facebook_pixel
Bästa laptop-köpen för skolarbete (…och gaming)

Bästa laptop-köpen för skolarbete (…och gaming)

Det är alltid smidigt att ha en laptop när du behöver jobba eller plugga lite någon annanstans än hemma. Nu när det nya skolåret närmar sig med stormsteg är det ett bra läge att investera i något bärbart – eller uppgradera det du kanske redan har. Här är de åtta bästa alternativen just nu.

Och oroa dig inte: vi har inte glömt bort att du, utöver dina älskade Word-dokument och kalkylblad, vill kunna spela ett och annat spel också.

Av PC Gamer-redaktionen

Razer Blade 14

Razer Blade 14 är en högpresterande men slimmad laptop vars GeForce GTX 970M med 6 GB VRAM passar perfekt om du är ute efter att spela moderna spel. Tyvärr är den inte släppt i Sverige i skrivande stund, så du blir tvungen att beställa från exempelvis USA eller Storbritannien. Du kan komma ner i pris en bit genom att välja 256 GB SSD istället för 516 GB-varianten, men vi rekommenderar den högre kapaciteten. Razer Blade har en 14-tums QHD+-pekskärm med upplösning på 3200×1800, 16 GB DDR3-RAM samt Intel Core i7-6700HQ Skylake-processor på 2,6 GHz. GPU:n klarar inte av att driva spel särskilt smidigt i skärmens egen 3200×1800-upplösning, men om du nöjer dig med 1080p blir bilduppdateringen riktigt bra.

Lika viktigt är att Razer Blade är den kanske stiligaste datorn i det här testet. Den är dessutom pytteliten – med andra ord extremt bärbar. På höjden mäter den inte ens 2,5 cm, och den väger in på ynka 2,05 kg. Om du har pengarna att bränna så lyckas Razer Blades kvalitet och design nästan väga upp för den inte direkt överväldigande prestandan.

MSI GT72S Dominator Pro G-041

Låt oss vara ärliga: här har vi en dator för folk med mer pengar än de kan göra av med – folk som inte ens tycker att Razer Blade är dyr nog. MSI GT72S Dominator Pro G-041 finns inte att köpa i Sverige, men går att beställa på exempelvis Amazon för uppemot 40 000 kr. I gengäld har den helt galna specs, tillräckligt för att du ska kunna pensionera din stationära dator permanent. Eller vad sägs om detta: Intel Core i7-6920HQ på 2,9–3,8 GHz, 32 GB DDR4-RAM, Super Raid 4 512GB PCIe-SSD (2 x 256 GB), och dessutom 1 TB HDD. Utöver allt detta så fuskar MSI genom att stoppa in en desktop-GPU i form av GeForce GTX 980. Det enda smolket i bägaren är en 17,3-tumsdisplay med upplösning på 1920×1080, snöpligt nog betydligt lägre än Razer Blades 14-tumsvariant. I gengäld är detta en IPS-panel, med stöd för G-Sync.

På något sätt har MSI till och med lyckats undvika att få all denna teknik att väga alltför mycket. 3,9 kg är visserligen ganska rejält för en laptop, men det finns betydligt tyngre varianter där ute – och när man vet vad som snurrar under huven är man beredd att stå ut med lite ryggont. Måtten – 43 x 29,5 x 4,8 cm – är inte heller de slankaste, så ha det i åtanke om du tänkt kånka runt datorn i ryggsäcken. Och framförallt: se till att du kan stå ut med designen. De skarpa vinklarna och rödsvarta nyanserna är inte allas kopp te.

Lenovo IdeaPad Y700

Om du inte är ute efter det absolut vassaste i hårdvaruväg är denna IdeaPad en hyfsad gaming-laptop i mellanregistret, som går att hitta för drygt 8000 kr. Den största nackdelen är att vissa av komponenterna börjar bli lite gamla, samt att man inte får en SSD. Vad man faktiskt får är en Intel Core i7-6700 2,6 GHz, 8GB RAM och ett GeForce 960M-grafikkort. IdeaPad Y700 har en 15,6-tums IPS-display med 1920×1080-upplösning, vilket är så mycket som GeForce 960M mäktar med att driva.

Datorn som helhet är ganska kompakt, men väger överraskande nog hela 2,58 kg. Det är inte direkt så man riskerar diskbråck, men efter en stund lär du känna av det i axlarna. Designen är som en lightversion av den mer uppseendeväckande MSI GT72S Dominator Pro G-041. IdeaPad Y700 har ett mer dämpat rödsvart färgschema, och konturerna är lite mer diskreta. Det är ingen laptop som kommer dra blickarna till sig, men den ser inte alltför dum ut.

Dell XPS 15

Dell XPS 15 är, med sin prislapp på ca 15 000 kr och uppåt, avsevärt dyrare än Lenovo IdeaPad Y700, men till dess fördel talar en snabbare Skylake-processor samt SSD-hårddisk. Närmare bestämt får man en Intel Core i7-6700HQ på 3,5 GHz och 256 GB SSD. I övrigt är det mesta sig likt: 15,6-tumsdisplay, 8 GB RAM och GeForce 960M ser till att man får hyfsad prestanda i spel, men detta grafikkort är som bekant inte direkt framtidssäkrat vid det här laget.

Själva chassit är bara en aning bredare än Razer Blade, en laptop som är känd för att vara liten, och det väger faktiskt mindre: ynka 1,76 kg. Du kommer med andra ord knappt märka att du bär runt på den här lilla pjäsen, och den är inte direkt flashig, så du behöver inte skämmas för att plocka fram den ute i den verkliga världen.

Enligt våra tester är XPS 15 en idealisk vardags-laptop – men det saftiga priset talar emot den.

Aorus X3 Plus

Det här är ännu en laptop som inte säljs av svenska återförsäljare i nuläget, men tittar man utomlands går den att få för så lite som 14 500 kr. Den drivs av en Intel Core i7-6700HQ Skylake-processor på 2,6 GHz, har 16 GB RAM och en behändig SSD på 512 GB – vilken i de flesta andra fall på den här listan resulterar i en rejäl prishöjning. Dessutom har Aorus X3 Plus ett Nvidia GeForce 970M, vilket ger goda resultat på 1080p och höga grafikinställningar. Själva skärmen är bara 14 tum stor, men upplösningen är på hela 3200×1800.

Den mindre displayen betyder förstås även att datorn är kompakt. Den är mindre än 2,5 cm tjock, och väger 1,72 kg, vilket till och med är mindre än Dell XPS 15 (som dock har en större skärm). Huruvida du gillar designen beror dock på vad du tycker om Aorus-logotypen. Den är tydligt i fokus på locket, och syns även på musplattan. Locket påminner faktiskt om en näbb när det öppnas och stängs, så om du är förtjust i hela fågeltemat kan det här vara rätt laptop för dig.

HP Omen

För drygt 13 000 kr är HP Omen ett överkomligt alternativ som ändå lyxar till det med en hyfsat stor SSD och dedikerat grafikkort. Intel Core i7-4720HQ är en trevlig om än smått ålderstigen processor, och du får dessutom 8 GB RAM (om än bara DDR3L) och ett grafikkort av modell GeForce 960M, vilket får betraktas som rätt okej. Skärmen är en 15,6 tum stor IPS-pekskärm med en upplösning på 1920×1080 – det går alltså att hitta bättre varianter på andra laptops, men då kommer det kosta rejält mycket mer. Datorn har också fyra stycken USB 3.0-portar, vilket är mer än de flesta på denna lista. En trevlig bonus, med tanke på att du för det mesta lär använda två av dem för att koppla in mus och headset.

Som om inte allt detta vore nog är HP Omen också, med sina 1,5 cm, den tunnaste datorn av alla i detta test. Överlag är det en slimmad maskin, men på grund av skärmen väger den ändå 2,13 kg. Som du kanske anat vid det här laget så verkar svart och rött vara inne just nu, men i det här fallet kommer du inte märka av allt det röda förrän du öppnar datorn, eftersom allt är svart förutom tangentbordet och sidorna intill det.

Dell Inspiron 15

För strax över 8000 kr är Dell Inspiron något av en budgetdator, tack vare sin lite långsammare processor. Den är dock inte värdelös, och erbjuder bra valuta för pengarna jämfört med sina konkurrenter. Processorn, Intel i5-6300HQ, är en quad-core på 2,3 GHz med 6M cache, men den kan inte mäta sig med i7-6700HQ. Grafikkortet är det välbekanta GTX 960M, och RAM-minnet 8 GB DDR3L. När det gäller skärmen får man en vidvinkels-IPS på 15,6 tum med full HD.

Färgtemat är – gissa – rött och svart, men det finns bara ett litet stänk av vinrött här. Överlag ser det här ut som en ganska normal, trist laptop. Den är dessutom rätt tung, med sina 2,57 kg, men i övrigt tunn och behändig.

Asus RoG G752VT-DH74

Asus är duktiga på att tillverka gaming-laptops, och RoG G752VT-DH74 placerar sig i toppskiktet. Den har en Intel Core i7-6700HQ Skylake-processor, likt flera andra laptops på denna lista, men särskiljer sig med sina imponerande 24 GB DDR4-RAM. Grafikkortet är ett GeForce 970M – inte det bästa som går att få tag på, men tillräckligt för att erbjuda bra prestanda på den 17,3 tum stora IPS Gsync-displayen (vars upplösning är 1920×1080).

Man fattar att det här är en spelmaskin så fort man ser den. RoG G752VT-DH74 har en glansig metallic-finish, och gott om färgklickar (orange denna gång – uppfriskande nog efter allt rött). Tangentbordet är också trevligt – ergonomiskt utformat och med bakgrundsbelysning. Vi vill dock varna för att det här är ett rejält stycke hårdvara, med väl tilltagna former och en vikt på hela 4 kg.

Fotnot: vissa av datorerna i detta test går inte att köpa via svenska återförsäljare, utan måste beställas från exempelvis USA eller Storbritannien.

Om skribenten

Alfred Holmgren

Omunter utvandrare med fäbless för långa promenader, rökiga arkadhallar och korta arbetsdagar. Har fler konsoler än kromosomer. Följ honom för allt i världen inte på Twitter.

Liknande artiklar