facebook_pixel
Mafia III

Mafia III

MÄSTERLIGT BERÄTTANDE

Det finns mycket att ifrågasätta med Mafia III. Spelet kraschar en handfull gånger under mina 30 speltimmar, och fysikbuggarna tar mig ur spelets mödosamt uppbyggda stämning, hur roliga de än må vara (och de är ofta väldigt roliga). Men det finns lika mycket att lovprisa. Även under de mest ändlösa dussinpartierna fortsätter spelets mästerliga historieberättande motivera mig att spela vidare.

Man återvänder med jämna mellanrum till fader James – spelets moralkompass och den enda kvarvarande personen från Lincolns utplånade adoptivfamilj – som med sina känslosamma monologer blickar tillbaka på Lincolns handlingar långt efter spelets slut, och skänker händelserna en välbehövlig dos mänsklighet som väger upp för Lincolns monotona personlighet.  Dessa kompletteras av vittnesmål med John Donovan och en dokumentär med Jonathan Maguire, en pensionerad FBI-agent som kartlägger Lincolns våldsodyssé från början till slut.

Det här är historieberättande i världsklass, sanslöst välkonstruerat och alltid perfekt tajmat. Dialogen, karaktärsanimationerna och röstskådespelarna förtjänar också beröm, men det här är något nytt i spel som förtjänar att uppmärksammas lite extra. Visst har vi haft ickelinjärt historieberättande i spel tidigare, men sällan med denna närmast kirurgiska precision. Interjektionerna är alltid välkomna, aldrig forcerade, och förstärker och förklarar händelserna på ett alldeles magnifikt sätt. Den absolut sista scenen med Donovan under spelets döende minuter fick mig att le brett och tjoa framför skärmen. Fruktansvärt bra.

I övrigt bjuder handlingen inte på några större överraskningar. Lincoln hugger sig genom massorna mot Marcano på kungatronen, och när målet slutligen är nått känner jag en djup tillfredsställelse.

KONTROVERS

En onödig skitstorm

Den stora kontroversen sedan Mafia III släpptes har varit den låsta bildhastigheten. Vid lanseringen kunde man endast spela i 30 bilder per sekund, men det åtgärdades blott två dygn senare med en uppdatering som tillät 60 bilder och uppåt. För mig fungerade uppdateringen galant (men inte perfekt) och jag undrar stilla varför bildhastigheten inte var upplåst redan från början. På Steam är användaromdömet fortfarande blandat, och det hade nog varit mycket mer positivt utan det inledande klavertrampet. Uppenbarligen var det en kvick fix, så varför utsatte ni er för en onödig skitstorm, 2K Games?

MAFIA3 (23)
Svartvita nyhetssändningar förmedlar en känsla av realism.

Vi har våra meningsskiljaktigheter, Mafia III och jag, men i slutändan skils vi åt som goda vänner, och ångrar inte den tid vi tillbringade tillsammans (i alla fall inte jag). Mafia III är inte riktigt den moderna klassiker jag hade hoppats på, men tveklöst värdigt namnet, och tveklöst värt att uppleva. Originalspelet är fortfarande min odiskutabla favorit i serien, men Mafia III har en egen identitet och står på egna ben.

Mafia III Reviewed by - .
4.15

Utslag

83
83
Det enformiga upplägget drar ner en annars mästerlig maffiahistoria.
Sidor: 1 2 3 4

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar