facebook_pixel
XCOM 2: Shen’s Last Gift

XCOM 2: Shen’s Last Gift

Äntligen får de stackars frihetskämparna lite förstärkning.

Den som laddat ner de två första DLC-paketen till XCOM 2 lär inte ha blivit imponerad. Det första vi fick var en omgång skitfula kläder och hattar som gjorde det möjligt att klä ut dina stackars soldater till Mad Max-skurkar med särskilt dåligt sinne för mode. Tanken var att det skulle vara punkigt, antar jag, men resultatet var smärtsamt fult och poänglöst.

Det andra materialet hade potential att vara bättre. Alien Hunters lade till ett par speciella vapen, varav frysgranaten är det enda riktigt användbara, och framförallt en ny fiendetyp. De här nya fienderna hade enorma mängder hälsa, och fick dessutom röra sig varje gång någon av dina soldater rörde sig. Det var ett hemskt, spelförstörande inslag som dels gjorde spelet svårt på ett orättvist sätt och dels sölade ner tempot något enormt varje gång en sådan fiende dök upp. Helt värdelöst.

Alltså var mina förhoppningar inte direkt höga för Shen’s Last Gift, det sista DLC-paketet till det i övrigt så fenomenala XCOM 2. Men jag skulle bli något positivt överraskad ändå. Det är inte ett oumbärligt tillägg på något vis, men det tillför både berättelsen och det spelmekaniska något med ett nytt underhållande uppdrag och en ny klass, i form av en mindre robotvariant av de stora mechdräkterna från suveräna XCOM-expansionen Enemy Within. Istället för att sätta käppar i hjulet för dig, som i Alien Hunters, är innehållet i Shen’s Last Gift en tillgång för spelaren. Men utan att för den skull göra spelet för lätt. På de högre svårighetsgraderna är det fortfarande brutalt.

 

I korthet:

Vad är det?

Sista omgången DLC till XCOM 2, som erbjuder en ny soldatklass

Utvecklare

Firaxis

Utgivare

2k

Webb

xcom.com

Cirkapris

90 kr

Pegi

16 år

Testat på

Intel Core I5 2500k 3,3 GHz, GTX 970, 8 GB RAM

7
Den må vara söt, men dödlig är den.

Det nya uppdraget kretsar kring Lily Shen, dotter till vetenskapsmannen i första XCOM, som får upp ett spår efter sin döde far. Ett till synes övergivet torn fullt av rostiga gamla försvarsrobotar måste således undersökas, vilket leder en till intressanta upptäckter och svettiga strider.

Den nya soldatroboten har sitt eget uppgraderingsträd och sina egna vapen att utveckla, precis som de andra klasserna, och den är både rolig och användbar att experimentera med. Bland annat kan den agera skydd åt dina klenare soldater för mer aggressiva framryckningar.

Shen’s Last Gift är inte på något vis oumbärligt, men det är ett trevligt tillskott till spelet. Jag hade så klart hellre sett en rejäl expansion i stil med Enemy Within, men det kanske kommer i framtiden. Tills vidare så ger detta dig en bra ursäkt att spela om ett av årets hittills bästa spel.

1
Det nya uppdraget är klart underhållande.
XCOM 2: Shen’s Last Gift Reviewed by - .
3.75

Utslag

75
75
Ett klart underhållande tillskott som ger en nog så god anledning att återvända till XCOM 2.

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar