbund

Spelutgivare går till attack mot röstskådespelarnas fackförbund

Electronic Arts, Take 2, Activision och Disney, Warner Bros och Insomniac Games är några av de utgivare som tillsammans skapat siten http://sagaftravideogames.com/ som svar på den strejk som röstskådespelarnas fackförbund SAG-AFTRA tagit ut sina medlemmar i.

På sidan går man igenom vad företagen var villiga att erbjuda jämfört med vad facket krävde, och utgivarna menar att facket inte kommunicerade detta med sina medlemmar innan de valde att avbryta förhandlingarna. Bland annat skriver de att de föreslog en löneökning på 9%, vilket var en förbättring gentemot den ökning på 3% över tre år som facket krävde.

– Detta är så nära de ekonomiska termer SAG-AFTRA krävde att vi tror att de flesta medlemmarna inte skulle tycka att skillnaderna var värda att strejka över.

Vidare ber de SAG-AFTRA att låta sina medlemmar rösta på utgivarnas förslag och avslutar med en ganska osubtil känga till faktumet att mindre än en fjärdedel av spelen som släpps idag innehåller skådespelare som är medlemmar:

– En utdragen strejk kommer enbart vara till förmån för anti-fackliga intressenter inom spelindustrin. Det kommer också avskräcka den oorganiserade majoriteten av utvecklare och utgivare från att arbeta med SAG-AFTRA i framtiden.

Yikes.

SAG-AFTRA har själva svarat på svadan med ett uttalande som kallar hemsidan och dess meddelande vilseledande. Fackets huvudförhandlare Ray Rodriguez säger följande till Variety:

– Ledningen har ett ansvar att förhandla i god tro. Vi skulle kunna göra riktiga framsteg och prata om de viktiga problemen med ekonomi, hälsa och säkerhet som lett till den här strejken istället för att anställa krishanterare som skapar vilseledande hemsidor med avsikt att förvirra folk. De här företagen spenderar mer pengar för en veckas jobb från deras pr-konsulter än vad röstskådespelare efterfrågar i kompensation för att deras arbete med världens mest framgångsrika spel.

Utgivarna har dock meddelat att de inte kommer att ta ner sidan och förnekar att informationen de lagt upp skulle vara missvisande. Vi kommer nog få anledning att återkomma till den här soppan innan de två parterna har kommit fram till en överrenskommelse.

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar