facebook_pixel
Batman: A Telltale Games Series: Realm of Shadows

Batman: A Telltale Games Series: Realm of Shadows

Batman: A Telltale Games Series: Realm of Shadows är en väldigt lång titel och jag är Batman.

Realm of Shadows är en typisk första episod av en Telltale-serie. Karaktärer och platser etableras, motsättningar tar form och det nya källmaterialet understryker formatets för- och nackdelar.

I takt med att Telltale utforskat nya berättartekniker i interaktiv media så har deras inställning till actionsekvenser varit rotad i något sorts full motion video-nittiotal. “Quick time events” har visat sig dugliga under kortare barslagsmål i Wolf Among Us eller plötsliga och hysteriska försök att komma undan zombies i The Walking Dead. De längre stridigheterna som Batman ägnar sig åt blir däremot nedtyngda av de ständiga knapptrycken som krävs. Detta är knapptryckningar som ibland inte ens verkar påverka händelseförloppet. Det finns någon sorts hälsomätare som nog inte borde tömmas, men jag fick aldrig uppleva några konsekvenser då kommandon varken är avancerade eller försvinner särskilt fort. Det enda dessa delar egentligen lyckas göra är att alienera spelare som har svårigheter att hantera sådana sekvenser. Slutledningspusslen som Batman ställs inför på brottsplatser är också mer Kitty Drew än Sherlock Holmes.

I korthet:

Vad är det?

Allas favoritfladdermus på eftertänksamma äventyr

Utvecklare

Telltale Games

Utgivare

Telltale Games

Web

telltale.com/series/batman

Cirkapris

220 kr (hela serien)

Pegi

18 år

Testat på

Intel Core i7 2600K, GeForce GTX 680, 8 GB RAM

batman5
Catwoman drar iväg igen!

Filantrop och internationell playboy är på många sätt en intressantare mask för Bruce Wayne än läderdräkten. Det är i egenskap av politiskt viktig företagsledare som Wayne i störst mån påverkar sin sönderfallande samvärld. Flådiga bjudningar och presskonferenser blir också primär skådeplats för en berättelse som inte alls känns självskriven från början. Harvey Dent har ett symmetriskt ansikte och jag väljer att bortse från den multidimensionella kunskap som jag egentligen besitter rörande hans öde. Här är han en lovande borgmästaraspirant, på samma sätt som Oswald Cobblepot är en stökig men relativt stabil man, utan fäbless för kavajer och svartvita fåglar. Den enda riktigt etablerade boven i denna första episod är maffiabossen Carmine Falcone och han fyller denna roll på ett tillfredställande sätt.

Efter bara ett avsnitt är det svårt att se exakt vart historien är på väg. Twisten som avslutar episoden insinuerar aspekter av läderlappens leverne som tidigare inte utforskats särskilt djupt, och Bruce Wayne ställs inför en utmaning som passar Telltale-formatet.

Actionsekvenser är svåra att undgå när superskurkar hägrar, men studion står egentligen framför ett enkelt val inför kommande delar av serien. Antingen gör de våldet och det alltför simplifierade pusslandet mer intressant eller så klipper de ner det och fokuserar helhjärtat på det sociala spelet bland Gothams finrum och bakgator. Att dra på sig den skottsäkra dräkten och aktivera röstmodulatorn ska inte innebära en stoppkloss i berättelsen, utan snarare motsatsen.

Batman: A Telltale Games Series: Realm of Shadows Reviewed by - .
3.9

Utslag

78
78
Ett stabilt förstaavsnitt som lägger grunden för en annorlunda historia i ett välutforskat universum.

Om skribenten

Erik Bergérus

Lagom melankolisk pojkman som gillar sobert berättande och gamla saker.

Liknande artiklar