facebook_pixel
Dreamfall Chapters Book 5: Redux

Dreamfall Chapters Book 5: Redux

Vid vägs ände.

Sjutton år har gått sedan den längsta resan påbörjades. Nästan två år har gått sedan denna sista berättelse fick sitt första kapitel. Båda dessa tidsrymder kan te sig som evigheter på olika sätt. Det är sant att en sång är bättre än en kappsäck när vägen är så lång.

Dreamfall Chapters tog många tillfällen i akt att introducera nya karaktärer och utforska aspekter av de befintliga. Detta världsbyggande var stundtals riktigt bra och det fanns potential för sagan att gå åt många olika håll. När berättelsen försöker knyta ihop sina olika trådar så slår det mig hur många lösa tåtar som faktiskt hänger här. Och att stora sjok av den berättelse som introducerades under 2006 års Dreamfall aldrig fått nån direkt kärlek under dessa senaste fem episoder. I sista avsnittet får historiens mänsklighet delvis stryka på foten, till förmån för byråkratiska spörsmål och fantasyklichéer som tar berättandet bort från sina karaktärer och närmare de profetiska, överhängande idéerna. Och det är inte här som styrkan hos Dreamfall ligger.

I sin klappjakt efter ett avslut trampar manuset snett flera gånger, och gör det i sån hög hastighet att det är svårt att hänga med. Här finns flera scener med verklig tyngd – både riktigt roliga meningsutbyten och gastkramande spänning – men de avlöser varandra i sådan takt att ingenting riktigt får tid att sjunka in. Detta är i mångt och mycket det crescendo som alltihop lett fram till, men för mig är det svårt att inte känna mig bortkommen. Denna del visar också prov på de minst intressanta och mest styltiga pusslen i serien, och här finns egentligen inga aktiva val att göra.

I korthet:

Vad är det?

Slutet på en väldigt lång resa

Utvecklare

Red Thread Games

Utgivare

Red Thread Games

Webb

redthreadgames.com/games/chapters

Cirkapris

280:- (hela säsongen)

Pegi

16 år

Testat på

Intel Core i7 2600K, GeForce GTX 680, 8 GB RAM

12973289_999344313435145_6886710743910217520_o
Vad är dröm och verklighet?
Den där lilla besvikelsen i bröstet är svår att skaka av mig när jag tagit mina sista steg på denna längsta resa. Det var vackert och inspirerande, men tog sig ofrånkomligt vatten över huvudet. Sedan kommer jag på att jag ljuger lite för mig själv. Dessa var inte alls mina sista kliv i Stark och Arkadien. Jag kommer att återbesöka dessa världar tillsammans med April, Zoë och Kian många gånger. Jag kommer att dela med mig av berättelsen till andra och dessa världar kommer alltid att vara en del av mig, och många ögonblick från Chapters har en väldigt speciell plats.

Dreamfall Chapters är en berättelse om berättandets väsen. Det handlar om värdet i att behålla den där magin som ibland kan tes kaotisk och svårhanterbar, och att alla försök att tämja den är lönlösa. Vi blir aldrig för gamla för vår fantasi och att storögt söka något nytt, eller ta del av något gammalt. Berättelsen tar aldrig slut, och även när saker och ting ter sig omöjliga eller nedslående så kommer någon annan att sätta sig vid den öppna brasan och berätta för trollbundna åhörare. Det var en gång… Nej. Det var många gånger.

12983429_999344326768477_1661133314423722078_o
Miljöerna är lika stämningsfulla som förut.
Dreamfall Chapters Book 5: Redux Reviewed by - .
3.85

Utslag

77
77
Resan har varit lång och ibland lite väl ojämn, men vi lämnar den bakom oss med så många vackra minnen.

Om skribenten

Erik Bergérus

Lagom melankolisk pojkman som gillar sobert berättande och gamla saker.

Liknande artiklar