facebook_pixel
Så använder du rökgranater och flashbangs i Counter-Strike: Global Offensive

Så använder du rökgranater och flashbangs i Counter-Strike: Global Offensive

Explosiva granater och eldbomber är hörnsten i varje spelares arsenal i Counter-Strike: Global Offensive. Att veta hur man delar ut skada och kontrollerar delar av kartan är ett måste – men innan man kan utnyttja den kunskapen måste man veta hur man tar kontroll till att börja med. Och det är här som rökgranater och flashbangs kommer in i bilden.

Av PC Gamer-redaktionen

Enkelriktade rökridåer

Finns det någonting mer irriterande än att bli dödad av någon man inte kan se? En välplacerad rökridå kommer resultera i vad som på CS-språk kallas one-way smoke, vilket enkelt förklarat betyder att du kan se igenom röken, medan ingen kan se dig. Kartorna är strösslade med ett antal kända platser som är perfekta för one-way smoke. Om du ser rök på någon av dessa platser kan det vara en bra idé att bränna av några skott, bara för att säkerställa att ingen gömmer sig bakom den. Här är några exempel på hur one-way smoke kan fungera:

Screenshot 2016-08-14 19.23.15

Screenshot 2016-08-14 19.23.03

”Pop flash”

En flashbang som ”poppar” när den kommer in i en spelares synfält kallas pop flash. Syftet med en pop flash är att ge din motståndare så ont om tid att vända sig om som möjligt. I regel bör du stå precis bakom ett hörn och be en lagkamrat ”flasha in” dig. Om du gör det så kommer du finna din fiende antingen helt flashad, eller med ryggen vänd mot dig om du tajmar det rätt.

Det finns också några riktigt bra pop flashes som kan användas utan en medspelares hjälp. Flera av dessa används för att ta kontroll över delar av kartan. Denna flash på Cache är simpel men väldigt effektiv eftersom du inte behöver vända dig om – du kan bara rusa framåt.

Screenshot 2016-08-14 19.22.49

En annan plats som kan vara svår att angripa utan minst en flashbang finns på Dust2. Sikta på backen precis intill trapporna och spring rakt framåt medan du kastar. Om du lyckas spelar det ingen roll varifrån fienderna peekar – de kommer ändå inte fatta vad som händer.

Screenshot 2016-08-14 19.22.43

Lattja runt på tomma servrar och försök hitta flashes som dessa två exempel. Ett annat bra sätt att lära sig nya kast som man inte kände till är att kolla på hur proffsen spelar. Här är HLTV.org din vän.

Rökgranater och tajming

Från att en rökgranat detoneras till att röken försvunnit helt och hållet går det 15 sekunder. Det här är en viktig sak att ha i bakhuvudet när du vill tajma dina attacker, eller fördröja motståndarlagets.

Låt oss säga att du försvarar B på Dust2 och har sparat din rökgranat. Motståndarna har 40 sekunder kvar på klockan, och din lagkamrat på long såg just en fiende. Du vet att terroristerna behöver fyra sekunder på klockan för att plantera bomben. I detta scenario måste du fatta ett beslut: håller du på rökgranaten några sekunder till, eller bränner du av den direkt? Vårt råd är att vänta och se vad som händer. Om det visar sig att terroristen borta på andra sidan kartan inte fejkade så har du fortfarande din rökgranat. Men om det å andra sidan var en fejk så är det väldigt osannolikt att resten av deras lag kommer börja pusha i exakt samma ögonblick. Du kan också använda eldbomber och flashbangs för att försöka försena deras push ännu mer. Det finns inga rätta svar – spela spelet så kommer du tids nog märka vad som funkar bäst för just dig. Det viktiga är att du verkligen lägger på minnet vad som brukar hända när du gjort en viss sak, och sedan drar lärdom av det.

En annan viktig sak när det gäller att använda granater är att du inte bör stå ute på en öppen yta när du kastar dem. Om du peekar en plats och vill använda rök där så är det bäst att backa en bit innan du kastar granaten. De flesta gånger vi dött med en granat i händerna hade kunnat undvikas, och det är otroligt frustrerande när det händer. Försök hålla dig fokuserad när du övar. Om du slarvar med träningen kommer du slarva i skarpt läge också. Vi är trots allt vanemänniskor allihopa.

Strategiska attacker med utility grenades

Counter-Strike: Global Offensives sanna skönhet ligger i hur ett skickligt lag koordinerar sig. Att se lag som Fnatic och SK Gaming genomföra sina attacker är att som att beundra en vacker tavla. Om du spelat Counter-Strike: Global Offensive i ett lagsammanhang vet du hur svårt det är att synka dina rökgranater och pop flashes i perfekt harmoni med dina lagkamrater. Även om ni i förväg planerat vilka granater ni ska använda kommer ni fortfarande behöva ha bra tajming och röra er som en enda organism för att få ut som mest av er strategi.

Så tillbringa lite tid med ditt lag och se till att öva på den där tajmingen. Om du inte redan har ett lag rekommenderar vi det verkligen – det är det som kan ta ditt spelande till nästa nivå. Antingen kan du försöka ansluta dig till ett existerande lag, eller skapa ett helt nytt med dina vänner. Båda alternativ är otroligt tillfredsställande på sina egna sätt.

Vi avslutar med ett fantastiskt exempel på hur ett lag kan genomföra en strategi som en enda enhet. Na’Vi visar oss inte bara själva strategin i sin helhet, utan även vad varje individuell spelare ser från sitt perspektiv. Titta och lär.

Na`Vi CS:GO Tactics: Wall of smokes on B-Site @ de_cbble #108 (ENG SUBS)

Na`Vi CS:GO Tactics: Wall of smokes on B-Site @ de_cbble #107 (ENG SUBS) ======================================== Subscribe to Na`Vi YouTube channel if you like our videos: http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=navicsgo ======================================== Watch more videos: http://www.youtube.com/user/navicsgo http://www.navi-gaming.com Find us in social networks: http://facebook.com/natusvincere http://twitter.com/natusvincere http://vk.com/natus.vincere http://steamcommunity.com/groups/Natus-Vincere http://vk.com/ceh9 http://twitch.tv/ceh9

Om skribenten

Alfred Holmgren

Omunter utvandrare med fäbless för långa promenader, rökiga arkadhallar och korta arbetsdagar. Har fler konsoler än kromosomer. Följ honom för allt i världen inte på Twitter.

Liknande artiklar