facebook_pixel
Shadow Warrior 2

Shadow Warrior 2

Shadow Warrior 2 har inte ett seriöst ben i kroppen, men det är förbannat roligt just därför.

Jag springer på en stor fet demon och tvingas fly upp på ett tak. Demonen skickar ut mängder med underhuggare, men mitt uppgraderade svärd får deras lemmar att flyga åt alla håll och kanter innan jag blåser ett stort hål i bröstet på demonen med min raketkastare. Det här är en anarkistisk, hejdlös och förbannat rolig action-kakofoni.

Att väcka liv i det gamla Shadow Warrior var en skakig idé. Originalspelet från 90-talet var en smårolig Duke Nukem 3D-variant. Men så himla bra var det ju knappast. Nya Shadow Warrior var visserligen helt okej, om än lite väl repetitivt för sitt eget bästa. Lagom till uppföljaren har dock utvecklarna höjt ambitionsnivån några hundra procent.

Det kan kännas bekvämt att jämföra det med Doom, tack vare dess kaotiska, hektiska action, men spelet har minst lika mycket gemensamt med Borderlands och Diablo. Med andra ord handlar det om öppen, fri action med mängder av loot, uppgraderingar och möjlighet till svinrolig co-op.

Shadow Warrior 2 har över 70 vapen att leka med, och alla jag har testat är klart gångbara. Favoriten är dock ett av startvapnen – ett hagelgevär med världens skönaste omladdningsanimation. Men det finns gott om favoriter, från ett tungt skelettmaskingevär till ett steampunkdoftande railgun.

I korthet:

Vad är det?

En larvig, överdriven actionfest som fokuserar på lek

Utvecklare

Flying Wild Hog

Utgivare

Devolver

Web

shadowwarrior.com

Cirkapris

320:-

Pegi

18 år

Testat på

Intel Core i5 3,3GHz, GTX 970, 8 GB RAM

7
Bossarna varierar lite i svårighetsgrad. Den här tjockisen kastar saker på dig.

Banorna är öppna, relativt stora arenor som bäddar för experimenterande och lek i striderna. När du strosar runt på stöter du på fiendemobbar och minibossar att ta hand om, samlar loot och slutför uppdragsmål. Om du vill. När som helst kan du hoppa in i en bana och bara spela utan andra mål än att skjuta demoner, robotar och ninjor. Eller skära dem i bitar med svärdet, förstås.

Shadow Warrior 2 är snyggt, hektiskt och gediget. Det går att testa olika spelstilar eller bara köra lite av varje. Redan från början kan du utföra dash-manövrer och dubbelhoppa och utföra lite specialattacker med svärdet, och med tiden låser du upp ännu mer. Känslan av upprepning i föregångaren är som bortblåst här. Visst hugger man ihjäl horder av likartade fiender, men man kan göra det på så många olika sätt och striderna är så lekfulla att jag inte riktigt tröttnar. Att se demoner falla isär i bitar blir liksom aldrig gammalt.

Antalet penisrelaterade skämt är cirka alldeles för många, men faktum är att jag efter ett antal timmars spelande nötts ner och sitter och fnissar åt den kanske dummaste (medvetet så) dialog jag hört i ett spel på länge. Huvudpersonen heter Wang, vilket väl säger det mesta om nivån. Antingen tycker man att det är roligt, eller så tycker man att det är irriterande. Det här spelet har inga mellanlägen. Oavsett vilket så står inte berättandet alls i centrum. Shadow Warrior 2 handlar om glädjen i att hacka armarna av en ful demon med en uppsjö av vapen. Det räcker demoniskt långt.

1
Kan behövas en större puffra här.
Shadow Warrior 2 Reviewed by - .
4.25

Utslag

85
85
Förvånansvärt matigt actionspel som inte sparar på krutet i de vilda bataljerna.

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar