facebook_pixel
Senaste hårdvarunytt: snabbare minne, 1 TB-grafikkort, nya SSD-diskar

Senaste hårdvarunytt: snabbare minne, 1 TB-grafikkort, nya SSD-diskar

Den senaste veckan har varit intensiv på hårdvarufronten. Bland de nya produkterna som utannonserats hittar vi nya storlekar på Crucials SSD-hårddiskar, ett grafikkort med hela 1 TB minne, samt Biostars första SSD-produkter – vilka präglas av stor hype och små priser.

Om du missat detta eller något annat behöver du inte oroa dig – för här kommer vår genomgång av senaste hårdvarunytt!

Av PC Gamer-redaktionen

AMD släpper grafikkort med hela 1 TB minne

Dagens vassaste konsument-grafikkort duger mer än väl för spelarnas behov, med mellan 8 och 12 GB minne. För grafikproffs är det däremot en helt annan historia. Nvidias värsting Quadro M6000 har 24 GB GDDR4, medan AMD:s FirePro S9170 skryter med 32 GB GDDR5. Det kanske låter som en obscen mängd minne – men i vissa arbetssituationer kan till och med 32 GB vara på tok för lite.

På SIGGRAPH utannonserade AMD en lösning som de kallar Radeon Pro SSG (Solid State Graphics), vars grundmodell har 1 TB ”minne”. Om du inte är så vass på matte innebär detta 32 gånger högre kapacitet än S9170. Och det här är inte bara tomma siffror som riskerar att stanna på ritbordet. AMD har nämligen redan gått ut med att de kommer börja sälja ett utvecklings-kit under 2017, med en prislapp på 10 000 dollar (!) per kort.

AMD Crimson 16.7.3-drivrutinen boostar prestandan i Rise of the Tomb Raider

AMD har släppt en ny Radeon Crimson-drivrutin (16.7.3) som för med sig en del bonusar för ägare av grafikkortet Radeon RX 480. Den största är att prestandan i Rise of the Tomb Raider förbättras med upp till 10 procent. I AMD:s egna test höjdes bilduppdateringen från 78,73 fps till 86,53 med den nya drivrutinen när spelet kördes i 1920×1080 på en dator med Intel Core i7-5960, 16 GB DDR4-2666 och Radeon RX 480.

Bland de andra fördelarna för RX 480-användare finner vi ett antal buggfixar specifikt för deras system. AMD säger exempelvis att de jagat rätt på och åtgärdat en bugg som fick Overwatch att krascha i Crossfire-läget på vissa datorer med Radeon RX 480, och dessutom fått bukt på ett mindre flimmerproblem som inträffat när Freesync varit påslaget medan ett spel startats eller stängts.

Crucials MX300 SSD-familj växer och får nya kapaciteter

Härom dagen utökade Crucial sin nya MX300-SSD med nya storleksalternativ. Numera finns det fyra olika varianter att välja mellan istället för en enda: 275 GB, 525 GB, 750 GB och 1 TB. Tidigare fanns bara 750 GB, i en begränsad upplaga.

Crucial, och moderföretaget Micron, följer i Samsungs (och deras 850/950 Pro SSD) fotsteg när de nu börjat utforska 3D NAND-flash med MX300, om än i ett lägre tempo. Medan Samsung siktat in sig på inbitna entusiaster med sina flaggskeppsmodeller så vänder sig Crucials MX300-diskar till mainstream-användare – vilket syns både på pris och prestanda.

Biostar hoppar på SSD-tåget med G300-serien, riktad till gamers

Se upp, allihop – nu störtar Biostar in på SSD-marknaden som om det vore 2009, viftande med sin första SSD-familj någonsin, med fokus på snabbare lagring snarare än stor kapacitet. Säljpitchen lyder ungefär: slå till på en av Biostars nya G300-diskar, och njut av förkortade laddningstider i dina favoritspel.

Biostar ger sig in på marknaden vid en tidpunkt då det kryllar av SATA 6 Gbps-baserade SSD-alternativ, och företaget är medvetet om det.

HTC Vive blev just betydligt dyrare – i Storbritannien

Den här nyheten kommer (förhoppningsvis) inte påverka spelare i Sverige, men bor du i Storbritannien har du otur. En av konsekvenserna av den omtalade brexit-omröstningen är nämligen högre priser på datorhårdvara. Dell har exempelvis höjt sina priser med 10 procent för att kompensera för att pundets värde totalkraschat, medan HP och Lenovo rapporteras överväga liknande åtgärder. Nu kommer fler dåliga nyheter, eftersom HTC utannonserat att deras Vive-headset höjts i pris från 689 pund till 759.

”HTC bevakar och justerar kontinuerligt priserna, för att säkerställa att våra kunder alltid får bästa möjliga värde”, sa företaget. ”På grund av förändringar i valutavärderingen för det brittiska pundet justerar vi upp priset för HTC Vive i Storbritannien till 759 pund, plus frakt.”

HTC Vive kostar drygt 9400 kr, inkl frakt, att beställa till Sverige.

Nvidia väljer förlikning i ”falsk marknadsföring”-brottmål

 

Tidigt 2015 stämdes Nvidia för falsk marknadsföring, då de angivna specifikationerna för GTX970-videokortet påstods vara falska. Enkelt uttryckt så var de 4 GB GDDR5-RAM som kortet skulle komma bestyckat med bara 3,5 GB GDDR5, medan de återstående 500 MB hade betydligt lägre hastighet. Det här är inget att bry sig om för spelare som inte behöver mer än 3,5 GB, men ett stort problem för de som gör det.

Nvidia skyllde skillnaden på dålig kommunikation mellan sina ingenjörs- och PR-avdelningar. Resultatet blev faktiskt flera olika stämningar – varav samtliga, enligt Top Class Actions, nu förlikats. Nvidia har gått med på att betala 30 dollar till individuella köpare av GTX970-kortet, och dessutom att punga ut med 1,3 miljoner dollar för att täcka advokatavgifter. Det totala förlikningsbeloppet framgår inte av rättegångsdokumenten, men det finns ingen övre gräns för hur mycket Nvidia kommer behöva lägga ut. Det individuella beloppet, 30 dollar, ”räknades fram för att representera en andel av kostnaden för lagring och prestanda som konsumenten trodde att den fick tillgång till när den köpte produkten”, säger rapporten.

Patriot höjer Viper 4:s och Viper Elite DDR4:s hastighetstak till 3733 MHz

Patriot Memory slår på stora trumman nu när de nått en ny toppfrekvens för sitt DDR4-RAM. Mer specifik så finns Viper 4- och Viper Elite DDR4-linjerna nu båda tillgängliga med 3733 MHz.

Det här är den högsta frekvens Patriot erbjuder för någon av sina RAM-produkter – även om det faktiskt finns snabbare minnesvarianter om du är ute efter ett överklockningsrekord. Exempelvis erbjuder G.Skill flera minnes-kit med ännu högre frekvens, inklusive 8GB Trident-Z på hela 4266 MHz.

Asus Z170 Pro Gaming Aura-moderkortet har inget emot 3d-printade komponenter

En vacker dag, i en kanske inte alltför avlägsen framtid, lär man kunna 3d-printa en fullt fungerande dator. I väntan på det får vi nöja oss med att skriva ut skräddarsydda namnskyltar och andra tillbehör till Asus Z170 Pro Gaming Aura – det första moderkortet med plats för 3d-printade komponenter.

Under Computex 2016, som en del av 3d-utskriftprojektet ”Make it your own” (ett initiativ för att ta pc-moddandet till nästa nivå), demonstrerade Asus konceptet på en rad olika modifierade X99-moderkort. Hur det gick till kan du se här.

Om skribenten

Alfred Holmgren

Omunter utvandrare med fäbless för långa promenader, rökiga arkadhallar och korta arbetsdagar. Har fler konsoler än kromosomer. Följ honom för allt i världen inte på Twitter.

Liknande artiklar