facebook_pixel
Aviary Attorney

Aviary Attorney

Rättegångsdrama som slåss med NÄBBAR OCH KLOR.

Av Fredrik Eriksson

Mon dieu, så vackert! Så magnifique! Aviary Attorney bygger på inskannade bilder från den franske 1800-talstecknarens J.J. Grandville.  Efter censurkrav från regeringen tvingades han överge sina tidningskarikatyrer och istället började Grandville teckna djur med mänskliga egenskaper. Drygt 150 år senare införlivas hans verk i en visuell rättegångsnovell där dramatiken saknar hejd och botten.

Mycket av anspänningen kan vi också beskylla tonsättaren Camille Saint-Saëns för. Hans symfonier är körsbäret på en redan överdådig tårta. Det hade räckt så: pianostycken som smeker öronen med gulnade skisser som fond. Det hade varit nog för att skapa något fullständigt unikt, men Sketchy Logic ville mer. Förutom Grandvilles skisser och Saint-Saëns toner har det lilla teamet också beslutat sig för att kopiera ett spelkoncept, nämligen det i den briljanta Ace Attorney-serien.

Om du är inbiten pc-spelare känner du möjligen inte till Capcoms rättegångsdrama. Du är förlåten. En summering: dels vänder du ut och in på brottsplatser, dels agerar du försvarsadvokat i bisarra rättegångar. Du försöker desperat hitta motsägelser i vittnenas redogörelser och presenterar bevismaterial i precis rätt ögonblick för att ställa allt på ända. Vändningarna är vansinniga och karaktärsgalleriet absurt. Under fjolåret tillbringade jag närmare 100 timmar med ursprungstrilogin.

Aviary Attorney är samma sak, men i en 1800-talsförpackning. Istället för Phoenix Wright utgörs huvudrollen av Jayjay Falcon som med sin assistent Sparrowson finkammar kullerstensgatorna i Paris efter fall med god avkastning. Vem mördade grodan i baronens trädgård? Var det den kleptomaniska strutshushållerskan? Var det den spinnande Dame Caterline? Hon befann ju sig trots allt på brottsplatsen med blodiga tassar. Eller var det kanske baronen själv? Ett lejon med dunkla avsikter.

Den visuella novellen delar sitt spelmekaniska DNA med Ace Attorney men når inte samma underfundiga djup, trots sina otalet ordvitsar. Det är inte heller lika klipskt i sina lösningar. Till dess försvar ska sägas att det inte har haft en speljätte i ryggen. 19 000 kickstarterdollar var vad man hade och av detta har man tråcklat ihop en knappt åtta timmar berättelse som – exklusive en trist epilog – aldrig tappar tempo eller mitt intresse. Grandville och Saint-Saën bär en stor del av framgången, men kreatörerna som nyttjat deras styrkor på ett förbluffande vis bär den största.

Aviary Attorney Reviewed by - .
4

Utslag

Betyg 80
80
En visuell rättegångsnovell med stor konstskatt och ännu större hjärta.

I korthet

Vad är det?

Visuell novell anno 1850 med ett helt zoo i huvudrollerna.

Influenser

Ace Attorney

Spelas på

2 GB ram, 500 MB hdd (minimum)

3 GB ram, 500 MB hdd (rekommenderat)

Kolla även in

Ace Attorney-serien till DS och 3DS.

Cirkapris

140:-

Releasedatum

Ute nu

Utgivare

Sketchy Logic

Utvecklare

Sketchy Logic

Multiplayer

Nej

Webb

aviaryattorney.com

Pegi

Ej klassificerat

Om skribenten

Fredrik Eriksson

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Liknande artiklar