De första programmen du ska installera på din nya pc

De första programmen du ska installera på din nya pc

Lägg band på gaming-impulsen och skaffa först och främst dessa applikationer för att göra ditt liv lite bekvämare.

Fick du en sprillans ny stationär dator eller laptop i julklapp? Grattis. Den helt färska Windows-installationen är avskalad och vansinnigt snabb, men den saknar ett gäng obligatoriska applikationer som vi pc-spelare är beroende av i vått och torrt. Vissa av dessa är ganska uppenbara, som Steam och Google Chrome. Men det finns åtskilliga andra program för vardagsbruk som förtjänar sin plats på din hårddisk – och ännu fler som åtminstone är praktiska att kunna komma åt då och då. Men oroa dig inte om det låter som en massa extrajobb bara för att komma igång – tack vare en tjänst kallad Ninite kan du ladda ner och installera det meta du behöver i ett enda svep.

Först av allt tänkte vi ge dig en snabb överblick av programmen vi rekommenderar att du installerar via Ninite. Sedan kommer vi lista ytterligare några av de appar vi återvänder till gång på gång. Låt inte din nya, fina dator genomlida sin existens utan dem.

Av PC Gamer-redaktionen

Ninite: Suveränt för att skaffa de grundläggande programmen

Vad det finurliga Ninite gör är att bygga ihop en skräddarsydd installation som inkluderar alla applikationer du själv valt ut, för att sedan installera hela bunten åt dig i ett enda svep. Det är tack och lov fritt från irriterande verktygsfält, ”gratiserbjudanden” och alla andra sorters adware som de flesta installerare försöker smyga in på din hårddisk. Istället är Ninite en simpel upplevelse, som funkar helt perfekt. Programmets frikostiga meny erbjuder dock en massa mjukvara du förmodligen aldrig kommer behöva använda, så vi har valt ut de program vi tycker förtjänar sin plats på en ny speldator – vilka Ninite var snälla nog att bunta ihop i ett praktiskt paket för våra läsare. Du hittar detta på ninite.com/pcgamer.

Här är närmare bestämt alternativen vi handplockat åt dig:

Webbläsare

Google Chrome: Det uppenbara valet. Men du kan välja Opera eller Firefox om du föredrar något av dem.

Säkerhet

Avira: Vad vi anser vara det bästa konstnadsfria antivirusprogrammet på marknaden i dagsläget.

Meddelandetjänster

Skype: Det må driva oss till vansinne när Skype försöker ”förbättra vår upplevelse”, men du lär förr eller senare behöva det ändå för att chatta med dina föräldrar, barn eller partner.

Trillian (ej obligatoriskt): En bra ”instant messaging”-klient som kan skicka meddelanden via AIM, Facebook, Google Talk och andra plattformar. Till och med ICQ. Kommer du ihåg ditt gamla id-nummer?

Komprimering

7-Zip: Zippar eller zippar upp vad du än kastar på det. Gratis, lättviktigt, och det kommer aldrig tigga pengar av dig.

Media

VLC: VLC kan spela upp vilka filer som helst, och är en pålitlig mediaspelare på det stora hela, utan behov av externa codecs. Nedan rekommenderar vi några andra mediaspelare du också skulle kunna ha nytta av.

iTunes (ej obligatoriskt): iTunes på Windows är en ändlös plåga, men om du planerar att synka din iPhone med din pc har du inte mycket annat att välja på.

foobar2000 (ej obligatoriskt): En musikspelare som går att skräddarsy i detalj efter dina egna behov – men som samtidigt tar väldigt lite av din dators prestanda i anspråk. Perfekt för att spela FLAC eller andra lossless-format, för de audiofiler som har ett bibliotek av sådana låtar.

Spotify (ej obligatoriskt): Om du är en prenumerant finns det ingen anledning att ladda ner desktop-applikationen utöver den till mobilen.

Runtimes

Allihop (Java 8, .Net, Silverlight, Air, Shockwave): Förr eller senare lär du behöva alla dessa till någonting. Det är lika bra att skaffa dem nu, så du slipper slita ditt hår när något program börjar fråga efter ett av dem.

Online-lagring

Dropbox: Med största sannolikhet har du redan ett Dropbox-konto för att snabbt flytta filer mellan olika enheter. Att ladda ner desktop-klienten är därmed givet.

Utvecklingsverktyg

Notepad++ (ej obligatoriskt): Om du har för vana att finkamma HTML-filer, spel-inis och så vidare är Notepad++ ett suveränt verktyg för att göra texten läsbar och enkel att redigera.

Bildhantering

GIMP: Den eviga förloraren i kampen mot Photoshop. Även vi föredrar Adobes alternativ, men GIMP är fortfarande ett utmärkt gratisverktyg när man väl vant sig vid användargränssnittet.

IrfanView (ej obligatoriskt): Om du tar många screenshots när du spelar, eller behöver behandla stora mängder bilder på samma gång, är IrfanView vårt favoritverktyg för att ändra storlek, beskära, konvertera och så vidare. Det har kraftfulla automatiseringsverktyg, men funkar även perfekt för att helt enkelt titta på bilder.

Nyttoverktyg

Windirstat: Så här i början är din hårddisk helt fri från onödigt skräp, men det kommer den inte förbli. Windirstat är ett verktyg som presenterar en tydlig överblick av hur all din lagring är fördelad, vilket gör det lätt att hitta stora, tunga filer som du lika gärna kan göra dig av med.

Dokumentläsare

Foxit Reader (ej obligatoriskt): Om du bara läser PDF:er och aldrig har ett behov av att redigera dem är Foxit Reader ett bra val. Annars kan du ladda ner det mindre smidiga men mer kraftfulla Adobe Acrobat.

Sidor: 1 2

Om skribenten

Profilbild på Thomas Petersson

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War.Har du en vass penna eller vassa idéer för tidning eller sajt, kontakta mig!

Liknande artiklar