facebook_pixel
Hur passar Ana in i Overwatch?

Hur passar Ana in i Overwatch?

Pharahs mamma skruvar upp temperaturen i Blizzards succé.

Av PC Gamer-redaktionen

En 61-årig, enögd morsa med ett gevär vore kanske inte din första tanke om du skulle försöka komma på en ny spelhjälte – och det är därför du inte jobbar på Blizzard. Mindre än två månader efter att det släpptes har Overwatch fått en ny karaktär: Ana. Räknar med att Ana – som saknar sitt högra öga och är mor till jetpack-flygande, raketskjutande Pharah – kommer skaka om tävlingsscenen. Hon är den friska fläkt som support-spelare väntat på, och ett viktigt tillägg till spelets story för alla andra. Frågan är bara: hur kommer Ana egentligen påverka hur vi spelar Overwatch?

EGYPTISK PRISJÄGARE

Ana har ett gäng unika egenskaper. Hennes huvudvapen, Biotic Rifle, är ett krypskyttegevär som gör skada med tiden om du skjuter en fiende – och helar med tiden om du istället prickar en lagkamrat. Hennes sidovapen, Sleep Dart, är en giftpil som får fienden att somna i fem sekunder, eller tills hen tar skada. Biotic Grenade, i sin tur, är en projektil som kan användas på otroliga avstånd. När fiender träffas av den kan de inte bli helade på fem sekunder. Ens lagkamrater, däremot, får direkt 100 HP (och får bonushälsa från andra helnings-abilities) om de hamnar i Biotic Grenades sprängradie.

Sista men inte minst har vi Anas makalösa ultimate ability: Nano Boost. Den här förmågan kan appliceras på en lagkamrat för att boosta hens rörelsehastighet, skada och skademotstånd. En Genji, Soldier: 76, Reaper eller Winston som buffats med Nano Boost kan äta sig igenom hela fiendelaget utan att blinka.

ana 3

GALET KRAFTFULL

Ana har ett gäng abilities som förändrar Overwatch. Hur gör man då för att bäst dra nytta av dem? Till att börja med är du i rollen som Ana en support-spelare som borde fokusera på att hålla ditt lag vid liv. Försök placera dig i ett läge där det är lätt för dig att se ditt team, men svårt för motståndarna att se dig. I storskaliga lagstrider krävs det tillräckligt med avstånd för att motståndarna inte enkelt ska kunna göra sig av med dig. Om en Tracer eller Genji kommer för nära sliter de dig i stycken direkt – och det är inte lätt för Ana att fly. Försök att skjuta Sleep Dart på motståndare som använder sin ultimate ability, och Biotic Grenade på viktiga måltavlor som ditt lag försöker döda. Om fienden gör en massa skada på alla dina lagkamrater kan du istället använda granaten för att hela dem snabbt. Och eftersom den har så lång räckvidd behöver du inte bekymra dig om att ta dig närmare dem först.

Biotic Rifle kan inte bara hela, utan även dela ut skada – närmare bestämt en hel del skada. Att hela dina kamrater borde definitivt vara din prioritet – kom ihåg att du vill hålla ditt lag vid god vigör – men utnyttja också Anas offensiva förmågor. Hennes kikarsikte är väldigt snabbt och till skillnad från Widowmaker behöver hon ingen uppladdningstid för att dela ut maximal skada. I vilket fall som helst kommer du förmodligen sitta på avstånd och sikta på striden, så det är lika bra att få in några skott på fienden när ingen i ditt lag behöver helas.

Anas ultimate ability, Nano Boost, gör sig bäst när den kombineras med en offensiv medspelares ultimate. En Genji med Nano Boost och Zaryas sköldbubbla är i stort sett omöjlig att döda – helt enkelt själva definitionen av ”overpowered”. Men det är viktigt att kommunicera med ditt team när du spelar som Ana. Dina lagkamrater måste veta att du är på väg att ge dem Nano Boost – annars kan de hamna i situationer där de inte har möjlighet att dra nytta av den till fullo.

ana 2

METAPERSPEKTIVET

Eftersom Ana är den första nya hjälten sedan Overwatch släpptes är det inte konstigt att förväntningarna var höga. I kombination med ett mer eller mindre stagnerat metaspel på proffsscenen – där Mercy, Lucio, Reinhardt och Roadhog helt enkelt varit obligatoriska för att ett lag ska kunna prestera – gör det här att Anas design haft mycket att leva upp till. Hon kunde inte vara tandlös, men inte heller oumbärlig. Tyvärr tycks det senare vara fallet nu när hon lanserats.

I sitt nuvarande skick är Anas ultimate ability så kraftfull att den gör en skicklig offensiv spelare i stort sett ostoppbar. Det enda botemedlet är – just det – Anas Sleep Dart, som kan slå ut den idiotiskt starka hjälten så länge Nano Boost varar. Vad detta innebär är att om ett lag har en Ana, så måste det andra laget i praktiken också det.

I de turneringar som redan spelas i toppskiktet har vi sett lite väl många lagstrider där det i slutändan handlar om vem som har fördelen på ultimate-fronten. I allmänhet kan man säga att det lag som kan använda två eller fler ultimate abilities på samma gång vinner matchen. Tyvärr gör Ana bara det här problemet ännu tydligare. Att vänta på att hon och Soldier: 76 ska ha sina ultimates redo och sedan försöka ta en poäng är det perfekta sättet att slå ut motståndarlagets försvar på – utan att ens behöva sikta. Eller tänka.

Anas ankomst har dock även fört med sig fördelar för metaspelet. Om du lyckas slå ut motståndarlagets Mercy med en Sleep Dart är det exempelvis möjligt att hon inte hinner återuppliva sina kamrater tillräckligt snabbt för att påverka matchen. Det här betyder att Mercy kanske inte ens kommer ingå i det nya metaspelet – nu har ju lagen trots allt en ny helare, med en ultimate som kan vända fighten fullständigt.

GAMMAL MEN INTE UTDATERAD

Ana är redan spelbar på de officiella Overwatch-servrarna. Även om till och med professionella spelare är kluvna när det gäller hennes roll i metaspelet så är det tydligt att hon kommer ha ett enormt inflytande över både casual- och tävlingsspelande. Blizzard lär i vanlig ordning finjustera Ana och andra hjältar tills de funnit hennes ”sweet spot” – så njut av att kunna skära igenom motståndarnas försvar medan du kan. Anas öde kan nämligen bli väldigt snarlikt hennes nemesis, Widowmaker, när det börjar regna nerfs från ovan.

Om skribenten

Alfred Holmgren

Omunter utvandrare med fäbless för långa promenader, rökiga arkadhallar och korta arbetsdagar. Har fler konsoler än kromosomer. Följ honom för allt i världen inte på Twitter.

Liknande artiklar