facebook_pixel
1979 Revolution: Black Friday

1979 Revolution: Black Friday

Årets viktigaste historielektion.

Av Johan Martinsson

I min bekantskapskrets finns en kvinna som var där, i Iran 1979, och en gång, när vi satt och åt, tog hon plötsligt med oss dit. Hon berättade om hur säkerhetspolisen svängde upp med sin minivan framför henne, hur de sprang, att hon kom undan men att de fick tag på hennes vän, hennes allra bästa vän och… att det var sista gången hon såg henne.

Vi andra runt bordet visste inte vad vi skulle säga.

Jag minns att jag på den tiden inte ens hade koll på det mest grundläggande. Att det iranska folket 1979 gjorde uppror mot den av västvärlden stödda envåldshärskaren, shahen, men att revolutionen kidnappades av islamistiska krafter som upprättade den regim som än idag håller landet i ett järngrepp. Det är en av den moderna historiens mer betydelsefulla händelser. Kanske är det ens plikt att förstå den bättre.

I så fall borde vi alla spela 1979 Revolution: Black Friday.

I korthet:

Vad är det?
En interaktiv historia om den iranska revolutionen.
Influenser
The Walking Dead.
Spelas på
2,0 GHz processor, 4 GB ram (minimum)
Kolla hellre in
The Cat and the Coup, ej recenserat

1979skott

Man får rollen som ung, privilegierad iranier på återbesök i det land han lämnat för studier utomlands. Han är en aspirerande fotograf, börjar dokumentera den pågående revolutionen, och fångas snart i dess malström, dess demonstrationer, dess stridande ideologier, dess våld.

Allt detta har spelets skapare, Ink Stories, valt att gestalta genom att kopiera Telltales upplägg. Det är episodbaserat och man tvingas göra svåra val och karaktärerna kommer ihåg vad man väljer och actionsekvenserna består av enstaka timade knapptryck och så vidare. Vilket känns som ett rimligt sätt att berätta historien. Tyvärr är det inte jättelyckat. Ink Stories använder sig av exakt samma delar som Telltale, men får ändå inte sin maskin att fungera lika bra. Man saknar nerven, den outhärdliga spänningen, känslan av att allt står och väger.

Lyckligtvis är 1979 Revolution: Black Friday något som The Walking Dead verkligen inte är: sant. Historien bygger på verkliga vittnesmål från revolutionen och utvecklarna har sannerligen lyckats i sin ambition att levandegöra den. Det låter en vandra längs Teherans gator, höra dess ljud och känna dess rörelser. Det låter en förstå den iranska kulturen och de olika strömningar som tillsammans bildade den virvel som var revolutionen. Det lyckas använda rent dokumentärt material – textstycken, fotografier och ljudinspelningar – utan att det känns för torrt eller tungt. Det tar helt enkelt med oss dit, till Iran 1979, och låter oss bli en del av det som den där kvinnan jag känner var en del av.

Så jag tror att jag måste sluta här. Jag har ett samtal att ringa. Jag har så mycket jag måste fråga henne.


Cirkapris 120:-
Releasedatum Ute nu
Utgivare Ink Stories
Utvecklare Colossal Order
Multiplayer Nej
Webb inkstories.com/1979revolutiongame
Pegi –
1979 Revolution: Black Friday Reviewed by - .
4

Utslag

80
80
Helt okej Telltale-klon, helt fantastisk historielektion.

Om skribenten

Liknande artiklar