facebook_pixel
Så sparkar du röv med Soldier: 76 i Overwatch

Så sparkar du röv med Soldier: 76 i Overwatch

Veteranen Soldier: 76, en gång känd som Jack Morrison, är en av medlemmarna som var med och grundade Overwatch. Rent spelmekaniskt är han en karaktär som känns som ungefär det man förväntar sig av en FPS-hjälte: bra på det mesta, inte briljant på något. Så här får du ut som mest av honom.

Av PC Gamer-redaktionen

Soldier: 76 är klassad som en offensiv karaktär, med huvudsakligt fokus på att dela ut skada och sysselsätta motståndarlaget. Han skiner som mest på mellanlångt avstånd, är grym på att skjuta ner och störa luftburna fiender, föredrar småskaliga strider och kan till och med agera support åt sina allierade. Man skulle kunna tro att allt detta gör honom till den perfekta soloartisten – men på minuskontot har han svårt att vinna en mot en-dueller, göra slut på skadade hjältar, och kan inte dela ut tung burst-skada.

Strategi

Soldier: 76 är en mångsidig karaktär med välbekant mekanik. Det här gör honom till en perfekt första hjälte för nykomlingar. Du klarar dig bäst om du väljer Soldier: 76 på kartor och i situationer där motståndarlaget tvingas in i konfrontationer på mellanlångt avstånd. Några såna kartor är Hanamura, Volskaya Industries, Dorado (punkt 1 och 3), Watchpoint Gibraltar (punkt 2), Hollywood (punkt 1), King’s Row, Numbani, Illios, Lijiang Tower och Nepal.

När det gäller själva lagets sammansättning så är Soldier: 76 ett suveränt val när ni saknar en andra support, eller behöver någon som kan dela ut skada samtidigt som hen assisterar resten av laget. I synnerhet är soldaten ett suveränt motgift mot luftfokuserade hjältar som Pharah, Mercy och D.Va – men han sköter sig också utmärkt mot lite trögare karaktärer som Torbjörn, Zenyatta, Reaper och Roadhog.

I rollen som Soldier: 76 bör du frukta väldigt rörliga hjältar eller sådana som kan sakta ner honom – med andra ord gör du rätt i att akta dig för Tracer, Genji och Mei. Undvik att välja Soldier: 76 alls när du huvudsakligen slåss på nära eller långt håll, alternativt när ditt lag saknar en Reinhardt vars sköld du kan gömma dig bakom.

Soldier: 76 må vara en offensiv hjälte, men han fungerar bäst som sekundär eller tertiär skadeutdelare vilken ger resten av laget stöd. När du spelar som honom gäller det att positionera dig nära ditt lags frontlinje. Håll utkik efter tanks som du kan hjälpa att pressa motståndarlaget, samtidigt som du underlättar för ditt lags bakersta linje genom att försvara dem. Om fienden har några luftburna karaktärer bör de bli dina högprioriterade måltavlor. Använd också Helix Rockets för att överraska motståndarna med explosiv skada, i synnerhet statiska hjältar som Bastion och Widowmaker. Om någon av dina kamrater ber om att bli helad ska du inte glömma att du kan göra lagets support-karaktärs jobb enklare genom att använda Biotic Field. Och om du hamnar i en flankerande position, se till att alltid befinna dig högre upp än fienderna. Ett vertikalt övertag gör det nämligen lättare att pricka dem – och svårare för dem att pricka dig.

Vänsterklick: Heavy Pulse Rifle

Heavy Pulse Rifle är det huvudsakliga vapen som Soldier: 76 föredrar att förlita sig på – till den grad att han, enligt storyn, blev tvungen att arrangera en kupp för att stjäla det till att börja med. Detta gevär är ett ”hitscan”-vapen (vilket betyder att kulorna träffar i samma ögonblick som du avfyrar dem) som skjuter snabba skurar, närmare bestämt 10 kulor i sekunden, vilka gör mindre och mindre skada på 35–55 meters avstånd. Beroende på hur långt bort du befinner dig gör varje kula mellan 5 och 17 skada. Multiplicera detta med 10 så innebär det att Soldier: 76 kan dela ut mellan 50 och 170 skada per sekund. Ett Heavy Pulse Rifle-magasin rymmer 25 skott, så med andra ord uppgår skadan i bästa fall till mellan 125 och 425 innan han måste ladda om. Och då tar vi inte med headshots, som gör dubbel skada, i beräkningarna.

Nyckeln till att använda Heavy Pulse Rifle effektivt är att veta vilket avstånd som leder till den jämnaste mängden skada. Med andra ord: försök placera dig själv på ett sätt som gör att du konsekvent träffar med dina skott, samtidigt som du maximerar deras effekt. Soldier: 76 kan inte mäta sig med de flesta andra hjältar på kort eller lång distans, så använd vänsterklick i mellanregistret – omkring 40 meter från din måltavla – för att ta kål på hjältar som är svårare att pricka med projektilvapen, exempelvis luftburna karaktärer eller sådana som stör ditt lags bakre flank.

Ju längre du skjuter desto mer ökar träffytan – med andra ord sänks träffsäkerheten med tiden. Kompensera för detta genom att skjuta i korta omgångar istället för att hålla ner musknappen längre perioder.

E: Biotic Field

Biotic Field är den enda utrustning Soldier: 76 kan placera ut på banan. Detta kraftfält återställer successivt hans egen hälsa, samt allierade hjältars så länge som de befinner sig inom Biotic Fields radie (men se upp: den helande effekten kan inte tränga igenom väggar). Denna radie är fem meter, och inom den återställer Biotic Field 40 HP per sekund i 5 sekunder. Cooldown-perioden är 15 sekunder, vilket gör Biotic Field till ett svagt helningsalternativ för enskilda karaktärer, och ett mediokert sådant för grupper. Men trots det är det ett värdefullt verktyg när det används på rätt sätt. (Aktivera det Soldier: 76-specifika alternativet i inställningarna för att se dina allierades hälsomätare, vilket hjälper dig att hålla koll på vem som behöver mer hälsa.)

Biotic Field kan fylla flera funktioner. Det kan som bekant hela en medspelare som har ont om hälsa, det kan hålla dig vid liv under en mot en-dueller, och det kan hela dig efter att du flytt från skottlinjen. Tänk på att Biotic Field är stationär – du måste alltså stanna kvar inom dess radie för att helas. Därför är det av yttersta vikt att du placerar Biotic Field på rätt ställe om du vill dra full nytta av dess effekt. Slagsidan av det här är att ditt rörelsemönster blir mycket mer förutsägbart för fienden när du aktiverar Biotic Field mitt i en strid.

Q: Tactical Visor (Ultimate)

Visiret är inte bara en cool hyllning till Cyclops – det är också källan till denna robusta hjältes ultimate ability. Tactical Visor, som förmågan heter, gör tillfälligt Heavy Pulse Rifle målsökande, samtidigt som omladdningstiden halveras. I grund och botten är Tactical Visor en aimbot som varar i sex sekunder. I gengäld krävs en 1500-poängsladdning för att du ska kunna aktivera den – vilket är den högsta prisklassen för offensiva hjältars förmågor.

Det finns två sätt att använda denna ultimate ability på. Antingen för att göra slut på en motståndarhjälte och sedan fortsätta trakassera resten av laget efter det, eller tvärtom: för att att trakassera dem så att ditt eget lag kan följa upp och göra slut på fienden.

Tactical Visor är en av de mest lättbegripliga förmågorna i spelet, men det tar ändå ett tag innan man lär sig utnyttja den till max. På grund av en högljudd replik från Soldier: 76, tydliga visuella effekter på visiret och brist på burst-skada så är det enkelt för motståndarlaget att upptäcka när Tactical Visor används, och snabbt fly från sikt. Därför är det viktigt att placera dig där du har så mycket öppen yta som möjligt omkring dig. På så vis har fienderna minimal chans att springa och gömma sig. Den här taktiken är dock ett tveeggat svärd – så se till att du antingen har en flyktplan eller använder Biotic Field innan du aktiverar din ultimate ability, så att du minimerar riskerna med att stå helt exponerad på en öppen plats. Och glöm inte att ladda om ditt huvudsakliga vapen innan du triggar Tactical Visor, så att du får ut så mycket som möjligt av förmågan.

Om skribenten

Alfred Holmgren

Omunter utvandrare med fäbless för långa promenader, rökiga arkadhallar och korta arbetsdagar. Har fler konsoler än kromosomer. Följ honom för allt i världen inte på Twitter.

Liknande artiklar