facebook_pixel
Omspel – Uppdatering

Omspel – Uppdatering

”Massiv utbyggnad av ett spel många trodde var förlorat”

Bioware försöker övertyga oss om att The Old Republic är ett spel för ensamvargen.

Jag hade inte spelat The Old Republic på över två år. Precis som de flesta tog jag min karaktär till slutet av historien och valde att hoppa av där. Sedan dess, i synnerhet sedan spelet blev free-to-play, har jag tagit för givet att EA beslutat sig för att låta det bristfälliga onlinerollspelet dö i stillhet. Jag kunde inte haft mer fel. Visserligen har det fått en strid ström av uppdateringar genom åren, men Knights of the Fallen Empire är en massiv utbyggnad av ett spel många trodde var förlorat.

Fallen Empire äger rum fem år efter vårt senaste nedslag i TOR-universumet. Kriget mellan Imperiet och Republiken har försvagat båda sidor så pass att en tredje, Eternal Empire, har lyckats besegra båda och tagit kontroll. Där originalspelet gav oss olika historier för varje klass placerar expansionen oss alla, oavsett tillhörighet, som ledare för en svag allians av gamla fiender mot ett nytt hot.

Bioware använder vad som skulle kunna ha varit en begränsning som en ursäkt för att introducera komplexa nyanser i moraliska gråzoner vi inte sett maken till sedan, tja, KotOR 2. TOR har alltid plaskat runt i nyanser, vilket är en nödvändighet för att vi ska kunna spela som skurkar, men Fallen Empire drar detta till sin extremaste spets genom att låta Imperiet och Republiken slåss sida vid sida. Det är till och med möjligt att inleda romantiska förhållanden mellan Jedi och Sith.

Också fienden är mänskliggjord. Mycket tid viks åt att utforska deras samhälle och två av dina nya följeslagare är före detta Eternal Empire-officerare. På sätt och vis är de fortfarande stolta över sina rötter. Till och med en av de mest extrema elakingarna får en överraskande djup karaktärsutveckling.

Ungefär halva storyn är tillgänglig från start och resten kommer portioneras ut månadsvis under året. Expansionen är bara tillgänglig för prenumeranter, vilket gör detta till ett tydligt försök till att fånga in spelarna under en längre tid, för det är ju ack så svårt att motstå frestelsen i att se hur sagan slutar. Särskilt när cliffhangern lämnar dig stående i hjärtat av din nya bas, med rådgivare redo att hjälpa dig bygga din allians. Det hela känns väldigt mycket Dragon Age: Inquisition och jag är spänd på att se om Bioware kan översätta den storslagna känslan av att bygga din armé till ett mmo.

Anatomin hos alliansen

Gamla fiender tvingas samarbeta

PCG288.life_update.b_koth_vortena e06cb116bdb84f8f88cfc24f43d28fPCG288.life_update.b_senya_tirall 4e76ebc5f1ee481da1d07f6461fdce

Koth och Senya är avhoppare från Imperiet.

PCG288.life_update.b_theron_shan 2d40fafed2f3459f98cda29758c9769

Spionmästaren Theron från Republiken styr din bas.

PCG288.life_update.b_hk_55 251406d7a24d46bdb25defd0a3571344

HK-55 är bara här för att mörda.

PCG288.life_update.b_lana_beniko a36e3c50ff1f49dcbb84ff7d452dc99

Hövliga sithen Lana Beniko. Även känd som ”Darth Resonlig”.

PCG288.life_update.g2
”Jag väljer glädjen!”

Solo

Vid releasen försökte TOR desperat balansera mellan att vara ett Bioware-rpg och ett traditionellt mmo i WoW-anda. Fallen Empire spinner vidare på den tråden och dyker rakt ner i storydrivna godsaker. Bitvis är det så enspelarfokuserat att det blir snudd på komiskt. Dess stora fokus på instanser och linjära områden gjorde att jag glömde bort att jag spelade ett onlinerollspel. Åtminstone tills någon som kallade sig för ”BootyFett69” körde förbi på sin speeder.

Den här solovänliga attityden är inte låst till expansionen. De ursprungliga klasskampanjerna har strömlinjeformats på dramatiska vis, plockat bort grindandet och låtit spelarna hålla leveltakten genom att bara spela de viktiga storyuppdragen. Flashpoint-uppdragen (alltså, co-op för fyra) som vägde tungt storymässigt har fått ett enspelarläge. Detta innebär emellertid att du går miste om de förtjusande co-op-konversationerna spelet har att erbjuda. TOR har alltid haft en hel del briljant manusarbete och tack vare justeringarna är detta mer tillgängligt än någonsin.

Samtliga följeslagare kan vara tank, healer eller DPC, vilket säkerställer att de alltid är användbara. En ny feature låter dig klä dig precis hur du vill oavsett status på din karaktär. Vid varje tillfälle har Bioware försökt att röja oinspirerande mmo-system ur vägen, och istället låtit spelarna fokusera på att vara hjältar i sin egen Star Wars-saga.

Det finns dock ett ”men”, och det är ett stort sådant. Ingenting i världen kan maskera det faktum att striderna alltjämt är av den gamla mmo-skolan. De här kändes gjorda redan när spelet släpptes och i en värld där Guild Wars 2 finns känns de rentav uråldriga. Hela systemet vilar alldeles för mycket på ett fundament av siffror och ändlösa repetitioner av samma attacker – ett enkelt sätt att skrämma bort spelarna som sökt sig hit efter att ha förälskat sig i Mass Effect eller Dragon Age.

Biowares lösning är drastisk. Utmaningen har skruvats ner till en närmast absurd nivå. De flesta striderna är chockerna lättsmälta, då fienderna inte ens kan orsaka skada lika snabbt som din kompanjon kan hela dig. Det skär sig rejält när den ondskefulle kejsaren slår lika hårt som en försvagad kattunge och är en föga smickrande lösning. Men jag har svårt att se något alternativ.

Fallen Empire är i slutändan TOR som lyfter mot sina berättarmässiga höjder, och gör sitt bästa för att dölja dalarna som vittnar om dess väldigt frånsprungna mmo-arv. Det funkar inte till fullo, det har TOR aldrig gjort, men det är värt att stå ut med de dåliga striderna för att i gengäld njuta av den fantastiskt välberättade sagan.

Tom Hartfield

 

I korthet

Releasedatum

Oktober 2015

Utvecklare

Bioware

Utgivare

EA

Webb

swtor.com

PCG288.life_update.g3 f00af46b81f44daaa9972547db1364a2
Av någon anledning tror vi att den här killen har en ljus och en mörk sida.

Om skribenten

Alfred Holmgren

Omunter utvandrare med fäbless för långa promenader, rökiga arkadhallar och korta arbetsdagar. Har fler konsoler än kromosomer. Följ honom för allt i världen inte på Twitter.

Liknande artiklar