facebook_pixel
Civilization VI

Civilization VI

Religiösa visioner

De här agendorna kan ta sig väldigt olika uttryck. En spelomgång blev jag trakasserad av Kongo för att jag inte spred min religion till dem tillräckligt snabbt, till exempel. Kongo kan nämligen inte själva grunda några religioner och är beroende av att importera andlighet från grannarna. Spanien å sin sida hånade mig för att jag hade för få trupper, och samlade en stor här vid min gräns. Efter att snabbt ha byggt upp en liten försvarsarmé meddelade de att de älskar nationer med stark militär och drog sig tillbaka.

Jag kan förstå om det här experimenterandet och den oförutsägbara katt- och råtta-leken kan frustrera vissa, men själv älskar jag det. Dels gör det Civ VI mer utmanande än sin föregångare, och dels är det mycket svårare att hålla kriget borta, något som gör det klart klurigare att hålla fast vid sin noggrant utstakade plan.

Ska man slåss kan man ju lika gärna göra det där det är fin utsikt.
Ska man slåss kan man ju lika gärna göra det där det är fin utsikt.

Jag uppskattar också att religion nu faktiskt har en tydligare mekanik, där du inte bara kan vinna en religiös slutseger utan också kan använda speciella enheter i ”teologisk strid”. Det är ett ganska fånigt koncept, men det är en intressant mekanik som ger den som satsar på en teokratisk stormakt fler valmöjligheter.

Regeringsalternativ forskas fram separat genom kultur, och låter dig till exempel välja olika bonusar som ytterligare underlättar för dig att forma en egen spelstil. Faktum är att allting i spelet verkar syfta till att ge spelaren taktiska valmöjligheter att forma en egen spelstil. Det är perfekt för oss som gillar att rollspela i Civilization. Du kan spela som allt från grym, krigisk despot till fredsivrande religiös handelsmakt. Allt beror på dina val.

Atomvinter

Under århundradena växer hatet i Harald. Gandhi har vänt omvärlden emot honom, och alla tycks se honom som den krigsgalna despot han verkligen inte ville bli. Nå, men om det är så världen ser honom så är det väl lika bra att de får som de vill?

Den planerade rymdforskningen ställs in, och istället för kulturella underverk börjar Harald långsamt bygga upp en stor armé. Det tar lång tid, vilket gör varje enhet så mycket mer värdefull när de inte går att massproducera hur som helst.

Sidor: 1 2 3 4

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar