facebook_pixel
Quantum Break

Quantum Break

När kulturvärldar kolliderar.

Av Mattias Frost

Ända sedan peka och klicka-äventyrens guldera har jag hyst extra varma känslor för spel där berättelsen spelar roll, där karaktärerna emellanåt pratar med varandra istället för att enbart fylla varandra med bly. Spel där själva intrigen är minst lika viktig som mekaniken.

Remedy tycks dela min uppfattning. Med både Max Payne och Alan Wake har den finska studion varvat action med gedigen handling som tillåtits ta plats. De fortsätter på den vägen med det science fiction-osande Quantum Break, som dessutom går ett steg längre och infogar en slags tv-serie i upplevelsen, komplett med Hollywoodtalanger.

I spelets inledning ser vi hur antagonisten Paul Serene får snilleblixten att hoppa in i en oprövad tidsmaskin, varpå kaos förstås utbryter. Han får i samma veva superkrafter som gör att han kan se in i framtiden vilket både är behändigt och ekonomiskt. När han reser bakåt i tiden passar han på att tjäna stora pengar på sin framtidskunskap om marknaden och trender, och grundar med dem företaget Monarch Solutions.

I andra ringhörnan hittar vi protagonisten Jack Joyce som även han får en släng av superkraftssleven. Alla dessa tidsvrängande förmågor kommer dock med en baksida: med jämna mellanrum stannar tiden helt och hållet. Om inget görs kommer tiden så småningom helt upphöra att röra sig framåt, med universums kollaps som oönskad biverkning. Både Jack och Paul har lösningar på problemet, och jakten på dessa får vi alltså följa i ett ganska udda arrangemang.

Det fungerar på följande sätt: Först tar oss an ett segment från spelet. Här är Quantum Break ett hyfsat konventionellt actionspel där Monarchs underhuggare mejas ner i drivor. Ovan nämnda superkrafter gör det hela emellertid mer intressant. Att teleportera runt i omgivningen och utföra snygga närstridsavrättningar innan fienderna fattar vad som händer är underhållningsvåld i finformat. Likaså att frysa tiden runt en motståndare, skjuta några skott in i tidsbubblan och sedan se allt sprängas i småbitar när tiden återgår till normal takt. Vid några kritiska punkter skiftar perspektivet och vi hamnar i Pauls skor. Då får vi fatta beslut som får konsekvenser för hela äventyret, inklusive den medföljande tv-serien.

I korthet:

Vad är det?
Action med tidsresor och Hollywood-skådisar.
Influenser
Max Payne, science fiction-filmer.
Spelas på
Windows 10 (64-bit), Core i5-4460, Geforce GTX 760/Radeon R7 260x, 2 GB vram, 8GB ram (minimum)
Windows 10 (64-bit), Core i5 4690, Geforce GTX 970/Radeon R9 390, 4 GB vram, 16 GB ram (rekommenderat)
Windows 10 (64-bit), Core i7 4790, Geforce GTX 980 Ti/Radeon R9 Fury X, 6 GB vram, 16 GB ram (ultra)
Kolla även in
Alan Wake, Life is Strange

07

Förväntar man sig Game of Thrones- eller Breaking Bad-klass på serien blir man besviken. Några av de mindre namnkunniga skådespelarna står för bleka insatser i manusmässigt slätstrukna partier. Men när större namn som Shawn Ashmore (X-Men), Aiden Gillen (Game of Thrones) och Lance Reddick (Fringe) står i centrum blir det oftast riktigt bra.

Tyvärr är pc-versionen inte lika stadig som Xboxvarianten. Att det saknas en quit-knapp för att stänga av spelet kan ses som en lustig petitess, men skvallrar i själva verket om att Quantum Break är en ganska hafsigt hopslängd konsolportning. Även de som uppnår de höga rekommenderade systemkraven kan räkna med bilduppdatering som emellanåt befinner sig i fritt fall, begränsningar i refresh rate och slumpmässiga krascher av drivrutinerna. Dessutom är Windows Store ett krav.

Det är synd att pc-versionen inte fått den kärlek den förtjänar, då det tekniska strulet onekligen ger helhetsintrycket en rejäl törn. Bortom detta är Quantum Break dock intressant och delvis nytänkande. Inte det bästa actionspelet någonsin och inte heller den mest rafflande tv-serien – men en fascinerande kombination som Remedyfans och sci-fi-entusiaster bör spana in. I alla fall om en patch eller två.

Cirkapris 650:-
Releasedatum Ute nu
Utgivare Microsoft Studios
Utvecklare Remedy Entertainment
Multiplayer Nej
Webb quantumbreak.com
Pegi 16

 


Utbrytare

Piratbus och Windows Store-strul

Precis som i Alan Wake väljer Remedy att skoja med de som väljer den moraliskt tveksamma vägen och piratkopierar spelet. Buset är detsamma denna gång: huvudpersonen pryds passande nog med en piratlapp. Vilket känns som ett ganska billigt pris att betala för de som väljer att inte betala något för spelet. Problemet är att ögonlappen riskerar att hamna även på riktiga kunder. Quantum Break går endast att köpa i Windows Store, och många har uppgett problem med uppkopplingen mot butiken. Vid dessa tillfällen tror DRM-skyddet att en olaglig kopia är igång och därmed aktiveras piratplagget. Skepp ohoj!


Quantum Break Reviewed by - .
3.4

Utslag

68
68
Fascinerande sci-fi-äventyr med bra skådespelare, roliga strider och tekniska problem.

Om skribenten

Mattias Frost

Smålänning i Dalarna som spelar alldeles för mycket mmorpg. Och allt annat också, för den delen. Några odödliga favoriter: Monkey Island, Theme Hospital, World of Warcraft, Team Fortress 2 och massor av obskyra indietitlar.

Liknande artiklar