facebook_pixel
The Descendant: What Lies Beneath

The Descendant: What Lies Beneath

Tappar greppet om både berättelse och spelglädje.

Du ska vara försiktig med vad du önskar dig. The Descendant har i delarna två visat prov på smarta pussel, som dessvärre har drunknat i ett hav av banal problemlösning. Jag ville att Gaming Corps skulle lyfta fram dessa pussel i förgrunden då studion inte har vad som krävdes för att berätta en stark historia. Den har aldrig hållit Telltale-klass även om det varit tydligt att det var ditåt teamet sneglade.

I tredje delen, What Lies Beneath, är det mycket riktigt pusslen som lyfts fram. Jag borde vara nöjd. Det känns ju lite som om Gaming Corps har lyssnat på just min kritik. Samtidigt verkar de ha missförstått den totalt. Istället för att väva in problemlösningen i berättelsen har de satt historien på standby och valt att placera ett antal liknande datapussel efter varandra. Däremellan vandrar du längs långa, likformade korridorer utan tillstymmelse till driv i berättelsen.

För all del finns ett par vändpunkter som ska chocka, få mig att längta febrigt och tänka: Jag kan inte vänta på att få sätta tänderna i fjärde och femte delen. Vilken final det kommer att bli!

I korthet:

Vad är det?

Postapokalyptisk peka, klicka, pussla och prata

Utvecklare

Gaming Corps

Utgivare

Gaming Corps

Web

descendantgame.com

Cirkapris

140:- för hela säsongen

Pegi

Ej klassificerat

Testat på

Intel Core i7-3770K, AMD Radeon HD 7900, 8 GB RAM

03
Släpp ut mig från det här spelet!

Istället frågar jag mig: Är vi inte framme snart?

Skeendena växlar liksom tidigare mellan dåtid och nutid. Finalen i föregående avsnitt var liksom i det första effektiv, men nu som då lyckas inte kreatörerna bygga vidare på den. Faktum är att de misslyckas med det mesta. Utforskandet är såsigt och utan något slags inspiration. Pusslen är, som sagt, repetitiva och när vi plötsligt ställs inför något nytt är det ett sabla Tetris-bygge. Och hur kan Gaming Corps vänta sig att vi ska stanna kvar när skådespeleriet är så ansträngt och överdrivet?

Trots att tredje avsnittet inte har så mycket story att tala om, och trots att det är så få karaktärer, klarar man ändå av att krångla till berättelsen onödigt mycket. Eller är det helt enkelt så att jag inte orkar lyssna längre? Här pågår något men jag är inte längre säker på vad. Inte ens slutet, som tidigare lyft The Descendant, fångar mitt intresse. Det dog någonstans under det sabla lunkandet mellan karbonkopiorna av pussel.

Om jag hade haft ett val skulle jag hoppa av nu, för What Lies Beneath är ett misslyckande. Andra delen hade inte mycket men ändå något. Att hoppas på att The Descendant kommer avsluta med två starka finalavsnitt känns bara naivt. Den krassa sanningen är att teamet, åtminstone just nu, inte vet hur man vare sig bygger bra spel eller skriver rafflande berättelser.

04
Ett av ytterst få pussel som känns genomtänkt.
01
Och så började min tandläkarskräck.
The Descendant: What Lies Beneath Reviewed by - .
1.9

Utslag

38
38
Steget framåt blev två bakåt. Genomgående skittråkigt.

Om skribenten

Fredrik Eriksson

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Liknande artiklar