facebook_pixel
Så tjänar du pengar i No Man’s Sky

Så tjänar du pengar i No Man’s Sky

En av de första saker vi ville göra i No Man’s Sky var att hitta ett nytt skepp – om så bara för att slippa den inledande inventory-begränsningen. Men om man bara säljer Gek Charms är det ett himla slit att spara ihop tre eller fyra miljoner credits till ett snitsigare skepp. Och de övergivna varianter man kan hitta gratis är som att köpa grisen i säcken – vissa är sämre än det skepp du börjar med.

Med andra ord: du måste tjäna pengar, och det snabbt. Här är några sätt att minimera grindingen och snabba upp processen.

Av PC Gamer-redaktionen

Köp billigt, sälj dyrt

Att jaga resurser i No Man’s Sky kan bli tradigt ibland, men tack och lov finns det två saker som kan minimera din arbetsbörda – nämligen andra byteshandlare och försäljningsterminaler på rymdstationer. I kombination kan de leda till stora vinster bara genom att transportera material från den enda till den andra.

Ta en titt på den galaktiska försäljningsterminalen varje gång du dockar på en rymdstation och klumpigt flyger upp till andra våningen med ditt jetpack. Terminalen kommer lista sina inköpspriser när du väljer att sälja prylar från ditt inventory. Håll utkik efter den gula stjärnan intill vissa föremål: den indikerar att du kan sälja dessa till ett mycket högre pris – vanligtvis omkring 95 procent mer än det galaktiska snittet. På en station vi besökte nyligen var exempelvis terminalen villig att köpa legeringen Grantine för 70 446,6 styck – 97,6 procent högre än det vanliga priset.

När du noterat vilka föremål som efterfrågas till vilka priser är det bara att bege dig tillbaka till landningsbanan, där en strid ström av byteshandlare ständigt landar, väntar ett tag och sedan ger sig av igen. Gå fram till varje skepp och se vad dessa försäljare – som tydligen är för lata för att själva ta sig upp till nästa våning – har att erbjuda dig. I vårt fall fann vi efter en stund en Gek som sålde Grantine för 42 267,9 styck – strax under snittet i galaxen. Ingen dålig vinst för att bära en bit sten typ tio meter, med andra ord.

Alla byteshandlare kommer förstås inte ha exakt det du letar efter (om det inte är ett vanligt föremål, men i dessa fall är vinsten inte alls lika värd att slösa din tid på), men efter cirka tio minuter av att kånka runt på Grantine hade vi tjänat omkring 700 000 units. Man kan knappast kalla det stimulerande arbete, men i gengäld är det ett enkelt sätt att skrapa ihop en liten förmögenhet på.

Attackera fraktskepp

När du utforskar stjärnsystemen i No Man’s Sky kommer du ofta se små flottor av handelsskepp warpa in sig (eller så är de redan där och väntar). Om du åker tillräckligt nära ett av dessa fraktskepp kommer du se att skrovet kantas av lastbehållare.

I det här läget ska du docka på en rymdstation, klättra ur ditt skepp för att spara spelet, och sedan klättra in igen och bege dig mot ett av fraktskeppen. Det kanske låter hemskt att attackera ett gäng oskyldiga handelsresande – men det är precis vad du ska göra. Peppra på och för över så mycket som möjligt av den där lasten till ditt eget inventory. Det här kommer få sentinels, galaxens polisstyrka, att vakna till liv och omedelbart börja beskjuta dig. Men oroa dig inte: bara fortsätt bända upp lastbehållare efter lastbehållare. Planen är nämligen inte att du ska besegra dessa sentinels eller lyckas fly helskinnad – utan att du ska dö.

När du kolat vippen kommer du nämligen respawnas på rymdstationen du just besökt. Nu är det bara att åka tillbaka till platsen där du dog – där all den last du stal ligger kvar och väntar på dig. Samla in den igen och sälj den på rymdstationerna, för att sedan upprepa processen hur många gånger du vill – eftersom du är en hemsk, hemsk människa.

Råna planeter

Använd din scanner och leta efter utropstecken på din HUD varje gång du landat på en planet och tvingats lämna din cockpit. Om du ser ett utropstecken så bege dig till det. Sannolikt är det en Gravitino Ball, en Vortex Cube eller en Albumen Pearl – sällsynta och dyra föremål, som är perfekta att sälja och tjäna en massa pengar på.

Ett problem, bara: sentinels blir otroligt upprörda om du plockar upp ett av dessa föremål och försöker ge dig av med det. Faktum är att många planeter som har dessa resurser är högsäkerhetsplaneter – vilket betyder att sentinels kommer skjuta dig så fort de får syn på dig, även om du inte ens gjort något.

Att landa på en planet av det här slaget är dock en jackpot. Börja med att göra så mycket plats i ditt inventory som du kan, och se till att du har tillräckligt med plutonium i dina startmotorer för att kunna lyfta. Spring sedan omkring och scanna efter dessa värdefulla resurser. När du väl fått korn på fyra–fem stycken är det dags att stålsätta dig – för så fort du plockat upp en av dem kommer du bli attackerad, och inte bara av flygande sentinels, utan även markbaserade laserhundar med hög level. I det här läget kan du visserligen slåss för ditt liv om du vill det, men själva föredrar vi att bara kuta tillbaka till skeppet så snabbt som möjligt, samtidigt som vi samlar in alla de där värdefulla föremålen längs vägen. Sedan är det bara att lyfta, vänta några sekunder på att fienderna ska lugna sig, och sedan landa igen för att upprepa proceduren. När du fyllt ditt inventory på det här sättet beger du dig till en handelsdepå, säljer hela rasket, och gör sedan om det hela så många gånger du vill.

Scanna djurlivet

Några av de största ekonomiska belöningarna får man genom att lära känna en planets fauna. Om du scannar varenda djur på en planet (håll reda på dem via Discoveries-menyn) så får du alternativet att ladda upp informationen i utbyte mot en enorm monetär belöning. En enda utforskad planet kan ge upp till 350 000 units, eller till och med mer, beroende på hur många djurarter du behövt scanna. Det här är sannerligen inte den roligaste uppgiften att grinda sig igenom, men den är definitivt värd besväret om du hittar en planet du trivs på. Du kan dessutom kombinera den med din vanliga utforskningsritual, eftersom djuren inte rör sig alltför långt bort från de flesta utposter, och när du använder din scanner kan du se små ikoner i form av prickar – dessa markerar varelser som går att scanna. Om en av dem blir grön när du riktar scannern mot den betyder det att djuret ifråga redan scannats. Om den förblir röd så är det ett nytt djur. Om du får problem så försök ta dig upp på högre mark – och glöm inte att titta uppåt.

Tillverka och sälj Bypass-chip

Bypass-chip är mer eller mindre de enklaste föremålen du kan tillverka: allt som behövs är ynka 10 järn och 10 plutonium. Inte nog med att både järn och plutonium är lätt att hitta nästan varsomhelst på en planets yta – ett färdigt Bypass-chip kan i regel säljas för flera tusen på den galaktiska marknaden. Så om du försöker få ekonomin att gå ihop eller bara behöver lite mer pengar för att köpa något du verkligen vill ha: sluta bara upp med vad du än håller på med, tillverka så många Bypass-chip som ditt inventory rymmer, och sälj rubbet.

Om skribenten

Alfred Holmgren

Omunter utvandrare med fäbless för långa promenader, rökiga arkadhallar och korta arbetsdagar. Har fler konsoler än kromosomer. Följ honom för allt i världen inte på Twitter.

Liknande artiklar