Antihero

Antihero

Bygg upp en armé av klåfingriga snorungar i Antihero, ett brädspel för dig som föredrar att spela på en dator.

Den som var tjuv på 1800-talet och ville sno en satans massa skit behövde förvånansvärt mycket resurser och talanger. Framför allt strategiskt tänkande, men även gängmedlemmar, Oliver Twist-kopior som ockuperar väl valda byggnader och sjukt obehagliga barnkidnappande skalliga män. I alla fall om man får tro Antihero.

Nu låter detta kanske mer komplicerat än vad det är. För Antihero är ett rättframt litet strategispel, i grund och botten ett digitalt brädspel med tydliga, enkla regler att följa. Lätt att lära, svårare att verkligen bemästra. För bakom de förrädiskt simplistiska kartorna och tydliga målen döljer sig en uppsjö av detaljer att ta hänsyn till.

Som tjuv måste du utforska staden, stjäla pengar och besegra fiender. Men du måste också skicka ut små vandaler att ockupera olika byggnader för att få mer resurser. Utan dem kan du nämligen inte skaffa fler enheter eller uppgraderingar, och utan dem får du snart spö av din motståndare.

När du väl kommit igång lite med tjuvandet och ockuperat några hus så börjar det bli allt mer komplext. Du måste skydda dina utsända barntjuvar med fällor och blockera strategiska gator med vakter, och skicka ut gäng för att spöa fiendevakter. Du kan också skicka ut lönnmördare och en bisarr, skallig figur som kidnappar motståndarens ungar och drar iväg med den i sin vagn med häst.

 

Läs också: Far Cry 5 är ambitiöst men ängsligt

I korthet:

Vad är det?

Ett fyndigt litet virtuellt brädspel med Oliver Twist-atmosfär

Utvecklare

Tim Conklin

Utgivare

Versus Evil

Webb

antihero-game.com

Cirkapris

180 kr

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i5 3,3 GHz, GTX 1070, 16 GB RAM

Kolla även in

Chaos Overlords

Det blir en del att hålla reda på efter ett tag.

Vinst och förlust står hela tiden och väger med varje drag. Utforska en gata som ger dålig avkastning och det kan vara svårt att komma ikapp, särskilt om du möter mänskligt motstånd. Detta slumpartade inslag kan säkert frustrera vissa, men det har sin logiska plats i det här brädspelsinfluerade upplägget. Dock vinner god strategi över nybörjartur, så majoriteten av varje vinst får ändå ses som resultatet av genomtänkta drag.

Det finns också en kampanj och ett skirmish-läge för den som hellre spelar själv. Datorns AI är inte mer än okej, men duger gott för att öva upp taktiker och lära sig de mer finstilta detaljerna i spelmekaniken. Som bäst är förstås spelet när du försöker tjuva sönder en vän. Eller ovän, för den delen.

Spelet påminner en del om den gamla doldisklassikern Chaos Overlords från 1996. Där skulle du ta över en stad med våldsamma gäng i en cyberpunkframtid. I Antihero gör man ungefär samma sak, men i Charles Dickens-doftande miljöer, och med en armé av småglin istället för mutanter och galningar.

Antihero är helt enkelt ett ganska så perfekt litet spel för lata, regniga sommardagar. Det har relativt korta matcher, ett lättbegripligt upplägg och en skönt tillbakalutad atmosfär, utan att för den skull bli för simpelt. Som omväxling varierar vägen fram till vinst lite lätt mellan olika kartor också, även om grundkonceptet hela tiden är konstant. En trivsam liten överraskning.

Läs också: De bästa grafikkorten just nu

Antihero Reviewed by - .
3.9

Utslag

78
78
Ett trevligt, Charles Dickens-inspirerat strategispel som gör sig allra bäst mot mänskligt motstånd.

Om skribenten

Profilbild på Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar