facebook_pixel
Song of the Deep

Song of the Deep

Insomniac Games tar till havs i en ubåt som är ranglig men håller.

Historier om små flickor som åstadkommer stora saker gör mig alltid lite blank i ögonen, och Song of the Deep är inget undantag. När Merryns pappa försvinner till havs gör hon det enda rätta: hon snickrar ihop en fullt funktionell djuphavsfarkost (dagens ungdom, alltså) och dyker ned för att hitta honom.

Storyn är ironiskt nog ganska ytlig. Nya förvecklingar, varelser och mål introduceras oftast ur tomma luften, utan dramaturgi, vilket förklaras med att Merryn på förhand känner till allt som finns att veta om detta hav. Berättelsen lyckas dock bära upp äventyret genom att blanda bekanta sagogrepp med visuell prakt – och skamlöst spela på de blödigaste känslosträngarna.

Song of the Deep är i grunden ett Metroidvania, men inom denna ram ryms lite allt möjligt. En traditionell bossfight, pusselområden, arenastrider mot vågor av fiender, en ”fly fort som fan”-sekvens – beroende på vad man gillar kan upplevelsen pendla mellan underhållande varierad och hårslitande tröttsam. Striderna och utforskandet blir förstås roligare allteftersom Merryn uppgraderar ubåten med ny utrustning. En personlig favorit är sonarpulsen, som använder ljudvågor för att navigera i mörker, anfalla fiender och hitta osynliga föremål. Det är ett spännande och givet inslag i ett spel som utspelar sig i havets djup.

Pussel finns i ett antal grundläggande former och är oftast lagom kluriga. Dock förekommer beklagligt många moment av typen ”placera bomb på ställe”. Dessa kräver endast tålamodet att frakta lättantändliga objekt från A till B utan att nudda något, och blir gamla efter cirka tredje gången.

I korthet:

Vad är det?

Metroidvania i hemsnickrad ubåt

Utvecklare

Insomniac Games

Utgivare

Gametrust Games

Web

insomniacgames.com/games/song-of-the-deep

Cirkapris

140 kr

Pegi

7 år

Testat på

Intel Core i7 4720HQ, GeForce GTX 960M, 8 GB RAM

sotd (5)
Jag, när jag försökte spela med tangentbordet.

Spelet är som bäst när jag bara får njuta av att finnas till i dess värld. Miljöerna är häpnadsväckande vackra. Varenda detalj – från tång som lyser upp när ubåten passerar till majestätiska havsdjur och gamla ruiner – har skapats med oerhörd omsorg, vilket gör det till en ren fröjd att utforska havet i Song of the Deep. De generöst utströdda sparpunkterna, warp-portaler och förmågan att teleportera sig tillbaka till ubåten gör resan smidig och besparar spelaren mycket onödig frustration.

Frustration kommer man däremot att känna om man som jag har för vana att spela med tangentbord och mus. Styrningen kändes klumpig redan från början, men när jag stötte på ett pussel som krävde millimeternoggrann riktning av en ljusstråle insåg jag att det var närmast omöjligt för den som inte har fingrar av stål. Så fort jag bytte till handkontroll blev dock ubåtens rörelser intuitiva och följsamma. Jag slapp tänka på hur jag styrde och kunde fokusera på att faktiskt spela, på att ta in den sprakande variationen av underhavsliv och besöka varje skrymsle av världen under ytan. Precis som det ska vara.

Song of the Deep Reviewed by - .
3.6

Utslag

72
72
Visuellt ljuvligt underhavsäventyr som knakar utan att brista.

Om skribenten

Charlie Mårtensson

Förtjust i anime, cyberpunk och plot twists. Vägrar multiplayer. Vill även klappa dina husdjur.

Liknande artiklar