facebook_pixel
Så hittar och använder du resurser i No Man’s Sky

Så hittar och använder du resurser i No Man’s Sky

En överraskande stor del av speltiden i No Man’s Sky går inte ut på att utforska galaxen och beundra märkliga landskap, utan att jaga de resurser som behövs för att du ska kunna resa runt obehindrat. I denna guide förklarar vi varje typ av resurs, vad den används till, och hur du enklast kommer över den.

Det finns fem huvudsakliga resurstyper. När du vandrar runt till fots och scannar en planet så kommer resurser markeras med ikoner på din HUD. Det här kan vara lite klurigt, eftersom ikonerna avslöjar vilken allmän resurstyp det är – men inte den specifika sorten.

Om du har problem med att hitta något så kom ihåg att prata med utomjordingar på rymdstationer och utposter. Glöm heller inte att kolla in den galaktiska handelsterminalen, som ofta har dessa element till salu.

Av PC Gamer-redaktionen

Isotoper

Dessa resurser markeras med en röd blixt. De används för att driva ditt skepp, multi-verktyg och life support.

Carbon (vanligt)
Basvärde: 6,9

Kan hittas i alla typer av växtlighet, som träd och buskar. Om du är ett monster kan du avverka det lokala djurlivet och belönas med en fin skörd av kol. Men se upp: många sentinels ser inte med blida ögon på skövlandet av träd eller söta svampmänniskor. Utöver att driva ditt skepp och multi-verktyg kan kol vid vissa tillfällen skänkas till utomjordingar, i utbyte mot ytterligare konversationer.

Thamium9 (ovanligt)
Basvärde: 20,6

Du kan hitta thamium9 i låga växter på en planets yta, men en betydligt enklare källa är att bryta ämnet i större kvantiteter från asteroider ute i rymden. Ta dig tid att fylla på förråden när du reser mellan planeter. Man gör nämligen slut på thamium9 illa kvickt, eftersom det används för att driva pulse-motorn, samt som en komponent när man tillverkar vissa teknologier.

Plutonium (sällsynt)
Basvärde: 41,3

Hittas i röda, taggiga kristaller, vilka ofta är höga och lätta att identifiera på håll, men ibland bara sticker upp med några centimeter över marken. Plutonium är viktigt eftersom det driver skeppets startraketer. Med andra ord kommer du inte kunna lyfta igen om du landat och har slut på plutonium. Tack och lov finns det i hyfsat rikliga mängder på planeterna, särskilt i grottor. Du kan också hitta en hel del av det i små röda lådor som finns omkring utomjordingars utposter, så slit inte ditt hår om du inte får syn på de där kristallerna. Och om du ändå satsar på kristallerna så se upp: ifall du skördar för många kommer du få besök av ilskna sentinels på nolltid.

Oxider

Oxider, som markeras med en gul ikon, ingår i vissa crafting-recept. De används också för att ladda upp försvarsmekanismer som din exo-dräkts skydd mot yttre hot och skeppets deflektor-sköld. Det är alltså en bra idé att alltid ha några oxider till hands ifall rymdpirater bestämmer sig för att börja jaga dig.

Iron (vanlig)
Basvärde: 13,8

Hittas vanligtvis i klippformationer och stora asteroider. Järn är en av de allra vanligaste resurserna i hela No Man’s Sky. Du behöver alltså inte oroa dig om du måste kassera lite järn för att frigöra inventory-utrymme – bara gå några steg i valfri riktning så kommer du nästan garanterat kunna fylla på järndepåerna igen.

Zinc (ovanligt)
Basvärde: 41.3
Zink hittas vanligtvis i växter med gula blommor. Och när du väl hittar det så se till att fylla på förrådet. Det är nämligen en viktig ingrediens när man craftar warp-celler, vilka ser till att du kan ta dig från en galax till nästa.

Titanium (sällsynt)
Basvärde: 61,9
I likhet med plutonium kan titan hittas i kristaller på planeternas ytor, i detta fall gula istället för röda. Du kan också plocka på dig titan när du förstört sentinels. Denna oxid används för att ladda upp skeppets försvar, samt uppgradera ditt multi-verktygs crafting-funktion.

Silikater

Om du är ute efter att uppgradera befintlig teknologi så hjälper silikater dig att tillverka nya moduler till ditt skepp, exo-dräkt och multi-verktyg.

Heridium (vanlig)
Basvärde: 27,5
Håll utkik efter stora klippformationer som sticker ut från resten av terrängen. Om du scannar dem kommer du för ett ögonblick se ett holografiskt rutnät. Heridium är inte alltid helt lätt att hitta, men när du gör det brukar det finnas tonvis av det.

Platinum (ovanligt)
Basvärde: 55
Du hittar platina i blå växter, men det är lättare sagt än gjort eftersom det inte direkt finns mängder av det. Det används för att konstruera värdefulla komponenter till skeppet och exo-dräkten, så om du har plats i ditt inventory gör du rätt i att ha lite platina till hands.

Chrysonite (sällsynt)
Basvärde: 82,5
Vill du få tag på denna sällsynta silikat måste du återigen försöka hitta taggiga kristaller, i stil med dem som rymmer plutonium, fast blåa istället. Detta gör du enklast i grottor. Spara lite plats i inventoryt om du kan, för det här ämnet är värt att hamstra eftersom det används när man craftar avancerade ritningar.

Neutrala element

Om du är ute efter att bli rik så är neutrala element din vän. De används nämligen för att tillverka värdefulla legeringar som säljs till höga priser på den galaktiska marknaden. Ännu viktigare är dock att de är oumbärliga när man craftar och reparerar uppgraderingar till sitt skepp, i synnerhet warp drives – förutsatt att man har rätt recept, vill säga. I vilket fall som helst är de för det mesta värda en hel del i sig själva, så om du försöker skrapa ihop tillräckligt med pengar till ett skinande nytt skepp bör du reservera en inventory-plats eller två för neutrala element. Den här sektionen av guiden kommer bli lite enformig eftersom du hittar alla dessa element i asteroider eller nere på planeter. Kom bara ihåg mantrat: ”if it shine, mine”.

Copper (ovanlig)
Basvärde: 110
Asteroider är det säkraste kortet när man är på kopparjakt. I synnerhet de stora bumlingarna som man måste skjuta flera gånger för att de ska förstöras. Det går också att hitta koppar i svävande stenar, formade som vattendroppar, som hänger ovanför planeters ytor. Dock inte varje planet – men får du syn på en sån här sten lär det finnas betydligt fler i närheten, så att du kan bunkra upp med en massa koppar.

Iridium (ovanligt)
Basvärde: 96,3
Ännu ett ämne som kan vara klurigt att hitta. Undersök alla stora asteroider du ser och peppra på tills ditt inventory är fullt. Det finns massor av mineraltorn på planeter också.

Nickel (ovanligt)
Basvärde: 137,5

Asteroider, asteroider, asteroider, asteroider – samt, förstås, mineralfyndigheter på planeter.

Aluminum (sällsynt)
Basvärde: 165
Asteroider är återigen ett bra ställe att börja på, men aluminium kan också finnas i kristallbaserade mineralfyndigheter nere på planeter.

Gold (sällsynt)
Basvärde: 220

Du hittar guld i (gissa tre gånger) asteroider, alternativt stora skinande klot nere på planeters yta. Ha i åtanke att planeter med extrem väderlek vanligtvis ruvar på de sällsyntaste mineralerna.

Emeril (sällsynt)
Basvärde: 275

Du vet de där sakerna i rymden som ser ut som kycklingnuggets? Som verkar kallas asteroider? Skjut dem. Om du har tur så – BAM! – väntar emeril på dig. (Om du verkligen har tur så är det bara en enda stor kycklingnugget.) Nere på planeter ska du istället hålla utkik efter limegröna spiror som sticker upp ur marken.

Värdefulla element

Dessa skönheter markeras med en lila ikon och är extremt svåra att hitta ute i det vilda – bokstavligt talat. Mata djur så kanske de släpper ifrån sig ett värdefullt element. Hittills används alla dessa element i avancerade crafting-recept, men du kan förstås också tjäna en rejäl hacka på att sälja dem vidare till byteshandlare eller på marknaden.

Calium (väldigt sällsynt)
Basvärde: 288,8

Detta element är värdefullt att byteshandla med, men kan vara klurigt att hitta. Granska växter, särskilt de som verkar ge ifrån sig gaser.

Radnox (väldigt sällsynt)
Basvärde: 302,5

Leta efter detta sällsynta element på planeter med extrema väderförhållanden. Det spawnas i klippiga gröna klot nere på ytan.

Murrine (väldigt sällsynt)
Basvärde: 302,5

Nere på ytan hittar du murrine i form av slumpmässiga, bulliga formationer av gyllene klot.

Omegon (väldigt sällsynt)
Basvärde: 309,4

Ett oerhört sällsynt element som kan släppas av djur om du matar dem. Lättast är dock att hålla tummarna för att hitta det hos en handlare. Om du stöter på någon som har omegon så se till att rensa lagret. Bara ifall att.

Är du i skriande behov av units (spelets valuta) också? Ta en titt på vår guide till att tjäna så mycket som möjligt, så snabbt som möjligt, i No Man’s Sky.

Om skribenten

Alfred Holmgren

Omunter utvandrare med fäbless för långa promenader, rökiga arkadhallar och korta arbetsdagar. Har fler konsoler än kromosomer. Följ honom för allt i världen inte på Twitter.

Liknande artiklar