Filthy Lucre

Filthy Lucre

Isometriska inbrott som är tomma på nya idéer.

Jag smyger runt på en bilskrot. I ena handen har jag en ljuddämpad pistol och i den andra en liten väska innehållande mitt senaste offer. Jag ställer väskan mellan två rostiga bilar, men den är inte tillräckligt dold, och en vakt får syn på den. Jag skjuter honom innan han hinner kalla på hjälp och stoppar snabbt ner även honom i en komiskt liten väska.

Där har du Filthy Lucre i ett nötskal. Exakt varför utvecklarna har valt att låta spelaren bära runt kroppar i ”likväskor” stora som en liten ryggsäck kan man grunna över. Förmodligen för att slippa animera din karaktär släpa runt på lik, för någon annan vettig anledning kan jag inte se. Du bara går fram till en död vakt, håller in en knapp och ser liket förvandlas till en väska i din hand.

Filthy Lucre är dock inte i första hand ett spel om våld, utan om att undvika konfrontation. Det är ett smygarspel i isometrisk vy där du ska bryta dig in i ett antal olika byggnader, stjäla allt du kan se och sedan fly. Det påminner både om Hitman, twin stick-shooters som Hotline Miami och mer taktisk rånarstrategi som The Masterplan. Men det är inte lika bra som någon av dessa influenser.

I korthet:

Vad är det?

Ett isometriskt Hitman med brittiska gangsterstereotyper
Utvecklare

Fabrik Games
Utgivare

Fabrik Games
Web
laracroftgo.com

Pris

165:-

Pegi

16 år

Testat på

Intel Core i5 3,3 GHz, GTX 1070, 16 GB RAM

Vissa vakter bär runt på passerkort. Ta dem.
Vissa vakter bär runt på passerkort. Ta dem.

Istället är Filthy Lucre ett ganska osofistikerat rånarspel där alla miljöer är trista, och alla uppdrag löses på i princip samma vis. Det är inte alls ett dåligt spel, bara inte särskilt anmärkningsvärt. Bäst är att hålla sig dold, men du kan låsa upp en smärre arsenal av vapen att använda när helvetet väl bryter lös – vilket det gör med jämna mellanrum. Tyvärr är skjutandet oprecist och inte vidare tillfredsställande. Varken om du spelar med mus eller handkontroll.

Bäst är det i multiplayer. Att hitta medspelare online är inte så lätt, tyvärr, men om du kan lura hem en kompis kan ni spela tillsammans framför samma skärm – vilket är att rekommendera. Förvisso har det även i multiplayer svårt att mäta sig med ett annat rånarspel, det underbart kaotiska Monaco, men det är åtminstone roligare om man är två än om man tragglar sig igenom de repetitiva uppdragen ensam.

Filthy Lucre är inspirerat av brittiska gangsterfilmer som Snatch och Lock, Stock and Two Smoking Barrels, men det märks mest i introt. Mycket till berättande utöver lite gansterklichéer från 90-talet blir det inte, vilket också gör det lite svårt att motivera sig att fortsätta i längden. Tanken är att man ska spela om uppdragen tills de sitter perfekt, återigen lite som i Hotline Miami eller Hitman, men bandesignen lockar sällan till några omspelningar.

Ungefär som en halvdan gammal gangsterfilm funkar spelet helt okej när man inte är sugen på något komplicerat. Om du bara vill smyga runt och sno lite skit en stund så kan kanske Filthy Lucre fylla det behovet.

Varje uppdrag har flera mål. Ju fler du betar av, desto högre poäng.
Varje uppdrag har flera mål. Ju fler du betar av, desto högre poäng.
Filthy Lucre Reviewed by - .
3.2

Utslag

64
64
Ett fult men dugligt smygarspel som har lite svårt att hävda sig i konkurrensen.

Om skribenten

Profilbild på Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar