facebook_pixel
Call of Cthulhu

Call of Cthulhu

Premiär

Lovecrafts berättelser banar väg för en annan sorts endless runner.

Det gamla Call of Cthulhu-spelet, Dark Corners of the Earth, är en PC Gamer-favorit. Det fångade Lovecrafts unika mix av utomvärdslig fasa och utsatthet ackompanjerat av deckargåtor, hårresande strider och överlevnad. Den nya titeln från Cyanide baseras på samma licens från Chaosium och tycks vara lika lovande som vår gamla skräckälskling.

Något som skiljer sig åt är striderna. Trots att rollspelet ger oss många möjligheter har Cyanide ändå valt att vara sann mot Lovecrafts värld genom att göra monsterensemblen till något du undviker eller neutraliserar, men sällan möter direkt i strid. Detta är ett rollspel ur förstapersonsvy. När du stöter på shoggoth eller migo kommer du således inte plocka fram ditt raketgevär, utan snarare gömma dig eller springa för ditt liv, medan du försöker luska ut hur du ska fånga monstret eller fördriva det.

Berättelsen är, precis som Dark Corners of the Earth, inspirerad av Lovecrafts The Call of Cthulhu och Skuggan över Innsmouth och utspelar sig 1924. Huvudpersonen är Edward Pierce, en veteran från första världskriget som sadlat om till privatdetektiv. Han anlitas för att undersöka en brand, som tog livet av klientens två barn, i en herrgård på klipporna ovanför Dark Water.

Medan du utforskar ön får du inga klassiska delmål att uppnå utan snarare mer långsiktiga sådana; att till exempel ta dig till en plats eller att hitta Necronomicon snarare att säga exakt hur du ska gå till väga. Genom att använda varierade metoder kan du ta dig framåt på olika sätt: genom att smyga, övertala och så vidare. Tillvägagångsättet kan ha konsekvenser längre fram. Att hota någon för att få fram information nu kan göra honom till en fiende senare.


Utvecklare

Cyanide

Utgivare

Focus Home Interactive

Webb

callofcthulhu-game.com

Release

2017

PCG291.pre_cthuhlu.g1 5e2aa4bfcf5d4dd591ad6a5d454489e4
Sektmedlemmar är bäst att undvika. Detta råd kan med fördel även appliceras på verkligheten.

Och du ska veta att allierade är guld värda. De låter Pierce utföra flera sysslor på en gång, även om alla förstås inte är lämpade för vad som helst. Att rekrytera en professor och skicka iväg honom för att stjäla något är dömt att misslyckas. Möjligen kan han luska fram ny info – om han ens återvänder, det vill säga. Gör han inte det är det upp till dig att ta reda på vad som hänt honom.

Vansinnesval

Måhända har han dödats eller förförts av mörka krafter eller så kan han ha blivit galen, vilket även du riskerar att bli. Lovecrafts verk är fyllda till brädden av ogripbara fasor långt bortom den mänskliga logiken, vilket testar vett och reson hos både protagonisten och hans allierade. Dina val – som att exempelvis leta igenom ett rum fyllt med lik – kan vara droppen som får bägaren att rinna över, vilket gör att Pierce inte längre kan skilja verklighet från vanföreställningar.

Call of Cthulhu verkade vara i sin linda. När jag träffade utvecklarna fick jag mest se konceptskisser. Men om de lyckas skapa ett starkt narrativ för att förklara de hemskheter som försiggår i Dark Water, då kanske mina förväntningar stiger upp likt Ry’leh från avgrunden. Ia ia cthulhu fhtagn!

Dan Griliopoulos

 

Om skribenten

Alfred Holmgren

Omunter utvandrare med fäbless för långa promenader, rökiga arkadhallar och korta arbetsdagar. Har fler konsoler än kromosomer. Följ honom för allt i världen inte på Twitter.

Liknande artiklar