facebook_pixel
Oxenfree

Oxenfree

Fem tonåringar släpper lös en uråldrig fasa men också något mycket mänskligt.

Av Andy Kelly

Oxenfree är ett övernaturligt äventyrsspel om ett gäng tonåringar som råkar väcka något uråldrigt och ondskefullt till liv på en avlägsen ö. Det är en bekant premiss för oräkneliga budgetskräckisar, men detta är ingen klichétyngd hyllning till slasherfilmer. Faktum är att det är ett spel om människor, relationer, om att växa upp och som använder sin skräckfilmsbas för någonting mycket bättre.

Du spelar som Alex, en tonårstjej som kommer till Edwards Island tillsammans med några kompisar och hennes nya styvbror för att hänga, dricka billig öl och utforska. En lokal legend förtäljer att om du ställer in en radio på vissa frekvenser så kommer du höra spöklika meddelanden – en myt som Alex och kompani väljer att undersöka. Jag kommer inte berätta vad som händer härnäst, för detta är ett storydrivet spel och att veckla ut dess mysterier är nyckeln till upplevelsen. Men så mycket kan jag säga: gängets kväll ställs på ända.

Gruppen splittras och Alex beslutar att söka upp de andra på den obehagligt tysta, tomma ön. Den har en rik historia du lär dig medan du upptäcker den. När du stöter på skyltar med särskilda ikoner kan du ratta in radion och lära dig om den lokala historien, vilket inkluderar en ubåt från andra världskriget som sjönk i närheten. Du hittar en övergiven militärbas, en campingplats, en skog och en liten, övergiven stad. Världen är inte stor men ändå rik på innehåll.

I korthet:

Vad är det?
Ett övernaturligt coming of age-mysterium.
Influenser
Billig skräck, rika berättelser.
Spelas på
2 GHz i3-processor, 2 GB ram, 1 GB Shader Model 3.0-kompatibelt, 3 GB hdd (minimum)
2,5 GHz i5-processor, 4 GB ram, Geforce GTX 460/Radeon HD 6750, 3 GB hdd (rekommenderat)
Kolla även in
Life is Strange

PCG289.rev_oxenfree.g10 16b194a59c034adfb306a0fc4948fa85

Du utforskar fritt och kan, då och då, välja ordningen i vilken du tackar dina mål. Tidigt kan du välja vem du vill söka efter vilket ändrar sättet berättelsen framförs och relationerna mellan karaktärerna. Faktum är att allt du säger och gör påverkar vad de andra tycker om dig. Det är inte Telltaletydligt utan du får själv tolka de andras handlingar och ord, precis som i verkliga livet. Detta ackompanjeras av det mest naturliga dialogsystem jag någonsin stött på i ett spel. I Oxenfree flyter replikerna in i varandra och du kan, via svarsalternativ, replikera exakt när som helst. Karaktärerna reagerar till och med när du är tyst och nonchalant vänder dem ryggen. I kombination med fantastiskt manus och briljant röstskådespeleri är det förstås mycket mänskligt.

Bortom relationerna finns inte mycket att göra i Oxenfree. Det liknar ett äventyrsspel men det finns inga pussel att tala om – vilket är lite synd – utan handlar mest om upptäckande och berättande. Alex resa är personlig och hon tvingas göra upp med svåra saker samtidigt som hon försöker hitta vännerna och fly från ön. Det är komiskt, rörande och, trots skräckpremissen, inte särskilt otäckt. Men det är okej; jag var så förtrollad av storyn och karaktärerna att jag inte brydde mig.


Cirkapris 190:-
Releasedatum Ute nu
Utgivare Night School Studio
Utvecklare Night School Studio
Multiplayer Nej
Webb nightschoolstudio.com/oxenfree
Pegi 12

PCG289.rev_oxenfree.g6 d3203af25aab463a80a9b674a46a8af7

Oxenfree Reviewed by - .
4.15

Utslag

83
83
Ett välberättat äventyr med karaktärer att tycka om och en ö fylld med intrikata mysterier.

Om skribenten

Alfred Holmgren

Omunter utvandrare med fäbless för långa promenader, rökiga arkadhallar och korta arbetsdagar. Har fler konsoler än kromosomer. Följ honom för allt i världen inte på Twitter.

Liknande artiklar